Kobani için herkes ayakta olmalı

HDP vekilleri Selma Irmak, Sabahat Tuncel, Kemal Aktaş, AP eski milletvekili ve DTK İcra Kurulu üyesi Felaknaz Uca ile PYD Avrupa temsilerinden Zuhat Kobanê’nin BM önünde başlatmış olduğu açlık grevi eylemi 7. gününde binlerce Kürdistanlının katılımıyla yapılan mitingle son buldu.

Kobani için herkes ayakta olmalı
HDP vekilleri Selma Irmak, Sabahat Tuncel, Kemal Aktaş,  AP eski milletvekili ve DTK İcra Kurulu üyesi Felaknaz Uca ile PYD Avrupa temsilerinden Zuhat Kobanê’nin BM önünde başlatmış olduğu açlık grevi eylemi 7. gününde binlerce Kürdistanlının katılımıyla yapılan mitingle son buldu.


DAİŞ çetelerinin Kobanê Kantonuna yönelik saldırılarına dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletler (BM ) merkezi önünde kurulan eylem çadırında HDP’li vekiller Selma Irmak, Sebahat Tuncel, Kemal Aktaş, Felaknaz Uca ve Zuhat Kobanê’nin başlattığı açlık grevi grevi 7 gününde İsviçre’nin farklı kentlerinden BM merkezi önüne gelen yaklaşık bin kişinin katılımıyla yapılan mitingle son buldu.

Eylemin 7’inci gününün sabahında HDP’li vekillere Asuru, Suryani, Êzidi din adamları temsilcileri ve Cenevre Belediye Başkanı Sami Kanaan ziyarette bulunarak desteklerini sundu. Ziyaret sırasında bir açıklamada bulunan Kanaan, Rojava’da yaşanan aciliyetinin farkında olduklarını bildiğini belirterek, BM milletlerin üzerine düsen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. DAİŞ’in insanlık adına tehlike arz ettiğini de ifade eden Kanaan, Cenevre’de bir haftadan beridir suren bu eylemin anlamlı olduğunu belirtti.

Gün içerisinde vekilleri ayrıca İsviçre Sosyalist Parti Federal Parlamento milletvekilleri Ada Mara, Eric Voruz, Prilly şehir parlamentosu ve PS Yönetim Kurulu Üyesi Ihsan Kurt ziyaret ederek desteklerini sundu.

Vekiller destek ziyaretinde yaptıkları açıklamada Kürt gerillalarının DAİŞ’e karşı savaşan tek güç olduğunu ifade ederek,  uluslararası bir müdahalenin olması gerektiğinin şart olduğunu altını çizdi. Ortadoğu’da yaşananlardan dolayı büyük bir kaygı duyduklarını ifade eden vekiller, DAİŞ gibi bir örgütün onu kesilmediği takdirde yaşanan savaşlar sonucunda bölgede bir barbarlığın hâkimiyetinin devam edeceğini belirtti. Sosyalist parti vekilleri ayrıca Rojava’da yaşananları İsviçre parlamentosunda dile getireceklerini de ifade ettiler.

Günün ilerleyen saatlerinde İsviçre’nin farklı kentlerinden BM merkezi önüne İsviçre’nin farklı kentlerinden elen yaklaşık bin kişinin katılımıyla bir miting düzenledi. Yapılan mitingle birlikte BM merkezi önündeki eylemlerine son verdiklerini belirterek Strasbourg’da bulunan Avrupa Parlamentosu önünde gerçekleştirilecek eyleme katılacaklarını ifade etti.

Mitingde ilk olarak söz alan HDP’li vekillerinden Kemal Aktaş, 21 yüzyılda bir daha Kürtleri katliamla yüz yüze bırakanların bütün planlarını boşa çıkaracaklarını dile getirerek, dünyanın her yerinde Kürtlerin ayakta olması gerektiğini vurguladı

KOBANÊ’DE KATLIAM OLURSA EN BUYUK SORUMLU TURKIYE OLACAKTIR

Aktaş’ın ardından söz alan HDP vekillerden Sebahat Tuncel, Türkiye’de bir süreden beridir yürüyen barış surecinin AKP hükümetinin Kobanê’ye yönelik saldırılarındaki tutumla birlikte anlamsız hal aldığını ifade ederek, yaşanacak olası bir katliamda ilk olarak Türkiye’yi sorumlu tutacaklarını özellikle belirtti.  Dünyanın dört bir yanında Kobanê için ayağa kalkınması gerektiği çağrısında bulunan Tuncel “yarın geç olabilir. Bugünden başlayarak daha aktif bir şekilde herkes alanlarda olmalı ve Kobanê yankılanan sesi dünyaya duyurmalıdır. Birileri kulaklarını kapatsa da bizler haykırmaya devam edelim. Dünyanın merkezi önünde bir haftadan beridir bir eylemlilik içerindeydik bazı görüşmeler yaptık Kobanê’de gerçekliği aktardık. Buradan bir daha yineliyoruz Kobanê’de bir katliam olursa basta BM ve Türkiye daha sonra bütün uluslararası güçleri sorumlu tutacağız” seklinde konuştu.

3 MAYMUNU OYNAMAYI BIRAKIN ARTIK

Tuncel’in ardından söz alan AP eski milletvekili ve DTK Icra Kurulu üyesi Felaknaz Uca, bir haftadan beridir devam eden eylemleri sureci boyunca yaptıkları diplomatik ilişkilerden bahsederek başladığı konuşmasında, dünyanın artık 3 maymunu oynamasını bırakması gerektiğini dile getirdi.  DAİŞ çetelerinin bir kanser haline gelerek basta Rojava olmak üzere her yere katliam amacıyla saldırılarda bulunurken birilerinin hala belli söylemlerle yaşananları geçiştirmeye çalışmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Uca, başta Kürtler olmak üzere herkesin alanlarda olması gerektiğini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından vekiller miting alanında bulunanla selamlaştıktan sonra alandan ayrılırken Pazartesi günü Strasbourga’da yapılacak eyleme katılım çağrısında bulundu. Alanda bulunan kitle ise sloganlar eşliğinde mitinglerine son verdi. 

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2014, 17:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER