İstiklal Caddesi'ndeki patlamaya ilişkin yayın yasağı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen patlamadan bir saat sonra yayın yasağı kararı aldı.

İstiklal Caddesi'ndeki patlamaya ilişkin yayın yasağı

İstanbul Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'nde saat 16.20 sıralarında bir patlama meydana geldi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya patlamada ölü ve yaralılar olduğunu duyurdu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, "Beyoğlu #Taksim’de bir patlama haberi aldık. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Lütfen kaynağı belirsiz bilgilere itibar etmeyelim, güvenli kaynaklardan bilgi sahibi olalım. Farkında olmadan yanlış bilgiyi yaymayalım. İstanbulumuza çok geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ise olaydan bir saat sonra patlamaya ilişkin yayın yasağı kararı aldı.

RTÜK'ten yapılan açıklama şu ifadeler yer aldı:

"6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 7. maddesinde milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda geçici yayın yasağı getirilebileceği öngörülmektedir.

Bu durumlarda Cumhurbaşkanı veya görevlendireceği Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan geçici yayın yasağı getirebilir.
Anılan hüküm çerçevesinde 13.11. 2022 tarihinde İstanbul Beyoğlu ilçesinde meydana gelen patlamayla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığının 13.11.2022 tarih ve 04181 sayılı yazısı ile geçici yayın yasağı getirilmiştir.

Yayın yasağı medya hizmet sağlayıcıların anılan patlamaya ilişkin olarak yapılacak yayınlarda 6112 sayılı Kanun’da ve diğer kanunlarda sayılan yayın ilkelerine uyulmaları, toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturabilecek, terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlardan kaçınmalarını ve bu çerçevede;

-Patlamaya ilişkin olarak, patlama anı, patlama sonrası olay yeri, kamu görevlilerinin olay yerinde yürüttükleri çalışmalar, varsa patlama sonucu yaralanan veya hayatını kaybeden kişilere ait görüntü, görsel öğe ve benzeri unsurlara ve bunlarla ilgili abartılı anlatımlara,

-Olayın aydınlatılması, şüphelilerin yakalanması ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmemesi için, Resmi Makamlarca yapılan açıklamalar dışında olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilere, bu kişilerin bulundukları yerlere, kullandıkları araçlar ve benzeri diğer hususlara, yayınlarında kesinlikle yer vermemelerini içermektedir. Tüm medya hizmet sağlayıcıların dikkatine sunulur."

ALTUN: YAYIN YASAĞI KÜLTÜR BAKANLIĞI'NIN KARARIYLA GETİRİLDİ 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul Beyoğlu’nda yaşanan patlamanın ardından getirilen yayın yasağına dair açıklama yaptı. Patlamayla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 04181 sayılı yazısı ile yayın yasağı getirildiğini belirten Altun, “Yayın yasağının amacı toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturabilecek, terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlara mani olmaktır” dedi ve şöyle devam etti: “Yaşanan olayla ilgili olarak devletimizin tüm kurum ve kuruluşları hızlı, titiz ve etkin bir şekilde soruşturma yürütmektedir. Bu süreçte medya kuruluşlarını sorumlu olmaya, sosyal medya kaynaklı dezenformatif içeriklere itibar etmemeye, ilgili kamu otoritelerinin açıklamalarını esas almaya davet ediyoruz.”  / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER