Kerkük'e Amerikan askerleri konuşlandırıldı

Erbil ile Bağdat arasında devam eden gerilimde ABD devreye giriyor. Kerkük'e dün gece Amerikan askerleri konuşlandırıldı

Kerkük'e Amerikan askerleri konuşlandırıldı
Irak’ta Bağdat ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki gerilim sürerken, ABD’nin Kerkük’e asker konuşlandırdığı belirtildi. Irak basınına göre, askerler dün gece geç saatte Kerkük’teki K1 üssüne gitti.


Haber, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) merkezi parlamentodaki vekillerinden Muhammed Osman ve bir güvenlik kaynağı tarafından teyit edildi. Muhammed Osman, 40’tan fazla Hummer’dan oluşan Amerikalı bir gücün Erbil’den Kerkük’teki K1 üssüne geldiğini, Kerkük il sınırına konuşlandığını söyledi.

‘ORTAK OPERASYON ODASI’

Osman, bu adımın gerekçesini ‘Kerkük’te güvenliği sağlamak’ olarak açıklarken, “Kerkük’teki tüm askeri ve güvenlik güçlerinden oluşan ortak bir operasyon odası kurulacak” dedi. Osman, Kürtlerin de bu görev gücünde ‘aktif’ rol alacağını belirtti.

Irak’tan yayın yapan Shafaq News sitesi de aynı bilgiyi bir güvenlik kaynağına dayandırarak okuyucularına duyurdu. Kaynak, 40 Hummer’ın Kerkük’e girdiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Irak ordusu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de düzenlediği bağımsızlık referandumuna misilleme olarak Kerkük ve çevresine saldırı düzenlemişti. Haşdi Şabi’nin de katıldığı saldırı Kürtlerin tepkisini çekmişti.

Petrol zengini Kerkük, hem merkezi yönetimin hem de Erbil’in üzerinde hak iddia ettiği tartışmalı bölgelerden biri. Irak anayasası, Kerkük dahil tüm tartışmalı bölgelerin hangi yönetime bağlı olacağının belirlenmesi 2007 yılı son bulmadan referandum düzenlenmesini öngörüyordu. Ancak bu referandumlar hiç düzenlenmedi. Kürtler, Bağdat’ı bölgelerin demografisini değiştirmek için oylamaları ertelemekle suçluyor. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2017, 11:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER