'Kürtler Camii' 'Türkler Camii' oldu

Devlet kayıtlarında halen 'Kürtler Camii' olarak görülen Kilis'teki tarihi camiinin adı "Türkler Camii" olarak değiştirildi. Olay TBMM'ye taşınınca verilen yanıtta ise caminin halen 'Kürtler Camii' olarak faaliyet gösterdiği belirtildi.

'Kürtler Camii' 'Türkler Camii' oldu
Kilis’te bulunan tarihi “Kürtler Camii”nin tabelası, resmi kayıtlarda halen bu isimle yer almasına rağmen Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından “Türkler Camii” tabelası asıldıktan bir süre sonra tümüyle kaldırıldı.

DEVLETİN KAYDINDA ‘KÜRTLER CAMİİ’

Kilis kent merkezinin Bölük Mahallesi Küçük Çarşı Sokağı’nda yer alan ve 17. Yüzyıl sonlarına doğru ‘Kürt Hüseyin Ağa’ tarafından inşa edilen “Kürtler Camii”nin tabelası adım adım söküldü. Kentin turistik mekanları arasında yer alan Kürtler Camii’nin adı, resmi devlet kayıtlarında da bu isimle geçiyor. Ancak caminin hemen giriş kapısında yer alan “Kürtler Camii” tabelası, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından “Türkler Camii” olarak iki ayrı tabela asılmasından bir süre sonra bütünüyle sökülüp, kaldırıldı.

 
MA’da yer alan habere göre olay, HDP Van Milletvekili Adem Geveri’nin konuyu Meclis gündemine taşımasından sonra ortaya çıktı. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Geveri, camiinin isminin hangi tarihte “Türkler Camii” olarak değiştirildiğini sordu. Geveri’nin soru önergesine Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen yanıtta, caminin kayıtlarda “Kürtler Camii” olarak tescilli olduğu ifade edildi.
Müdürlüğün yanıtında şu ifadelere yer verildi: “Kilis il merkezinde bulunan Vakıf Kültür Varlığı Tescilli ‘Kürtler Camii’nin isminin Genel Müdürlüğümüz arşiv kayıtlarında ve tapu kayıtlarında ‘Kürtler Camii’ olarak geçtiği tespit edilmiştir. Genel Müdürlüğümüzde bu camiye ilişkin iş ve işlemler ‘Kürtler Camii’ adı altında yürütülmektedir.”
Önergeye verilen bu yanıta rağmen, “Türkler Camii Şerifi” tabelaları camiye bizzat Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından asıldı.

VALİLİK: ADI DEĞİŞTİRİLDİ

Yine Hatay Valiliği’nin internet sitesinde tarihi camilerin tanıtıldığı bölümde hâlâ “Kürtler Camisi” adı ile yer alan yapı hakkında şu bilgiler mevcut: “Bölük Mahallesi (eski Sibat ve Kana Mahallesi) Küçük Çarşı Sokak’ta (Binbaşı Sokak) bulunan Kürtler Camisi’ni Kürt Hüseyin Ağa yaptırmıştır. Çok onarım gören cami, özgünlüğünü yitirdiği gibi özgün adını da yitirmiştir. Adı “Türkler Camisi” olarak değiştirilmiş olan camiden günümüze sadece minaresi kalmıştır. Kaidesi kare planlı ve köşeleri pahlı olan minare; kesme, kirli kalkerli taşlardan yapılmıştır. Çokgen olan gövdesi oldukça kısadır. Peteği (petek, gövdeye göre daha ince) ve külahı taştan yapılmıştır. Şerefe altı, altında yuvarlak bir silme bulunan mukarnaslarla doldurulmuştur.”
Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2018, 14:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER