'Kürt sorunu çözülmeden silah bırakmak için kongre yapılmaz'

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat, PKK’nin Türkiye’ye karşı silah bırakmak için toplanması istene kongreye ilişkin açıklama yaptı. Hozat, “Kürt sorunu çözülmeden PKK böyle bir kongre yapmaz” dedi.

'Kürt sorunu çözülmeden silah bırakmak için kongre yapılmaz'

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat, son günlerde gündeme getirilen PKK Kongresinin toplanması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AKP’li yetkililerin ‘çözüm süreci’ne ilişkin açıklamalarını Med Nuçe televizyonuna değerlendirdi.

Hozat, ” Bizim şu anda kongreyi toplama gibi bir gündemimiz yok. Çünkü, bu süreç işlemedi ve hiçbir adım atılmadı. Bırakalım müzakereyi, diyalog süreci de ortadan kaldırıldı. Bir aydır Önderliğimiz ile görüşme olmuyor, heyet Önderliğimizin yanına gitmiyor. PKK devletin atacağı adımlar üzerinden kongreyi toplayacaktı. Biz kongreyi gündemden çıkardık. Kürt sorunu çözülmeden PKK böyle bir kongre yapmaz. Kürt kimliği tanınmadan, bu temelde anayasa değiştirmeden ve Kürtlerin statüsünü kabul etmeden böyle bir kongreye asla toplayamaz” dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Bizim şu anda kongreyi toplama gibi bir gündemimiz yok. Çünkü, bu süreç işlemedi ve hiçbir adım atılmadı. Bırakalım müzakereyi, diyalog süreci de ortadan kaldırıldı. Bir aydır Önderliğimiz ile görüşme olmuyor, heyet Önderliğimizin yanına gitmiyor. PKK devletin atacağı adımlar üzerinden kongreyi toplayacaktı. Biz kongreyi gündemden çıkardık.

“Kürt sorunu çözülmeden PKK böyle bir kongre yapmaz. Kürt kimliği tanınmadan, bu temelde anayasa değiştirmeden ve Kürtlerin statüsünü kabul etmeden böyle bir kongreye asla toplayamaz. Önderliğimizin bir taraf olarak resmi açıdan kabul edilmesi gerekiyor.

“Yürüttükleri siyasetin bir tasfiye siyaseti olduğunu, hiçbir biçimde çözüm politikalarının olmadığını, 2 yıldır bir oyalama siyaseti içinde olduklarını, esas amaçlarının da seçimlere dönük Kürt sorununu politik bir araç olarak kullanmak olduğunu, böyle bir amaçla sürekli süreç, barış, çözüm argümanlarını dillendirdikleri çok net biçimde ortaya kondu.

“Seçim sürecidir, Kürtlerden yapabilirlerse, aldatabilirlerse biraz oy alabileceklerinin hesabını yapıyorlar. Yine Türkiye kamoyundan barış yanlısı olan bazı çevrelerden halen, olur ya oy alabiliriz, hesabı yapıyorlar.

“İnkar, imha politikası devam ediyor”

“AKP’nin maskesi düştü, siyaseti, argümanları her bakımdan deşifre oldu, Ağrı provokasyonuyla. Bu son süreçte yaptıkları açıklamalarla da boşa düştü. ‘Çözümde kararlıyız’ dedikleri, ‘PKK’yi tasfiye etmekte kararlıyız’dır. Açık biçimde ifade ettiler. Erdoğan ‘Kürt sorunu yoktur, Kürt vatandaşlarımızın sorunu vardır’ diyor. Bu ne demektir? ‘Kürtlerin kimlik sorunu yoktur, bir halk olarak hakları, özgürlükleri yoktur’ demek. Ret ve inkar etme var.

“Resmi ideolojinin ezberini Erdoğan ve AKP değiştirmiş değildir. Bunu sürdürüyor. İnkar, imha politikasını sürdürüyor.  Kürt sorununu ‘terör sorunu’ olarak ele alıyor. Çözümünü de PKK’nin tasfiyesinde görüyor. Son iki yılda da bu politikada bir değişiklik olmadı. Son açıklamalarda imha, inkar politikasında bir milim geri adım atmadıklarını açık biçimde ortaya koyuyor.

“Bu seçimlerde de ciddi bir destek var, HDP şahsında temsil bulan demokratik siyasete. AKP demokratik siyasetin gelişmesini, zafer kazanmasını kendi tasfiyesi olarak algılıyor, görüyor. Çünkü bu AKP’nin milliyetçi, faşist zihniyetini ortadan kaldıracak, AKP hegemonyasını ortadan kaldıracak.

“7 Haziran’a kadar duyarlı olunmalı”

“Baskıcı, otoriterliğinin tasfiyesi olarak görüyor. HDP’nin gelişmesini, güçlenmesini, Türkiye’de örgütlenmesini, Türkiye’den gelecek oyları engellemeye çalışıyor. Bir de milliyetçiliği her yerde tahrik ederek, şahlandırarak milliyetçi oyları da devşirmeye çalışıyor. Bu süreçte Erdoğan ve AKP’li yetkililerinin konuşmalarını da böyle okumak lazım.

“Seçimlere bir aylık süreç kaldı, biz sonuna kadar sorumlu yaklaşacağız. AKP’nin tüm provokatif, tahrikçi politikalarına karşı biz bunları boşa çıkarma adına ciddi bir mücadele içerisinde olacağız. Ve hiçbir biçimde buna gelmeyeceğiz. halkımız ve tüm Türkiye toplumu duyarlı olmalıdır; AKP’nin provokasyonalarına gelmemelidir. Ancak her türlü saldırıya, yönelime karşı da en güçlü biçimde demokratik tepkisini ortaya koymalıdır, direnmelidir, mücadele etmelidir; geri adım atmamalıdır.

“Saldırılara karşı sinmemelidir. Amaç budur; toplumu sindirmektir, HDP’yi zayıflatmak, Türkiye’de tecrit etmek, Türkiye toplumundan koparmaktır. AKP’nin amacı nettir, bunu toplum da biliyor, bunu herkes biliyor. Her türlü provokasyon anında boşa çıkarılmalıdır. 7 Haziran’a kadar duyarlı olunmalıdır.” / İMC

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2015, 11:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER