Irak'tan NATO'ya şikayet: 'Türkiye üzerinde otoritenizi kullanın'

Irak NATO’dan Türkiye’ye Musul’dan askerini çekmesi konusunda baskı yapmasını istedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise iki ülkenin savunma bakanları arasında sağlanacak mutabakat sonucu Başika’daki personelin sayısının belirleneceğini duyurdu.

Irak'tan NATO'ya şikayet: 'Türkiye üzerinde otoritenizi kullanın'

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Türkiye’ye verilen 48 saatlik mühletin dolmasından sonra yazılı bir açıklama yaptı.

İbadi, yaptığı açıklamada, “NATO, Türkiye’nin askerlerini Irak topraklarından çekmesi için otoritesini kullanmalı,” dedi.

Açıklamada İbadi’nin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüştüğü ve Genel Sekreter’in Irak’ın egemenlik haklarına saygı duyduğunu söylediği aktarıldı.

Dışişleri’nin açıklaması

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Irak ile Türkiye arasında sağlanacak mutabakata göre Başika’daki personel sayısında düzenleme yapılabileceğini açıkladı.

Irak’ın hassasiyetleri nedeniyle iki gün önce kuvvet intikalinin durdurulduğunun söylendiği açıklamada “Kamptaki eğitim faaliyeti konusunun iki ülke milli savunma bakanları arasında ele alınmasının ve kamptaki Türk askeri personel sayısının artışı veya indirimi konusunda gerekli düzenlemenin sağlanacak mutabakata göre yapılmasının öngörüldüğü,” söylendi.

Ne olmuştu?

Türkiye, 5 Aralık günü, Siirt 3. Komando Tugayı’ndan askerler ve 25 tank IŞİD kontrolündeki Musul’un 13 kilometre yakınında bulunan Başika kasabasına göndermişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Başika’da TSK askerleri peşmerge güçlerine bir yıldır eğitim verdiği kamp, askeri üsse dönüştürülmüştü.

Musul’a gönderilen asker sayısı BBC’ye göre; 100, Anadolu Ajansı’na (AA) göre 150, Milliyet’e göre 1200, Hürriyet’e göre ise en son gönderilen 400 askerle birlikte toplam 600.

Türkiye’nin Irak’a asker göndermesine, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi tepki göstermiş ve “egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı” olarak nitelendirmişti.

İbadi’nin ofisinden dün yapılan yazılı açıklamada ise “Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir” ifadesine yer verilmişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizayi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ise üssün eğitim kampı olduğunu söylemişti.

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, “Bizim bildiğimiz Türkiye ve Irak’ın, Musul’un çevresine konuşlanan Türk askerleri konusunda, daha önce anlaştığı yönündedir” demişti.

Türkiye ve Irak Dışişleri Bakanlarının görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç bir açıklama yaparak, “Musul’da şu anda geri çekilme yok ama intikal durdu” demişti.

ABD de Türkiye askerinin Musul’a gitmesiyle ilgili, Irak hükümetinin rızası olmadan ülke içine asker konuşlandırılmasını desteklemediklerini açıklamıştı.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2015, 11:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER