“İstanbul'u Barış Kenti Yapacağız“

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Belediye Eş Başkanı adayları Sırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar, kente dair çözüm önerilerini paylaştı.

“İstanbul'u Barış Kenti Yapacağız“
 Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Belediye Eş Başkan adaylarıSırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar, kente dair çözüm önerilerini Elite World Hotel'de yapılan toplantıda basınla paylaştı.

Önder, tüm partilerin projeler açıkladığını ancak bunun belediyeciliği mühendislik icraatına indirmekten başka bir şey olmadığını belirterek HDP'nin proje değil, çözüm önerilerini ve ilkelerini açıklayacağını ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 25 Mart'ta çılgın bir proje açıklayacağını hatırlatan Önder, "Uzun süredir düşünüyorum, Topbaş'ın en çılgın projesi adaylıktan çekilmesi olabilir" dedi.

İstanbul taahütnamesi

"Her ihtiyaç bir haktır. Ve bu piyasa mantığının konusu olamaz" diyen Önder, şehir suçu işlemeyeceklerine dikkat çekerek beş maddelik İstanbul taahütnamesi imzaladıklarını söyledi.

"Toplumun ortak kaynaklarını belediye aracılığıyla halka karşı kullanmayacağız. İmar planlarına aykırı yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Tarihsel ve doğal dokuya aykırı projelere izin vermeyeceğiz. Sahil, meydan, park gibi alanları özel firmalara satmayacağız. Çılgın projeleri durduracağız."

3. köprüyü durdurma

CHP İstanbul Belediye Başkanı adayı Mustafa Sarıgül'ün 3. Köprü için hükümet ile görüşeceğini söylediğini hatırlatan Önder, "Kimseyle görüşmeyeceğiz. 3. köprünün inşaatını durduracağız. Verilen zararları yapanlardan tanzim edip, sosyal ihtiyaçlara kullanacağız. 3.  havalimanı ve Kanal İstanbul'a da izin vermeyeceğiz" dedi.

Önder, beş şehir hakkı ilkesine uyacaklarını söyledi: Yerel demokrasi ve özerklik, barış, çözüm ve dayanışma, toplumsal hizmet, kadına ve LGBTİ'lere duyarlı, ekolojik belediyecilik.

Şehir parlamentosu

"Halkın girdiği yere, yolsuzluk girmez" diyen Önder, yerinden yönetim ve özerk bir kent kurmak için Belediye Meclisi'ni şehir parlamentosuna çevireceklerini belirtti.

"Tüm mahallelerde halk meclisleri olacak. Onların temsilcileri de şehir parlamentosunda yer alacak. Kararlar halkla birlikte alınacak. Buradaki tüm toplantılar internetten canlı izlenebilecek. Toplantı tutanaklarını tüm vatandaşlar ulaşabilecek. Engelli kadın, LGBTİ, ekoloji, inançlar gibi kent meclisleri olacak. Tüm kararlar bu meclislerin onayından geçecek."

Cumartesi anneleri anıtı

Önder, toplu ulaşım, su hakkı, kültürel varlıkların korunmasını sağlayacaklarını belirterek İstanbul'u "barış kenti" yapacaklarını söyledi.

"Gezi Parkını bölmeyeceğiz, birleştireceğiz. Şişli ve Taksim'i bağlayan yeşil bir vadi olacak. Taksim Meydanı'nda etkinlikler yapılmasını sağlayacağız. AKM'nin polis karargahı olmasını engelleyeceğiz. Cumartesi anneleri anıtı dikilecek. Sokak isimleri Hrant Dink'ten başlayarak değiştirilecek. Haliç tersanesi hafıza mekanı olacak. Gazi, 1 Mayıs gibi mahallelere hafıza adalet mekanları oluşturulacak. İnançlar ve halklar festivali yapılacak. Kentsel ayrışma ve gettolaşmanın olmadığı, kimsenin birbirini ötelemediği bir barış kenti olacak İstanbul."

Engelsiz kent

Pınar Aydınlar ise yoksulluğu yardımlarla değil, sosyal politikalarla ortadan kaldıracaklarını belirterek yoksullara sosyal konutlar ve kira yardımı yapılarak ulaşım hakkı sağlanacağını söyledi.

Aydınlar, inanç grupları, engelliler, kadınlar, yaşlılar, çocuklar ve LGBTİ bireyler ile ilgili önerilerini şöyle sıraladı:

"İnançlar meclisi oluşturacağız. Her inanç grubunun ibadethanesine eşit destek sağlayacağız. Engelli meclisleri kuracağız, engelliler şehirle ilgili kararlarda söz sahibi olacak. Tüm şehir engelsiz olacak. Belediyede engelli istihdamını arttıracağız.

Kadın ve LGBTİ duyarlı kent

"Belediyede eş başkanlık sistemi kuracağız. Şehre ve kadına dair kararlar kadın meclislerinde alınacak. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe oluşturacağız. Kadına yönelik şiddetle mücadele için sığınma evleri, mahallelerde kadın dayanışma merkezleri açacağız.

"Gençler için tam donanımlı merkezler açacağız. Öğrenciler için ücretsiz yurtlar açacağız. Çocuklar için kreşleri de içeren çocuk merkezleri açacağız. Şiddet gören, istismara uğrayan ve kimsesiz çocuklar için çocuk evleri kuracağız. Yaşlıların toplumla bir arada olacağı yaşlı bakım evleri açacağız. LGBTİ bireyler için sığınma evlerine bütçe ayrılacak. İstihdamda ayrımcılık karşıtı yönetmelik hazırlanacak."  / Bianet

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2014, 10:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER