Irak, Kerkük'te saldırıya geçti: Ölü ve yaralılar var

Irak ordu birlikleri ile Haşdi Şabi milisleri gece saatlerinde Kerkük'te saldırı başlattı. Yerel kaynaklar, Kerkük'ün Sanayi Mahallesi'nde yaşanan çatışmada, 12 Haşdi Şabi milisinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Pentagon'dan 'taraflara gerginliği artıran adımlardan kaçınma' çağrısı yapıldı.

Irak, Kerkük'te saldırıya geçti: Ölü ve yaralılar var
Kerkük’te Peşmerge güçleriyle Irak ordusu ve beraberlerindeki Haşdi Şabi milisleri arasındaki mesafe yer yer 20-30 metreye kadar düşerken, yüksek tansiyon dün çatışmaya dönüştü. Merkezi hükümetin ilettiği havalimanı ve petrol kuyularının teslim edilmesi önerisinin dün Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından reddedilmesiyle Haşdi Şabi ve askerler dün gece Peşmerge noktalarına ateş açtı. Yerel kaynaklara göre, Sanayi Mahallesi’nde yaşanan çatışmada, 12 Haşdi Şabi milisi yaşamını yitirdi.


Saldırının, Irak Merkezi Hükümeti’nden gelen “Kerkük’e PKK’liler getirildi. Bu savaş nedenidir” açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti. Erbil’de yapılan açıklamada ise bu iddia yalanlanarak, saldırı için gerekçe yaratılmaya çalışıldığı belirtildi.

KYB Güvenlik Ajansı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi’nin Kerkük’ün güneyindeki Tuzhurmatu’dan topyekün harekete geçtiği ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu güçlerin amacının, Kerkük kentine girip Peşmerge’nin kontrolündeki “K1 Askeri Üs” ve petrol kuyularını almak olduğu kaydedildi.

Rudaw’a konuşan Kerkük’ün azledilen Valisi Necmettin Kerim kenti teslim etmeyeceklerinin belirtirken halkı sokağa çağırdı.

Irak Başbakanı Haydar el-Abadi, silahlı kuvvetlere Kerkük’teki tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi.

‘DENETİM ELE GEÇİRİLDİ’

Irak devlet televizyonu ise, ordu birliklerinin Kerkük bölgesinde geniş bir alanda denetimi ele geçirdiğini, Kürt güçleriyle herhangi bir çatışma meydana gelmediğini duyurdu.​

ABD’DEN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon)ise Kerkük’te yükselen tansiyon ile ilgili taraflara gerginliği artıran adımlardan kaçınma çağrısı yaptı. Pentagon Orta Doğu Masası Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway, “Tüm taraflara gerginliği artıran adımlardan uzak durması çağrısında bulunuyoruz. Hangi taraf olursa olsun şiddet kullanımına karşıyız. IŞİD ile mücadeleden alıkoyacak ve istikrar bozucu adımlara karşı uyarıyoruz” dedi.

Binbaşı Galloway, “Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin söz konusu sorunların Irak anayasası çerçevesinde çözülmesi için en iyi seçenek diyalogdur” dedi.

Kerkük’ün güneyinde merkezi hükümetin askeri güçlerinin yanısıra 10 binin üzerinde Haşdi Şabi milisinin konumlandığı belirtiliyor.

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2017, 15:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER