Kadınların seçim zaferi

3 ilde belediye başkanlığını kadınlar kazandı

Kadınların seçim zaferi
 Yerel seçim sonuçlarına göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Gültan Kışanak, Hakkari Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Dilek Hatipoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Konya'nın Meram ilçesi Büyükşehir Belediye Başkanı ise Fatma Toru oldu. 

BDP'DE KADINLARIN ZAFERİ: 1 BÜYÜKŞEHİR, 1 İL, 20 İLÇEDE KADINLAR KOTLUK KAZANDI

YEREL seçimlerde Doğu ve Güneydoğu'da Belediye Başkanlığı sayısını artıran Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), resmi olmayan sonuçlara göre 3 Büyükşehir ve 8 il ile 71 ilçe ve Belde Belediyesi kazandı. BDP'nin Belediye'yi kazandığı il ve ilçelerde kadın Belediye Başkanları ön plana çıktı. Diyarbakır Büyükşehir, Hakkari ve 20 ilçede Belediye başkanlığı koltuklarına kadınlar oturacak. BDP seçimde, ilk kez Mardin, Bitlis, Ağrı ve Iğdır'ı kazanırken, bazı ilçeleri kaybetti, bazı bölgelerde ise ilk kez ilçeleri alarak sürpriz yaptı. 

BDP'DE KADIN ZAFERİ

Yerel seçimlere resmiyette olmayan eş başkınlık sistemi ile giren BDP'de, kadın adayların gösterildiği önemli yerleri resmi olmayan sonuçlara göre kazandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyle Başkanlığını partinin Eş Genel başkanı Gültan Kışanak kazanırken, Hakkari'de ise yine kadın aday Dilek Hatipoğlu ipi önde göğüsledi. BDP'nin kadın zaferi Diyarbakır ve Hakkari ile sınırlı kalmadı, 6'sı Diyarbakır ve 3'ü Şınak olmak üzere BDP'nin kadın adayları 20 ilçede daha resmi olmayan sonuçlara göre Belediye Başkanlığını kazandı. Türkiye'nin en genç kadın Belediye Başkanı da BDP'den seçildi. Diyarbakır'ın Lice ilçesinde BDP'nin 25 yaşındaki adayı Rezzan Zoğurlu resmi olmayan sonuçlara göre Başkan seçildi. BDP Diyarbakır'da Çermik ve Çüngüş hariç 15 ilçenin tamamında Belediye başkanlığını kazandı. 

BDP İLK KEZ 4 İLDE BELEDİYE'Yİ KAZANDI

BDP, 30 Mart yerel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre elk kez Büyükşehir olan Mardin'İnde aralarında bulunduğu 4 ilde Belediye Başkanlığını kazandı. Mardin'de siyasi yasağı olduğu için BDP'nin desteklediği bağımsız aday Ahmet Türk, Ağrı'da Muş Miletvekili Sırrı Sakık, Iğdır'da Murat Yitik ve Bitlis'te Hüseyin Olan ile BDP ilk kez seçimi kazandı. Bitlis merkezin yanı sıra BDP, Mutki, Hizan, Göroymak ve Ahlat ilçelerini de ilk kez alarak büyük bir başarı gösterdi. BDP, Erzurum'da bir başarı elde edemezken, ilk kez Erzurum'un Karaçoban, Hınıs, Karayazı ve Tekman ilçelerini kazandı. Kars merkezde seçimi alamayan BDP, Kağızman, Digor ve Dağpınar ilçelerini de kazandı. BDP Mersin'in merkez Akdeniz ilçesini ise yine az fark ile kazandı. 

BDP'NİN KAYBETTİKLERİ

BDP Şanlıurfa Büyükşehir'de Osman Baydemir ile seçimi alamazken, sadece PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ilçesi Halfeti, Hilvan, Viranşehir ve Bozova ilçelerini kazandı. BDP, daha önce elinde olan Ceylanpınar ve Suruç'u ise kaybetti. Siirt'in Kurtalan ilçesini kaybeden BDP, Baykan ilçesini kazandı. Bitlis'i bazı ilçeleri ile ilk kez kazanan BDP, daha önce elinde olan Tatvan ilçesini kaybetti. BDP Elazığ'ın Karakoçan ilçesini de ilk kez kazandı. / dha
Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2014, 19:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER