Londra'da Denizler paneli; Gezi’de yeniden yeşerdiler

İngiltere'nin başkenti Londra’da, 6 Mayıs Denizler’in ölüm yıl dönümü nedeniyle “68’den Gezi’ye Toplumsal Mücadele” konulu geniş katılımlı panel düzenlendi.

Londra'da Denizler paneli; Gezi’de yeniden yeşerdiler
İngiltere'nin başkenti Londra’da, 6 Mayıs Denizler’in ölüm yıl dönümü nedeniyle “68’den Gezi’ye Toplumsal Mücadele” konulu geniş katılımlı panel düzenlendi.


Panele konuşmacı olarak Gezi Parkı direnişinin öne çıkan isimlerinden Sanatçı-Oyuncu Memet Ali Alabora, Denizlerin mücadele arkadaşı ve Gazetemiz Yazarı Mustafa Yalçıner ve Taksim Dayanışmasından Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin katıldı.

Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (Day-Mer) tarafından Tottenham bölgesinde yer alan Londra Toplum Merkezinde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Day-Mer Sözcüsü Ahmet Sezgin yaptı. Halkın bağrına bastığı ‘üç fidan’ın aradan geçen 41 yılın ardından Gezi Parkı’nda başlayan isyanın tam ortasında yeniden yeşererek, barikatlarda çatışan direnişçilere ilham olduğunu ifade eden Sezgin, şöyle dedi: “68 Gençlik Hareketini Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı idam ederek bitirebileceğini zanneden zihniyet, haziran direnişini bitirebilmek için Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan, ve Berkin Elvan’ı da katletti.”



SANATLA ANLATMAK İSTİYORUM

Frankfurt’ta ‘Duvara Karşı’ filminin opera uyarlamasında rolünün sona ermesi ardından etkinliğe katılmak için Londra’ya gelen Alabora da, ‘Gezi Süreci’ni anlattı.
Aynı zamanda Oyuncular Sendikası Başkanı olan Alabora, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben oradan bakabiliyorum, dünyaya. Oradan bakmak istediğim için de hâlâ sahnede olmak istiyorum. Ya da bir oyun daha yapmak istiyorum. Ya da bir şey daha anlatmak istiyorum. Sanatla anlatmak istiyorum. Benim baktığım ve gördüğüm yerden bu dönüşüm ve geçiş, ‘Gezi ile daha anlaşılır daha görünür bir hale geliyor’ diye, düşünüyorum.”

Gezi Parkı olaylarının başlamasının ardından Oyuncu Alabora twitter hesabından “Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş. Sen hâlâ anlamadın mı? Hadi gel” mesajını paylaşmıştı. Alabora’nın paylaşımı ile ilgili çok sayıda suç duyurusu yapılmış, Başbakan Erdoğan tarafından hedef gösterilmişti.


LİSTE BAŞINDA ‘DEMOKRASİ’ VAR

Türkiye’nin gündeminde ilk sırada demokrasinin yer aldığına değinen Mustafa Yalçıner, “özgürlük” dendiğinde, mutlaka hemen herkesin tüylerinin diken diken olduğunu söyledi. Yalçıner, “Çünkü, yeni 1 Mayıs’tan geliyoruz. Her şey yasak. Sokakta yürümek yasak. Sağa bakmak yasak. Sola bakmak yasak. Konuşmak yasak. Düşünceni ifade etmek yasak. Hele yazmak, çizmek bir basın organında yaymak bu yasak” diye konuştu.

Taksim Dayanışma Üyesi Beyza Metin de konuyla ilgili soruları cevaplarken, “Taksim Dayanışması sadece işçi sınıfının örgütlenmesi değildi. Çevreciler, sayısız örgüt ve duyarlı vatandaşlar da örgütlenmeye destek vermişti” dedi. Metin, konuşmasını, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganıyla sonlandırdı. / eVRENSEL

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2014, 14:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER