Kani Beko: '1 Mayıs meydanını kazanacağız'

Emek örgütleri, Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına kapatılması ve dün yaşanan polis terörüne ilişkin bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Taksim Meydanı'na er ya da geç kazanacağız” dedi.

Kani Beko: '1 Mayıs meydanını kazanacağız'
Emek örgütleri, Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına kapatılması ve dün yaşanan polis terörüne ilişkin bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Taksim Meydanı'na er ya da geç kazanacağız” dedi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs'ta yaşanan polis terörü ve engellemelere ilişkin DİSK Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TTB Merkez Konsey Üyesi Osman Öztürk, TMMOB İKK Sözcüsü Süleyman Solmaz katıldı.

‘SADECE TÜRKİYE VE KAMBOÇYA’DA SALDIRI YAŞANDI’

Basın toplantısında konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs'ın kutlandığını, Afganistan'ın başkenti Kabil'de 20 yıllık yasağın ardından ilk kez 1 Mayıs'ın kutlandığını söyledi. Beko, 1 Mayıs'ta sadece Kamboçya ve Türkiye'de polisin halka saldırdığını kaydetti.

1 Mayıs'ın sorunsuz bir şekilde Taksim'de kutlamak istediklerini ifade eden Beko, “Ancak İstanbul'da '77'de olduğu gibi yine işçi ve emekçiler saldırıya uğradı” dedi. Saldırılarda 266 kişinin İstanbul'da, 300'ü aşkın kişinin ise tüm ülkede gözaltına alındığını hatırlatan Beko, tüm İstanbul'un özel olarak da Taksim Meydanı'nın karakola çevrildiğini belirtti.

Yüzlerce kişinin de yaralandığını söyleyen Beko şöyle devam etti: "Bunlar arasında en az 4'ü kafa travması, bir kulak kesiği, bir kol kırığı, 15-20 gaz kapsülü ile yaralanma, bir göz kaybına yol açabilecek göz yaralanması var."

1 Mayıs'a katılmayanlara yönelik polis saldırılarının da olduğunu vurgulayan Beko, "Okmeydanı Hastanesi'ne gaz bombası atıp, tepki gösterenlere plastik mermi sıkacak kadar pervasızlaştılar" dedi.

’15 MİLYON İSTANBULLUYA İŞKENCE ÇEKTİRİLDİ’

İstanbul Valiliği'nin "kamu düzeni" bahanesiyle 15 milyon İstanbulluya işkence çektirdiğini söyleyen Beko, duruma tepki gösterenlere de şiddet uygulandığını belirtti. Beko, "'Terör istihbaratı aldık' dediler tüm İstanbul polisin terörünü gördü. 'Silah istihbaratı aldık' dediler tüm İstanbul resmi ama hukuksuz bir şekilde halkına yönelen silahları gördü. 'Provokatörler' araya karışacak dendi; tek tip sırt çantası, mont ve şapka giyen, eylemci görünümlü sivil polislerin Halaskargazi Caddesi'nde eylemcilerin arasında karıştığı yine fotoğraflarla belgelendi. 'Cam çerçeve' kırılacak dendi, emekçilere kapısını açan halkın, esnafın camlarının polis tarafından kırıldığı görüldü. Bir kenti yönetenlerin, 'kamu düzeni' diyenlerin yapması gereken bu mudur? Düzenini koruduğunu kamu kimdir? İşçi değilse, kamu çalışanı değilse, öğretmen, hekim değilse, mühendisler değilse, avukatlar değilse, gazeteciler değilse, esnaf değilse, çocuklar- yaşlılar değilse, bu 'kamu' kim? Anlaşılan o ki İstanbul Valisi Mutlu kendini sadece AKP iktidarının ve etrafındaki patronların yolsuzluk ve hırsızlık düzenini korumakla görevli sayıyor" diye konuştu.

2014 1 Mayıs direnişinin sadece emeğin değil, aynı zamanda aklın ve adaletin direnişi olduğunu ifade eden Beko, "Onlar Taksim'i yasakladı, zulmün ortaya çıktığı her yer Taksim oldu! Onlar hak ve özgürlüklerimizi engelledi, sokaklar hakkını savunan insanlarca özgürleştirildi! Saldırılar karşısında direnenlerin, günler öncesinden başlayan tehditlere kulak asmayıp 1 Mayıs meydanlarına çıkanların gösterdiği gerçek de açıktır: Türkiye işçi sınıfının, emekçilerin ve halkın iradesini teslim alamadınız, alamayacaksınız" diye belirtti.

‘1 MAYIS MEYDANIMIZI ER YA DA GEÇ KAZANACAĞIZ’

Beko, "1 Mayıs meydanımızı er ya da geç kazanacağız, seneye de mutlaka Taksim'de olacağız" diye belirtti.

Bu yılki 1 Mayıs'a katılımın az olduğu yönündeki soruyu cevaplayan Beko, tüm ulaşım engellemelerine rağmen Şişli'de 3 bin kişinin olduğunu söyledi. Beko, kendilerinin de DİSK'e yakın bir pansiyonda kalarak Genel Merkeze gelebildiklerini kaydetti. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde hasta yakınına biber gazı atılmasını değerlendiren Beko, bunun akıl tutulması olduğunu söyledi.

‘ŞİŞLİ’DE PROVOKATÖRLER VARDI’

Şişli'de provokatörlerin olduğunu söyleyen Beko, bu provokatörlerin şapkalı ve sırt çantalı sivil polislerin olduğunu ifade etti ve ellerindeki fotoğrafları basın mensupları ile paylaştı.

Yaşanan polis şiddeti ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını ve hazırlayacakları bir raporu ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne sunacaklarını sözlerine ekledi. / anf

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2014, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER