Afganistan'da Heyelanın Bilançosu: 2 bin 100 ölü

Afgan yetkililer, Badakşan vilayetinde gerçekleşen heyelanda 2 bin 100 kişinin öldüğünü duyuruldu. Cesetleri çıkarma çalışmaları sürdürülüyor.

Afganistan'ın Badakşan vilayetinin valilik sözcüsü, heyelanın meydana geldiği Argo kasabasında yaklaşık 2100 kişinin toprak altında kalarak öldüğünün kesinleştiğini duyurdu.


Kasaba üzerindeki kalın heyelan tabakası teknik yetersizlikler sebebiyle yavaş ilerliyor. Badakşan vilayeti, ülkenin kuzeydoğusunda, Tacikistan sınırında, dağlık bir bölge. İki defa üst üste meydana gelen heyelanda sarp bir dağ yamacındaki kasabada yaklaşık 300 kerpiç evi toprak ve çamur yığınının altında kaldı.

BM'DEN AÇIKLAMA

Heyelan felaketinin ardından Birleşmiş Milletler'den de açıklama geldi. BM, heyelan nedeniyle, 4 binden fazla kişinin yaşadığı yerleri terketmek zorunda kaldığını duyurdu. Örgüt, çalışmalarını, bu kişilerin ihtiyaçları üzerinde yoğunlaştıracağını açıkladı.

"İMKANSIZ" ARAMA

Gün ışığı ile başlayan arama çalışmalarını, güvenlik güçleri ve çevre köylüler, kazma ve kürek gibi basit aletlerle sürdürüyor.

Çevre il ve ilçelerden gelen arama kurtarma ekiplerinin de teknik yetersizlikler sebebiyle elinden çok fazla şey gelmiyor.

Badakşan polis şefi yardımcısı Albay Abdulkadir Sayad, şimdiye kadar hiçbir cesede ulaşamadıklarını duyurdu. Sayad; "Bölgeye bir kazıcı getirmeyi başardık ama burayı kazmanın bir faydası olmayacak. İnsanların ve evlerin nerede olduğuna dair bir işarete bile ulaşamıyoruz" dedi. Köyün bazı kısımlarının 100 metre toprağın altında kaldığı tahmin ediliyor.

YENİ HEYELAN OLABİLİR

Bölgede ara ara devam eden yağışların yeni bir heyelanı tetikleme ihtimali de çalışmalara engel oluyor. Bir haftadır devam eden yağışlar bu uzak dağ köyüne ulaşan yolları da tahrip etmiş durumda. Bölgedeki diğer yerleşim yerleri de yeni toprak kaymaları tehlikesi sebebiyle tahliye ediliyor. Argo kasabasında yaklaşık bin aile yaşıyordu.

100 KİŞİ YARALI KURTULDU

Heyelan'dan yaralı kurtulan 100 kişi tedavi edildi ve güvenli bir binaya yerleştirildi. Sağ kurtulanlar için kasabaya çadır, battaniye ve yiyecek gönderildi.

Ülkedeki NATO güçleri yardım istenmesi halinde harekete geçeceklerini ama Afgan Hükümeti'nin şimdiye adar bir talebi olmadığını söyledi.

Afganistan'da Nisan ayı sonlarında da farklı bölgelerde meydana gelen seller nedeniyle en az 150 kişi yaşamını yitirmişti. / Haberler.com

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2014, 11:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER