KCK: Pakete bir deklarasyonla cevap vereceğiz

KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı "paket, AKP'nin çözümü değil, çözümsüzlüğü bir politika olarak benimsediğini ortaya koymuştur.

KCK: Pakete bir deklarasyonla cevap vereceğiz

KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulan “demokratikleşme paketi” hakkında açıklama yaptı.

Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan habere göre, AKP’nin çözüm değil çözümsüzlüğü bir politika olarak benimsediğinin ifade edildiği açıklamada “Bu pakette açıklananlarla oyalama yapıp bir seçim daha kazanmaktan başka bir şey düşünülmediği anlaşılmıştır" denildi. 

KCK, AKP Hükümeti'nin açıkladığı paket ve izlediği politikalara önümüzdeki hafta bir deklarasyonla cevap vereceklerini açıkladı. 

“AKP hükümeti gayri ciddi yaklaşarak çözüm için atılmış önemli adımları seçim hesaplarına ve yıllardır sürdürülen oylama politikasına kurban etmektedir.

“AKP gelinen aşamada ortada bir süreç bırakmamış, şimdiye kadar yaptığı oyalama politikasını sürdürme ve bildiğini okumada ısrarını bir daha sürdürmüştür.

“Kürtleri bir toplum olarak tanımayan, toplum olmaktan kaynaklı haklarını kabul etmeyen, siyasi iradesini muhatap almayan hiçbir yaklaşım ve politika Kürt sorununu çözemez.

“Bir çözüm; sorunu yaratanların ‘Ben sana şunu bunu veriyorum, ya da vermiyorum’ demesiyle gerçekleşemez. AKP hükümeti Kürtlerin neye hakkı olup olmadığını kendisi tespit edemez.

“Bu paketi açıklayan zihniyet, Kürt sorununu yaratan zihniyetin kendini yeni koşullara uydurmuş bir versiyonudur. Bu paketle açıklananlar da siyasi sömürgeciliğin sürdürüleceği ve kültürel soykırımın devam ettirileceği anlamına gelmektedir.

AKP hükümeti ne demokratik siyasetin yapılmasının koşullarını sağlamak için adım atmış, ne de sorunun çözümü için demokratik siyasetin yol ve yöntemlerini uygulamıştır. Diktatörlerin, ben bildiğimi okurum diyenlerin yol ve yöntemlerinde ısrar etmiştir.

“Başbakan etrafına topladığı beş on adamla Türkiye'nin en temel sorunları konusunda politika belirlemektedir. Bunun on yıllar önceki derin devlet yaklaşımlarından bir farkı yoktur. Zaten AKP de şimdi kendi oluşturduğu derin devletiyle çalışmaktadır. Parti örgütü ve Meclis sadece bu siyaset tarzının örtüsü olarak kullanılmaktadır.

“Demokrasilerde müzakere ve uzlaşma esastır. Türkiye'nin en temel sorununda müzakere ve uzlaşma yöntemine başvurulmuyorsa hangi demokrasiden ve demokratik siyasetten söz edilebilir?

“Yöntemi demokratik olmayanın açtığı paket de demokratikleşmeyi getiren adımları ihtiva etmemiştir. Zaten etmesi de mümkün değildir. AKP'nin bu yaklaşımı demokratik olmayan çevrelerin ‘Biz  kimseyi muhatap almayalım, bazı şeyleri kendimiz yapalım’ söyleminin pratikleşmesidir.

“AKP bu paketle sadece başta Kürtler nezdinde olmak üzere kamuoyunda teşhir olmuş ve meşruiyetini kaybetmiş bazı uygulamalardan vazgeçtiğini belirtmiştir. Yine siyasi sömürgecilik ve kültürel soykırımı engellemeyen, hatta bunlara örtü olan bazı adımlar atacağını söyleyerek göz boyamaya çalışmıştır.

“Kürt halkı ve demokrasi güçleri oyalama ve seçim hesabıyla süreci boşa çıkaran, hatta bitiren AKP hükümetinden hesap sormalı ve demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümü için mücadeleyi yükseltmelidir.”  / Bianet

* Açıklamanın tamamı için tıklayınız 

Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2013, 16:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER