Kara Perşembe: Adım atmayan Hükümet sorumlu

Kürt siyasetçilerin serbest bırakılması amacıyla her hafta düzenlenen Kara Perşembe eylemlerinde demokratik çözüm sürecinin ilerlememesinden hükümet sorumlu tutuldu.

Kara Perşembe: Adım atmayan Hükümet sorumlu

Kürt siyasetçilerin serbest bırakılması amacıyla her hafta düzenlenen Kara Perşembe eylemlerinde demokratik çözüm sürecinin ilerlememesinden hükümet sorumlu tutuldu. Hükümetin demokratik çözüm sürecinin ilerlemesi için adım atması istendi.

Viranşehir, Suruç, Derik ve Kayapınar’da Kara Perşembe eylemleri düzenlendi.

Kayapınar Belediyesi çalışanları tutuklu Belediye Başkanları Zülküf Karatekin, Başkan Yardımcısı Sabahattin Dinç ve Kürt siyasetçileri için her hafta yaptıkları "Kara Perşembe" eyleminin184’üncüsünü gerçekleştirdi.

Belediye hizmet binası önünde yapılan açıklamaya Kayapınar Belediyesi Başkan Yardımcısı İhsan Avcı, Ergani eski belediye başkanı Nadir Bingöl, İHD Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir, Kayapınar Belediyesi meclis üyeleri ve çalışanlar katıldı.

Eylemde açıklama yapan Genel-İş Sendikası işyeri temsilcisi Mehmet Şah Sarıkaya, arkadaşlarının 4 yıldır hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduklarını belirterek, gelecek hafta görülecek KCK ana davasına tüm halkı davet etti.

Sarıkaya, gelişen barış süreciyle birlikte hükümetin bu tarihi fırsatı değerlendirme adına atılması gereken demokratik adımları atmaması nedeniyle sürecin tehlikeye gireceği kaygılarını bundan önceki haftalarda dile getirdiklerini kaydetti. Newroz'da açıklanan yol haritasıyla birlikte HPG gerillalarının geri çekilme süreci başlattıkları halde, hükümetten beklenen demokratik adımların hayata geçirilemediğini söyledi.

Hükümete seslendiklerini kaydeden Sarıkaya, sürecin tıkanmaması için bir an önce demokratik adımların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Bugün 12 Eylül darbesinin yıldönümü olduğuna dikkat çeken Sarıkaya, sözlerini şöyle tamamladı: "Binlerce insanın yaşamına mal olan 12 Eylül darbesinin üzerinden tam otuz üç yıl geçti. Failler hala aramızda kol geziyor. Darbecileri kınıyor, yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz.  Mardin’de mezarlık alanlarına yönelik çirkin ve insanlık dışı saldırı karşısında sessiz kalan tüm kesimleri kınıyor, tüm dinlerde ve inançlarda mezarlıkların saygı gösterilmesi gereken yerler olduğunu hatırlatıyoruz. Son olarak Suriye’de Kürtlere yönelik derin güçler tarafından desteklenen çeteci gurupların saldırıları devam ediyor. Suriye Kürtlerinin çetelere karşı verdiği savaş; alan hakimiyeti ötesinde onurunu ve özgürlüklerine sahip çıkma mücadelesi olarak görülmesi gerek."

Yapılan konuşmanın ardından, "Kara Perşembe" protestosu 5 dakikalık oturma eylemiyle sona erdi.

ANADİLDE EĞİTİM VURGUSU

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde belediye binası önünde "Kara Perşembe" eylemi gerçekleştirildi. Eyleme Viranşehir Belediyesi seçilmişleri ve çalışanlarının yanı sıra BDP İlçe Eş Başkanı Halis Aktaş, BDP ilçe yöneticileri ile kitle katıldı. Eylemde konuşan Viranşehir Belediye Başkan Yardımcısı Suna Uluğtürken, Gezi eylemlerinin ardından ODTÜ eylemlerinin başladığını ve polis saldırılarında bir gencin yaşamını yitirdiğini belirtti. Uluğtürken, "Ahmet Atakan gencecik yaşında yaşamını yitirdi. KCK çekilmeyi durdurdu. Sebep olarak da bizim sürekli talep ettiğimiz ve hükümetin bir türlü yanaşmadığı adım atma oldu. KCK'nin çekilmesine karşı AKP hükümeti hiçbir adım atmadı. Bırakın adım atmayı Sayın Öcalan'ın avukatları ile görüşmesi bile hala engelleniyor" dedi. 

Barışın tek taraflı olmayacağını belirten Uluğtürken, hükümete şu şekilde seslendi: "Artık savaş sevdasından vazgeç ve bir an önce adım at. Yine bu hafta okullar başladı. Maalesef milyonlarca Kürt'ün yaşadığı bu ülkede Kürtçe yine okullarda yok. Bizler kendi dilimizde eğitim ve öğrenim görmek istiyoruz. Bu bizim en insani hakkımızdır" dedi.

TEMEL HAKLAR ANAYASAL GÜVENCEYE ALINSIN

Urfa'nın Suruç ilçesinde, belediye binası önünde gerçekleştirilen "Kara Perşembe" eylemine belediye çalışanları yanı sıra BDP İlçe Örgütü Başkanı Salih Şahin, Genel-İş ve Tüm Bel-Sen Suruç temsilcilikleri üyeleri katıldı. Eylemde açıklama yapan BDP Suruç İlçe Başkanı Salih Şahin, AKP hükümetine seslenerek, "Sayın Abdullah Öcalan'ın başlatmış olduğu barış surecine derhal cevap verilmesini istiyoruz. Anadilde eğitim hakkı, KCK tutsakların bırakılması, Kürt sorununun çözümü kültürel ve siyasi hakların anayasal güvence altına alınmasını, Kürtlere olan tahammülsüzlüğün ortadan kaldırılması, Kürtlerin kültürüne, mezarlarına saldırıya, asimilasyona son vermelerini istiyoruz. AKP hükümeti hiçbir şey yapmamakta ve Kürtleri provoke etmeye çalışıyor. Yeter artık kan akmasın, analar ağlamasın" şeklinde konuştu. 

TIKANMANIN SORUMLUSU HÜKÜMET

Derik'teki "Kara Perşembe" eylemi belediye binası önünde yapıldı. Belediye çalışanlarının katıldığı eyleme il genel ve belediye meclis üyeleri ile Belediye-İş ve Tüm Bel-Sen'e üyeler katıldı. Eylemde tutuklu Derik Belediye Başkanı Çağlar Demirel'in posterleri ile "İrademiz, onurumuzdur, onurumuz yaşam gerekçemizdir" pankartı taşındı. Eylemde Kürtçe açıklama yapan Derik Belediye Meclis Üyesi Şeyhdavut Baydu, KCK Yürütme Kurulu Eşbaşkanlığı'nın HPG gerillalarının geri çekilişlerini durdurdukları yönünde yaptıkları açıklamayı hatırlatarak, sürecin bu aşamaya gelmesinin tek sorumlusunun sorunun demokratik, barışçıl yollardan çözümü için adım atmayan AKP iktidarı olduğunu söyledi. Kürt tarafının sürecin başlamasının ardından üzerine düşenleri yaptığını hatırlattı. Açıklamadan sonra 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. / anf

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2013, 17:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER