Hükümsüz 7 yıl 7 aydır cezaevinde!

Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın verilerine göre, cezaevlerinde 35 gazeteci bulunuyor.

Hükümsüz 7 yıl 7 aydır cezaevinde!
Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın verilerine göre, cezaevlerinde 35 gazeteci bulunuyor. Bugün cezaevinde bulunan gazetecilerden biri de Arif Çelebi. Çelebi hakkında kesinleşen hüküm bulunmamasına rağmen 7 yıl 7 ay 26 gündür cezaevinde.


Yasa değişikliğine rağmen tahliye edilmeyen sosyalist gazeteci Arif Çelebi'nin kardeşi Nimet Çelebi, Adalet Bakanlığı'nın "Cezaevinde tutuklu gazeteci yok" açıklamasına yanıt verdi.

Ahmet Şık ve Nedim Şener tutuklandığında da "Onlar gazeteci değil, örgüt üyesi" denildiğini hatırlatan Çelebi, "Böylesine asılsız söylemlerle gazetecilerin halka karşı sorumluluklarına yerine getirmesini engellemek istiyorlar. Halk gerçekleri nereden öğrenecek? Elbette ki, devrimci, demokrat, yurtsever, sosyalist gazetecilerden öğrenecek" dedi.

Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın verilerine göre, cezaevlerinde 35 gazeteci bulunuyor.

Bu gazetecilerden biri de, Atılım gazetesinin yazarı Arif Çelebi.

8 Eylül 2006 tarihinde gözaltına alınan Arif Çelebi, 10 Eylül 2006 tarihinde tutuklandı, 7 yıl 7 ay 26 gündür cezaevinde.

Üstelik yılları bulan yargılamaya rağmen hakkındaki hüküm kesinleşmiş değil. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "müebbet hapis cezası"na çarptırılan Çelebi'nin, 8 tutuklu sosyalist ile birlikte yargılandığı dosya önümüzdeki günlerde Yargıtay'a gönderilecek.

KEYFİYETTEN DE ÖTE

Çelebi ile birlikte yargılanan gazeteciler Bayram Namaz ve Füsun Erdoğan'ı, diğer tutuklu gazetecilerden ayıran özellikleri, yaşadıkları hukuki durumun keyfiyetten de öte olması.

Siyasi davalarda tutuklu yargılama süresini 10 yıldan 5 yıla indiren düzenleme uygulamaya girdi. Değişikliğin hemen ardından Ergenekon sanıkları tahliye edildi. Ancak, gazeteci Çelebi ve arkadaşları, "Size eski kanun uygulanacak. 10 yıl cezaevinde kalacaksınız" denilerek tahliye edilmedi.

Bunun üzerine tutuklu yakınları ve avukatlar bir araya geldi, 8 Eylül Tutsaklarına Özgürlük İnisiyatifi'ni kurdu.

İnisiyatif'te yer alan Çelebi'nin kardeşi Nimet Çelebi, ANF'ye konuştu.

HÜKÜMETİN ALİ CENGİZ OYUNU ÇOK!

Çelebi, ilk olarak 29 Nisan'da hükümet medyasında yer alan "Cezaevinde gazeteci yok" açıklamasına yanıt verdi: "Gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener tutuklandığında da 'Onlar gazeteci değil, örgüt üyesi' denilmişti. Bizim yakınlarımızı kamuoyu bilmiyor olabilir ya da belli bir kamuoyu biliyor olabilir. Ama Ahmet ve Nedim, çok geniş bir kesimin gazeteci olarak bildiği isimlerdi. Ancak onlar için de bir örgüt bağlantısı kurulmuştu. Siyasi iktidarın sürekli Ali Cengiz oyunları var. Hep düzenbazlık. Gerçeği hep oyunla çarpıtmak istiyorlar. Bu şekilde gazetecileri daha çok içeride tutarak, gazeteci olarak halka karşı sorumluluklarını yerine getirmelerini engellemek istiyorlar. Halk gerçekleri nereden öğrenecek? Elbette ki, devrimci, demokrat, yurtsever, sosyalist gazetecilerden öğrenecek. Burada da bizlere iş düşüyor. Daha çok, 'Bu insanlar gazeteci' demek zorundayız."

POLİS FEZLEKESİ KARAR OLDU

Yıllarca duruşmaları takip eden Çelebi, yargılama süreci için, "Polisin hazırladığı fezleke, yargılama sırasında iddianameye dönüştü. Yargılama sonucunda da, fezleke karar olarak karşımıza çıktı. Böylece yaklaşık 8 yıl süren mahkemenin aslında 'yok' hükmünde olduğunu gördük. Çünkü kararlar devletin başka organlarında verilmişti. Mahkemeler de bu kararları onayladılar" dedi.

Tutukluluk süresini 10 yıldan 8 yıla indiren yasa değişikliğine dikkat çeken Nimet Çelebi, yasa değişikliğinin ardından yakınlarının tahliye edilmesini beklediklerini söyledi ve ekledi: "Çünkü, 8 yıldır tutuklu yargılanıyorlardı. Ergenekon sanıkları gibi yakınlarımızın da tahliye edilmesi gerekiyordu. Çünkü hukuki benzerlik taşıyan dosyalardı. Yakınlarımız hakkında yerel mahkeme karar verdi. Ancak dosya henüz Yargıtay'a gitmedi. Aynı durumda olan Ergenekon sanığını tahliye eden mahkeme, 8 Eylül davası tutsaklarını serbest bırakmadı."

Çelebi, yaşadıkları bu çifte standardın son bulması için bir araya geldiklerini ve 8 Eylül Tutsaklarına Özgürlük İnisiyatifi'ni kurduklarını söyledi, "Çünkü bu adaletsizliği ve haksızlığı kabul etmiyoruz. Etmeyeceğiz" dedi.

MİLLETVEKİLLERİ İLE GÖRÜŞTÜLER

İnisiyatif, geçtiğimiz günlerde TBMM'de temaslarda bulundu. HDP grubuna katılan İnisiyatif, HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü, HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı AKP Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ve CHP Milletvekili Rıza Türmen ile görüştü.

Görüştükleri milletvekillerinin, yakınlarının serbest bırakılması için girişimlerde bulunma sözü verdiğini hatırlatan Çelebi, "Bu sözlerin tutulmasını, gerekli girişimlerin yapılmasını bekliyoruz. Bu görüşmelerin sonunda haklı olduğumuzu bir kez daha gördük. Çeşitli siyasi görüşlerden milletvekilleri bize, haklı olduğumuzu, yakınlarımızın tahliye edilmesi gerektiğini söyledi" diye konuştu.

Tutuklu gazeteci Arif Çelebi'nin kardeşi Nimet Çelebi, hukuki girişimlerin yanı sıra sokakta da adalet talebini dile getireceklerini belirtti, "Süreklilik olmayınca, sadece duyulmuş oluyor ve kalıyor. Bizim amacımız, haksız ve hukuksuz yere cezaevinde tutulan yakınlarımızı özgürlüklerine kavuşturmak. Bu nedenle daha uzun süreli eylemler yapmamız gerekecek. Yapacağız" dedi. / anf

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2014, 17:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER