Kaplan: Hükümet Şark İslahat Fermanı çıkartmak istiyor

Meclis Adalet Komisyonu Üyesi ve HDP Milletvekili Hasip Kaplan, hükümetin gündeme getirdiği son yasalarla muhalefeti bastırmak istediğini belirtti.

Kaplan: Hükümet Şark İslahat Fermanı çıkartmak istiyor
Meclis Adalet Komisyonu Üyesi ve HDP Milletvekili Hasip Kaplan, hükümetin gündeme getirdiği son yasalarla muhalefeti bastırmak istediğini belirtti, "Tıpkı 1905'lerdeki Şark İslahat Fermanı gibi bir ferman çıkarmak istiyor. Var olan hak ve özgürlükleri de ortadan kaldırmak istiyor. Suskun bir toplum yaratmak istiyorlar" dedi.


AKP'nin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili düzenlemeler başta olmak üzere polisin yetkileri ve soruşturma yöntemleri dahil bazı alanlarda düzenlemeler içeren yargı paketi, Meclis Adalet Komisyonu tarafından görüşülmek üzere alt komisyona gönderildi.

Konuya ilişkin ANF'ye konuşan Adalet Komisyonu üyesi HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Dün Adalet Komisyonu'nda görülen tasarısı, CMK'da değişiklik öngören tasarıydı. Bu değişiklikler içinde en önemli olan düzenleme 'makul şüphe' düzenlemesi. Burada yasada var olan 'zorunlu şüphe' kaldırılıyor" dedi.

Söz konusu tasarının alt komisyona havale edildiği bilgisini veren Kaplan, "Bu düzenlemede ayrıca polise, sınırsız gizli dinleme yetkisi getiriliyor. Gizli soruşturmacı getiriliyor. Ayrıca avukatın dosyayı incelemesi sınırlandırılacak" dedi.

'TEKLİFLERİMİZİ GERİ ÇEKTİK'

Komisyona sundukları 3 teklifi sonradan geri çektiklerini anlatan Kaplan, şöyle konuştu: "Biz HDP olarak gizli dinlemenin kaldırılması, avukatın savcı gibi 'silahların eşitliği' ilkesi gereği dosyanın tamamına erişmesinin sağlanması önerilerini sunduk. Ayrıca iletişimin tespiti ve telefonların dinlenmesi konusunda bir kanun teklifi vermiştik. Önerilerimiz özgürlükleri, hükümetin önerileri ise dikta yasalarını içerdiği için biz önerilerimizi geri çektik."

Hükümetin "İç Güvenlik Reformu" diye gündeme getirdiği tasarının ise henüz Adalet Komisyonu'na gelmediğine dikkat çeken Kaplan, "Hükümetin bu tasarısı da özellikle gösterilere ilişkin yeni düzenleme ve yasaklar içeriyor. Önleme gözaltısı adı altında 24 saat gözaltı yetkisi veriyor. Eskiden 'potansiyel suçlu' olarak görülen yurttaşın, 'makul' şüphe adı altında evi basılabilecek, gözaltına alınabilecek. Mal varlıklarına el konulabilecek. Jandarmaya düzenleme getiriliyor. Jandarmayı tamamen hükümete bağlamak istiyorlar. Ancak hükümetin tasarısı henüz komisyona gelmedi. Sadece dün Başbakan açıklama yaptı" diye konuştu.

Hükümetin söz konusu yasalarla muhalefeti susturmak istediğini belirten Kaplan, "Tıpkı 1905'lerdeki Şark İslahat Fermanı gibi Şark İslahat Fermanı çıkarmak istiyor. Var olan hak ve özgürlükleri de ortadan kaldırmak istiyor. Suskun bir toplum yaratmak istiyorlar" dedi.

Meclis Adalet Komisyonu üyesi HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Çözüm süreci ile ilgili hükümetten demokratikleşme yönünde somut adımlar beklerken, maalesef hükümet baskı yasaları ile buna cevap veriyor. Çözüm sürecinde sorumsuz bir davranış içine giriyor. Bu çözüm süreci açısından da kabul edilemez bir durumdur" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2014, 10:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER