Kobane'de direniş büyüyor

Kobane’de IŞİD çetelerine karşı direniş sürerken dün gece ilçeye takviye YPG ve YPJ birlikleri ulaştı. IŞİD’e güney cephesinde ağır darbeler vurulurken sınırın kuzey tarafı ise bugün büyük eylemlere sahne olacak.

Kobane'de direniş büyüyor
Kobane’de IŞİD çetelerine karşı direniş sürerken dün gece ilçeye takviye YPG ve YPJ birlikleri ulaştı. IŞİD’e güney cephesinde ağır darbeler vurulurken sınırın kuzey tarafı ise bugün büyük eylemlere sahne olacak.


Rojava’nın Kobane kantonunda IŞİD çeteleriyle YPG-YPJ güçleri arasındaki yoğun çatışmalar sürüyor. Kobane’yi üç yönden kuşatan çetelere karşı özellikle güney cephesinde büyük darbeler vurulduğu bildirilirken kanton merkezine çok sayıda takviye gerilla gücü giriş yaptı. Gelen takviyenin ardından Kobanê halkı sevinç gösterilerinde bulundu. Bir saat boyunca havaya ateş açan halk, sloganlarla takviyenin gelmesini kutladı. Takviye kuvvetlerin gelmesi kantonda büyük heyecan yarattı. Suruç sınırından ise çok sayıda gencin de direnişe katılmak üzere Kobane’ye geçtiği haber verildi.

Yerel kaynaklar YPG’nin IŞİD’in çok sayıda ağır silahını etkisiz hale getirmesinin ardından çetelerin etkinliğinin azaldığını belirtirken çatışmaların halen sürdüğünü belirtiyor.

IŞİD, Güney Kürdistan’da ilerlemeyip Til Hemis ve Hesekê‘de darbe yedikten sonra 15 Eylül’den itibaren bütün gücünü Kobanê‘ye yönlendirdi. Kobanê‘nin üç tarafını tutan IŞİD’e Kuzey’den de Türk devleti destek veriyor. Yerel kaynaklara göre IŞİD, Irak ve Suriye ordularından kendisine bırakılan ABD ve Rus yapımı zırhlı araçları, ağır makinalı silahlar ile top ve füzeler de kullanıyor. Yine yerel kaynaklara göre IŞİD’in dün iki cepheden Kobanê merkezi ile mesafesi 20 kilometrenin altına indi.

Kobanê Kantonu Eşbakanı Enver Müslüm dün yaptığı açıklamada direnişe devam edecekleri mesajını vererek şunları belirtmişti: “Kimse bizim teslim olmamızı ya da topraklarımızı terk etmemizi beklemesin. Kanımızın son damlasına kadar direneceğiz. Çeteciler Kobanê’ye giremeyecek. Gerekirse onları kanımızda boğarız” dedi. Kuzeyli Kürtlere de seslenen Müslüm, “Tüm Kürtler yönünü Kobanê’ye çevirsin. Biz direneceğiz. Kobanê’yi vermeyeceğiz. Yanımızda saf tutmaya çağırıyorum.”

ONBİNLER SINIRA YÜRÜYOR

Kobane kantonun karşısındaki Suruç’ta ise bugün onbinlerce kişi buluşarak sınır boyunca eylemler yapacak. IŞİD’in faaliyetlerine karşı sınırda nöbet tutacak olan Kürtler, Kürdistan’ın birçok şehrinde otobüslerle Suruç’a gitti. Eylemciler bugün gün boyunca sınırda olacak. 

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2014, 12:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER