Kobali: Baraj artık tamamen Peşmerge'nin kontrolünde

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin elektrik ve su ihtiyacını karşılayan Musul Barajı IŞİD’in elinden geri alındı. Peşmerge kontrolü sağlamış durumda ancak baraj etrafına konuşlanan askerler, olası bir saldırıya karşı her an tetikte.

Kobali: Baraj artık tamamen Peşmerge'nin kontrolünde

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hava saldırılarının desteklediği Peşmerge güçleri, Irak Şam İslam Devleti’ni (IŞİD) püskürtüp Musul Barajını kontrol ediyor.

Günler süren çatışmalardan sonra Peşmerge, bölgeye yerleşti. Baraj çevresinde yollara kontrol noktaları kuran askerler, gece gündüz tetikte.

Peşmerge Komutanı Tümgeneral Vehid Kobali, çatışmaların pazartesi sabahı bittiğini ifade etti.

Tümgeneral Vehid Kobali,”Musul barajı artık tamamen Peşmerge kontrolünde. Pazartesi günü çatışmalar sabah saat 10′a kadar sürdü. Ardından Peşmerge barajı ele geçirdi. Peşmerge artık barajın kontrolüne sahip.” dedi.

Musul Barajı IŞİD’in eline 7 Ağustos günü geçmişti. Musul kentine 50 kilometre uzaklıkta bulunan baraj, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin ana su ve elektrik kaynağı.

IŞİD, bölgeye yaklaşık 400 silahlı üyesini konuşlandırmıştı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı geçtiğimiz günlerde baraj civarındaki IŞİD üyelerine yönelik 14′ten fazla hava bombardımanı düzenlediklerini ve operasyonda IŞİD’e ait 10 zırhlı araç, 7 Humvee tipi cip, 2 personel aracıyla 1 IŞİD kontrol noktasının vurulduğunu açıklamıştı.

Tümgeneral Vehid Kobali şöyle devam etti: “Pazartesi günü havan toplu ve makineli tüfekli saldırıya uğradık. Ancak bugün durum kontrolümüz altında. Saldırı olmadı, herhangi bir hareketlilik de söz konusu değil.”

IŞİD’in yollara çok sayıda bomba döşediğini belirten Peşmerge, bomba uzmanlarının bu yolları temizlemek için aralıksız çalıştığını ifade ediyor.

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2014, 12:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER