Kobanê'de kadın direnişi ezberleri bozuyor

Kobanê’de DAİŞ çetelerinin saldırılarının ardından 8 çocuğu ve eşini Suruç’a gönderen, kendisi ise asayiş birimindeki görevinden ayrılmayıp kentini terk etmeyen Hiva Hüso, “Her anne çocuklarını seviyor ve her şeyden çok önemsiyorsa, bende öyleyim.

Kobanê'de kadın direnişi ezberleri bozuyor
Kobanê’de DAİŞ çetelerinin saldırılarının ardından 8 çocuğu ve eşini Suruç’a gönderen, kendisi ise asayiş birimindeki görevinden ayrılmayıp kentini terk etmeyen Hiva Hüso, “Her anne çocuklarını seviyor ve her şeyden çok önemsiyorsa, bende öyleyim. Ama herkes şunu çok iyi bilsin, insanın toprağı ve özgürlüğü o kutsal çocuk sevgisinden de ağır bir duygudur” diyerek, Kobanê’deki kadın mücadelesini özetledi.


Kobanê’yi işgal amacıyla saldıran DAİŞ çetelerinin saldırılarına karşı kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla YPG/YPJ öncülüğünde sürdürülen tarihi direniş 121’inci gününe girdi. Direnişin tüm kararlılığıyla sürdüğü ve çetelere her gün ağır darbelerin vurulduğu kentte, tüm dünyanın dikkatini üzerine toplayan hem YPJ saflarında savaşan, hem de kentini terk etmeyip direnişe farklı şekillerde katılan kadınların mücadelesi. Direniş başladığı günden bu yana, direnişin içinde yer alıp asayiş görevini sürdüren 8 çocuk annesi Hiva Hüso da Kobanê’nin direnen kadınlarından.

ÖNCE HALEP ŞİMDİ KOBANÊ

En küçüğü 5 en büyüğü 19 yaşında olan 8 çocuk annesi Hiva Hüso (40) , Halep’te rejimin kendilerine saldırmasıyla birlikte eşi ve çocuklarını alarak Kobanê’ye yerleşmiş. Yüreği direnişle birlikte atan Hüso, ailesini Kobanê’ye yerleştirdikten hemen sonra Halep’te Kürt mahallelerinin güvenliğini sağlamak için halk tarafından oluşturulan asayiş birimindeki görevine devam etmek için Halep’e dönmüş.  Asayiş biriminde görevini sürdürürken, arkadaşları tarafından çocuklarından uzak kalmaması için tekrar Kobanê’ye gönderilen Hüso, asayiş birimindeki görevine Kobanê’de devam ediyor.

YARINA ÖZLEMİ BÜYÜK

DAİŞ çetelerinin Kobanê saldırılarının ardından çocukları Ruhat, Rosela, Reber, Rojda, Zozan, Hevidar, Muhammed, Hındirin’i ve onlarla ilgilenmesi için eşini Suruç’a gönderen Huso, kentini bir gün olsun terk etmeyi düşünmemiş ve çete saldırılarına karşı kentin asayiş birimindeki görevine devam etmiş. Şimdi Kobanê’de onurlu bir mücadelenin neferi olarak çalışmalarına devam eden Hüso, Suruç’ta olan çocuklarına özlemi her geçen gün büyüse de kadınların kararlı mücadelesinin çeteleri yenilgiye uğratacağından ve çocuklarıyla Kobanê’de tekrar kucaklaşacağından emin.

‘DAİŞ KAYBEDECEK’

Kobanê sokaklarında yüzünden hiç gülümseme ve umut eksik olmadan, silahı omzunda sokakların güvenliğini sağlayan Hüso, “Kentimi terk etmedim. Çünkü DAİŞ ne kadar vahşi olursa olsun burada kadın iradesi karşısında kaybetmeye mahkum. Burada kalarak onlara kaybettirmek için görevimin başındayım” diyor. DAİŞ’in Kobanê’de yenilgiye mahkum olduğunu her sözünün sonunda vurgulayan Hüso, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor; “Ne yaparlarsa yapsınlar onlar kaybedecek, çünkü biz Kobanê’nin örgütlü ve iradeli kadınları sonuna kadar savaşma kararı aldık.”

‘HER ŞEY ÇOCUKLAR İÇİN’

“Çocuklarınızla görüşüyor musunuz, onları özlüyor musunuz?” diye sorduğumuzda, Hüso telefonunu çıkartıp her gün çocuklarının kendisine ve kentte direnen kadınlara hitaben çektiği ve onları “Biji YPJ, Biji asayiş” diye selamladığı videoyu gösteriyor. Hüso, hemen arkasından ekliyor: “Özgürlük Hareketine inanan ve kendisini Apocu felsefeyle donatan bir toplum için cins kimliği önemli değildir. Biz en fazla kadını ev ve çocuk bakmaya mahkum etmek isteyen bu iktidar zihniyetine karşı savaşıyoruz. Nasıl ki her anne çocuklarını seviyor ve her şeyden çok önemsiyorsa, bende öyleyim. Ama herkes şunu çok iyi bilsin, insanın toprağı ve özgürlüğü o kutsal çocuk sevgisinden de ağır bir duygudur. Çünkü biz çocuklarımızdan ayrı kalarak bu toprağı savunuyorsak her şey o çocukların özgür geleceği içindir.”

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2015, 16:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER