Kobani eylemlerinde 12 ölü

IŞİD'in, Kobanê'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için Türkiye'nin birçok ilinde yüzlerce kişi sokaklara döküldü. Gösterilerde en az 12 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Kobani eylemlerinde 12 ölü
Birçok ildeki protesto gösterilerinin şiddetinin artması üzerine Batman, Diyarbakır, Mardin, Van ve Siirt'te bazı ilçelerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Muş'un Varto İlçesi'nde bir kişinin, Siirt'in Kurtalan ilçesinde 2, Diyarbakır'da 8, Batman'da ve Muş'ta da birer kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Bugün Muş'un Varto ilçesindeki eylemler sırasında polisin ateş açması sonucu 25 yaşındaki protestocu Hakan Buksur'un öldüğü, Umut Bozkurt, Mehmet Salih Bingöl ve Diyar Barut adlı üç protestocunun ise yaralandığı bildirildi.

Batman’daki gösterilerde de vücuduna kurşun isabet eden 23 yaşındaki Emrah Demir, kaldırıldığı Batman Bölge Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Siirt'in Kurtalan ilçesine meydana gelen izinsiz gösterilerde, Yusuf Çelik ve Muhdi Erdoğan'ın hayatını kaybettiği, Necmetin Çelik'in ağır yaralandığı bildirildi.

Eylemcilere satırla saldırı

Erzurum'da Kobanê'deki durumu protesto etmek isteyen bir grup gösterici, sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Grup, Gölbaşı semtindeki evlere, yoldan geçen otobüslere ve dükkanlara taş attı. Eylemlerde mülkleri zarar gören kişiler, taş ve sopalarla göstericilere müdahale etti. Bir kişinin pompalı tüfekle ateş açtığı, bazı kişilerin ise göstericilere satırla saldırdığı ve üç kişiyi yaraladığı öğrenildi. Polis üç kişiyi gözaltına aldı.

Sokağa çıkma yasağı

Van Valiliği, Kobanê eylemlerinin yapıldığı Erciş İlçesi’nde saat 18.00’den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Mardin'in Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı, Ömerli, Savur ilçelerinde de Valilik, saat 17.00'den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Diyarbakır Valiliği tarafından da TSİ 22.00'den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeyse polis ve göstericiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Polis göstericilere gaz bombası ve TOMA ile müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Iğdır'da da eylemler şiddetli geçti. 5 kişinin yaralandığı olaylarda, çok sayıda işyeri zarar gördü.

Ankara'da da bir grup toplandı. Polis, toplanan ve AKP İl Başkanlığı binasına yürümek isteyen bir grubun önünü kesti. Kalabalığın dağılmaması üzerine gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi.

İstanbul Kadıköy'de toplanan yüzlerce kişilik gruba polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Bazı göstericiler polise taş atarak karşılık verdi. Sultangazi'de ise Kobanê için açıklama yapmak isteyen Demokratik Bölgeler Partisi'ne (DBP) bağlı bir grup, AKP ilçe binasına doğru yürüdü. Polis ekipleri grubun yolunu kesti. Oturma eylemi yapan DBP'li gruba muhalif bir kalabalık da, Türk bayrakları açarak yürüyüşe geçti. Sultangazi'de bir kişi gözaltına alındı. Ancak gerginliğin devam ettiği ilçede yüzleri maskerli 5-10 kişilik bir grup göstericinin üç adet belediye otobüsünü ateşe verdiği bildirildi. Polisin olay yerini boşalttığı öğrenildi.

İstanbul Valiliği'nden çıkan olaylarla ilgili yapılan açıklamada, "Çıkan olaylar sebebiyle 98 gösterici gözaltına alınmış, 8'i polis memuru olmak üzere toplam 30 kişi yaralanmıştır" dendi.

Bağcılar ilçesinde de DBP'liler toplanarak yürüyüşe başladı. Polisin tazyikli su, biber gazı ve plastik mermiyle müdahale ettiği yurttaşlar, polise taş ve şişe atarak karşılık verdi. Göstericiler bir minibüsü devirdi ve üç arabayı ateşe verdi. Öte yandan göstericilere muhalif bir grup da toplandı ve göstericileri taş, sopa, kalas ve bıçaklarla kovaladı. / ajanslar

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2014, 13:09
YORUM EKLE
YORUMLAR
Marta güler şenlik
Marta güler şenlik - 10 yıl Önce

Artık yeter silahlar sussun... Kobanee seninleyiz

SIRADAKİ HABER