KCK: 'AKP kesinlikle savaşa hazırlanıyor'

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İmralı'ya gidecek BDP heyetiyle ilgili tehditlerine yanıt verdi.

KCK: 'AKP kesinlikle savaşa hazırlanıyor'

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “çözüm sürecini bitirdim” demediği ama süreci bitirmeye yönelik her adımı attığı ifade edildi.

Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan habere göre, KCK’den yapılan açıklamada Başbakan Erdoğan’ın “İmralı’ya kimin gideceğine biz karar veririz, BDP verdiği mesajlarla Adalet Bakanlığı'yla arasını açmamaya çalışsın, yoksa ipler kopar” yönündeki sözleriyle ilgili şu ifadelere yer verildi:

“AKP’nin süreci geliştirecek görüşmelere kolaylık sağlaması gerekirken, görüşmeleri anlamsız hale getiren ve kendi istediği gibi sürmesini isteyen müdahalelerde bulunması süreci sabote etmek anlamına gelmektedir. Eğer bir tarafın heyetlerine keyfi müdahale ediliyorsa orada görüşme ve diyalogdan bile söz edilemez. Öcalan’la görüşen heyetlere müdahale edilmesi AKP'nin bir çözüm zihniyeti olmadığını göstermektedir.

“Kürt tarafının yaptığı tüm eleştiriler AKP'nin sürecin ruhuna uygun davranmadığı ve hiçbir adım atmadığı yönünde olmuştur. AKP ve Başbakan sürece olumsuz ve samimi yaklaşmamaları gerçeğinin açığa çıkmasını istemiyorlar. Bu nedenle AKP'nin sürece çözüm için değil de oyalamayla yaklaşan yüzünü açığa çıkaran eleştirilere tahammül edemeyerek öfkelenmektedirler.

“Barıştan anladıkları, Kürtlerin boyun eğmesi”

Başbakan, eski devlet yetkilileri gibi ‘Kürtler akıllı uslu olsunlar, yoksa karışmayız ha!’ diye tehdit üslubu kullanırken, Adalet Bakanı da Kürt halkının temsilcilerine ‘İstikrarı bozmayın’ demektedir. İstikrardan, barıştan ve huzurdan anladıklarının, Kürtlerin boyun eğmesi ve sessiz kalması olduğu bir daha görülmüştür.

“Başbakan ve AKP'nin başta Kürtlerde olmak üzere demokrasi güçlerinde güvensizlik yaratan ve çözüm için adım atacağına dair inancı bitiren bu yaklaşımları kesinlikle bir savaşa hazırlanmayı ifade etmektedir. Çözüm zihniyeti ve niyeti olan bir siyasi gücün kendi konumunu bu duruma getirmeyeceği açıktır.

“Savaşa hazırlanıyorlar”

“Bir daha görülmüştür ki, AKP seçim öncesine kadar oyalama yapmakta, seçim yaklaştığında da milliyetçi söylemlerle MHP ve CHP tabanından oy alarak iktidarını sürdürme stratejisi izlemektedir. AKP yıllardır sürdürdüğü politikayı bugün de yürütmektedir. Ancak oyalama politikasını artık sürdüremeyeceğinden şiddetli bir savaşa hazırlandığı anlaşılmaktadır.

“Bazen hakaret eden, saygısız ve sürecin ruhuna uygun olmayan davranışlarına devlet geleneği, dil ve alışkanlıklarını bir anda bırakamıyorlar düşüncesiyle tahammül etmiş olsak da, kamuoyu da görmektedir ki, AKP'nin söylem ve tutumları tahammül edilmeyecek noktaya gelmiştir.

“Çözüm zihniyeti ve niyeti olmayan böyle bir siyasi anlayışa artık demokratik kamuoyunun dur demesi ve çözüm için demokrasi güçlerinin mücadeleyi yükseltmesi gerekir. AKP'nin politikaları karşısında tek seçenek, mücadeleyi yükselterek Türkiye'nin demokratikleşmesini gerçekleştirip Kürt sorununun çözümünü sağlamaktır.”

Bayık: Süreç kalmadı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık da Yeni Özgür Politika Gazetesi’nde Kürtçe kaleme aldığı yazısında ortada süreç kalmadığını ifade etti.

Radikal’de yer alan habere göre, Bayık özetle şunları dile getirdi:

“Başbakan Erdoğan'ın konuşmalarından Kürt sorununu çözmeye niyetinin olmadığı bir kez daha ortaya çıktı; fırsatları ucuz seçim yatırımı olarak kullandı.

Başbakanın ‘İmralı'ya gidecek olan heyetlere biz karar veririz’ sözleri sürecin bitirildiğinin ilanıdır. Ancak, siyasi bedeli hesaplayarak sürecin bittiğini söyleyemiyor.

“Artık çözüm sürecinin bir anlamının kalmadığını görmek mümkün. Kürtlerin muhatap alınmadığı bir süreçten kimse süreç diye bahsedemez. Süreç ancak iki taraflı yürür. AKP oyalama taktikleri uyguluyor; ortada süreç falan kalmamıştır.

“AKP, 'Süreci bitiren altında kalır' diyordu. O zaman AKP bu süreci bitiriyor ve bedelini de kendisi ödeyecek. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2013, 16:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER