Kürt avukatlar kendi hukukunu oluşturuyor

Amed’de geçtiğimiz haftalarda düzenlenen ‘Amed Hukukçular buluşması’nın yankıları sürerken, Kürdistan Hukukçular Derneği’nin resmileşmesi için ise hazırlıkların son aşamaya geldiği öğrenildi.

Kürt avukatlar kendi hukukunu oluşturuyor
Amed’de geçtiğimiz haftalarda düzenlenen ‘Amed Hukukçular buluşması’nın yankıları sürerken, Kürdistan Hukukçular Derneği’nin resmileşmesi için ise hazırlıkların son aşamaya geldiği öğrenildi. Çalışmalara ilişkin bilgi veren girişim komisyonu üyesi avukat Ruşen Seydaoğlu, toplantının ardından ‘Hukukçular Derneği’nin resmileşmesi için ilgili yerlere başvurulacağını belirterek, toplantıda Kürdistan hukuku üzerine tartışmalar yapacaklarını söyledi.


Amedli hukukçular
, ‘devlet hukukundan, toplum hukukuna’ başlığı altında ikinci kez bir araya geliyor. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda yapılacak olan toplantıya Amed’de görev yapan çok sayıda hukukçunun katılması bekleniyor.

Önemli konuların tartışılacağı toplantıya ANF’ye konuşan avukat Ruşen Seydaoğlu, “İlk toplantımızda hukuk sisteminden örgütlenmeye kadar bir çok konuyu ele aldık. Örgütlenmemizde mümkün olduğu kadar tüm kesimlerin içinde yer almasını hedefliyoruz. Çünkü bu toplantıların ardından Kürdistan’ın hukuk sistemi oluşacak, bu nedenle herkesin bu yapı içinde kendisini bulmasını istiyoruz. Bu toplantı sonrası yerellerdeki tartışmalarımızı tamamlayıp, bütün Kürdistan’da örgütlü bir güç haline geleceğiz. Toplantı için tüm kesimler davet edildi, bütün hukukçuları toplantıya katılıp, görev üstlenmeleri için bekliyoruz” dedi.

DEVLETİ DEĞİL TOPLUMU KORUYAN HUKUK SİSTEMİ

Toplantı sonrası ‘Hukukçular Derneği’nin resmileşmesi için ilgili yerlere başvuracağını belirten Seydaoğlu, “Toplantıda isim konusu netleştirdikten sonra dernek yasallaşacak. Büyük bir ihtimalle ‘Kürdistani bir isimle çıkacağız. Toplantıda ve sonrasında sistem hukuku karşısında ezilen ve ayrımcılığa tabi olan anlayışa karşı yekvücut olup, kendi modelimizi ortaya çıkaracağız.  Yine en önemli amaçlarımızdan biri toplantıda ‘Kürdistan halkı nasıl bir hukuk’ istiyor sorusuna cevabın alt yapısını hazırlayacağız. Çünkü Kürtler artık kendi hukukunu oluşturmak istiyor. Konferansta özerk yapının hukuk sistemini ve özerk Kürdistan’ın Anayasasını oluşturma noktasında çok önemli hedeflerin belirlenmesi bekleniyor. Mevcut hukuk, halkları değil devleti koruyor. Bizim oluşturacağımız hukuk sistemi ise devleti değil, halkların özgürlüklerini teminat altına alacak” ifadelerini kullandı. / anf

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2014, 11:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER