Kobanililere işte böyle kucak açtılar: 64 kişi sınırdışı edildi

Kobanê’den 6 Ekim’de Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan yetkililerin talebi ve onayıyla geldikten sonra rehin alınan 261 Kobanêliden 64’ü sınır dışı edildi.

Kobanililere işte böyle kucak açtılar: 64 kişi sınırdışı edildi
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümet yetkilileri her fırsatta “Kobanêlilere sahip çıkıyoruz, kucak açıyoruz” demeye dursun, Suruç’ta 9 gündür rehin tutulan 261 Kobanêliden 64’ü gece yarısından sonra apar topar bir şekilde Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan sınır dışı edildi.


Kobanê’den 6 Ekim’de Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan yetkililerin talebi ve onayıyla geldikten sonra rehin alınan 261 Kobanêliden 64’ü sınır dışı edildi. Günlerdir yerel ve hükümet yetkilileriyle yapılan görüşmelerde “bırakacağız” sözüne rağmen bir türlü bırakılmayan ve kötü koşullar altında kalan rehineler dün isyan ederek, tutuldukları Suruç Kapalı Spor Salonu’nda kapı ve camları kırarak tepki gösterdi. Olayın duyulması üzerine salona giderek yetkililer ve rehinelerle görüşen HDP’li vekiller rehinelerle birlikte spor salonunda oturma eylemi başlattı.

Bu arada hükümet yetkilileriyle de görüşmelerini sıklaştıran vekillere, rehinelerin durumunun Bakanlar Kurulu’nda ele alınacağı ve bir sonuca bağlanacağı iletildi. Bakanlar Kurulu toplantısından sonra hükümet yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, tüm rehinelerin sınır dışı edileceği belirtildi. Bu durumu kabul etmeyen ve tepki gösteren vekiller tekrardan görüşmelere başladı. Yaşanan görüşme trafiği sonucu Kobanê’ye gitmek isteyenlerin Kobanê’ye gönderileceği ve burada kalanların durumunun ise bugün netleşeceği ifade edildi.

Bunun üzerine Kobanê gitmek isteyenler adlarını listeye yazdırdı. Aralarında çocuk, kadın, yaşlı ve gazetecilerin bulunduğu 261 Kobanêliden 61’i adını polisin tuttuğu isim listesine yazdı. Daha önce rehin tutulan ve daha sonra serbest bırakılan 3 kişi de adını listeye ekledi. Spor salonunda tek tek isimleri okunduktan sonra imza atan rehinelerin fotoğrafı çekildi. Fotoğraf çekiminden sonra 64 rehine minibüslere alındı. 64 kişinin sınır dışı edileceğine dair tutanak spor salonunda eylem yapan HDP Urfa milletvekilleri İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici, Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk tarafından imzandı. 6 adet minibüse bindirilen rehineler gece saat 02.00’de Mürşitpınar Sınır Kapısı’na doğru hareket etti. Zafer işaretleriyle spor salonundan ayrılan rehineler bindirildikleri araçlarda yol boyunca “Bijî Berxwedana Kobanê” sloganı attı.

Sınır kapısına varan rehineler hiç bekletilmeden saat 02.30’de zafer işaretleriyle Kobanê’ye geçiş yaptı. Kobanêlileri, IŞİD çetelerinin ele geçirmek için günlerdir bombaladığı ve bir haftadır giriş-çıkışları yasaklanan sınır kapısında Kantonun asayişi güçleri tarafından karşılandı.

Rehin tutulan Kobanêliler, çatışmaların kente sıçramaya ve şiddetlenmeye başladığı 6 Ekim günü Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan giriş yapmıştı. Yetkililerin bilgisi ve onayıyla giriş yapan Kobanêliler, kapıdan Suruç Fen Lisesi’ne görülmüştü. Buruda 4 gün boyunca hukuksuz bir şekilde tutulan rehinelere kötü muamele ve işkence yapıldığı ortaya çıkmıştı. Ankara’dan gelen özel bir ekip tarafından sık sık sorgulanan rehineler daha sonra Suruç Kapalı Spor Salonu’na götürülmüştü. Burada da sorguları devam eden rehineler, kötü koşullarda tutuluyor. Hükümet ve yerel yetkililerle yapılan tüm görüşmelerde, rehinelerin bırakılacağı belirtilmesine rağmen verilen sözler tutulmadı. Bu duruma tepki gösteren rehineler, dün spor salonunun kapı ve pencerelerini kırdı. Kötü ve zor koşullarda tutulan rehinelerden 160’ı açlık grevinde. Açlık grevi hâlâ da devam ediyor. Gözaltında 200 Kobanêlinin kaldığı belirtildi. Hükümet yetkililerinin “bırakılacaklarını” belirtikleri kalan rehinelerin durumunun bugün netleşmesi bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2014, 13:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER