'Küçük Kürdistan'da 'evet' kampanyası

ABD'nin 'Küçük Kürdistan' diye anılan Nashville kentinde, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumu için kampanya başlatıldı. Kampanya, Washington'a da taşınacak

'Küçük Kürdistan'da 'evet' kampanyası
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin tartışma ABD’ye de taşındı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın oylamanın ertelenmesi talebiyle IKBY Başkanı Mesut Barzani’yi aramasının ardından, bu ülkede yaşayan Kürtler kamuoyu oluşturmak için harekete geçti. Kürt nüfusunun yoğunluğu nedeniyle ‘Küçük Kürdistan’ diye anılan Nashville’de, bağımsızlık referandumu için ‘evet’ kampanyası başlatıldı. Kampanyanın, Kürt nüfusunun yoğun olduğu diğer Amerikan kentlerine taşınması ve başkent Washington’da son bulması bekleniyor.


Erbil merkezli Rudaw gazetesine konuşan Hikmet Bamerni adlı Kürt, “Kürdistan halkının ve cephedeki peşmerge savaşçılarının, ABD’deki Kürtlerin referandumun başarılı olması için onların arkasında olduğunu bilmelerini istiyoruz” dedi. Katılımcılardan Rabia Çelki, “Dört dilde 20 kez ‘Evet’ diyoruz. Çünkü bu bizim hakkımız. Bu sadece belli bir taraf için değil, Kürdistan’ın bütün parçaları içindir” diye konuştu. Adil Gelnaski ise “Kürdistan’ımız devlet olur olmaz geri döneceğim. Atalarımızın toprağına döneceğiz. Bu bizim hayalimiz” ifadelerini kullandı.

Kampanya organizatörleri, Tennessee eyaletinin başkenti olan Nashville’den başlatılan kampanya için ABD çapında seyahat etmeyi planlıyor. IKBY seçim kurulu, geçen hafta oylamanın elektronik olarak yapılacağını ve Irak dışında yaşayan IKBY seçmeninin de oy verebileceğini açıklamıştı.

Kürtlerin İlk olarak 1970’lerde göç etmeye başladığı Nashville’de, Saddam Hüseyin’in Enfal Harekâtı’nın ardından yaşanan ikinci göç dalgasıyla birlikte yaklaşık 20 bin dolayında Kürdistanlının yaşadığı sanılıyor. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2017, 13:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER