Macaristan asıllı Morner: 'Barbarlığa karşı insanlığın yanında savaşmak için geldim'

Macaristan asıllı 6 çocuk babası Zotta Morner Kobanê’deki direnişi basından öğrendikten sonra Kobanê’ye ulaşmak için yola çıktı ve bundan 20 gün önce Kobanê’ye ulaştı.

Macaristan asıllı Morner: 'Barbarlığa karşı insanlığın yanında savaşmak için geldim'
Macaristan asıllı 6 çocuk babası Zotta Morner Kobanê’deki direnişi basından öğrendikten sonra Kobanê’ye ulaşmak için yola çıktı ve bundan 20 gün önce Kobanê’ye ulaştı. Morner, YPG’ye katılışına ilişkin, “Barbarlığa karşı insanlığın yanında savaşmak için geldim” dedi.


Beş ayı aşkın bir süredir DAIŞ çetelerine karşı amansız bir mücadelenin sürdüğü Kobanê, aynı zamanda dünya insanlığının da ilgi kaynağı haline geldi. Pek çok değişik ulustan devrimci, sosyalist kadın ve erkek barbarlığa karşı insanlığın yanında savaşmak üzere Kobanê direnişine katıldılar. Bunlardan bir tanesi de 6 çocuk babası 40 yaşındaki Macaristanlı Zotta Morner. Morner yaklaşık 20 gün önce Kobanê de YPG saflarında direnişe katıldı.

Yolculuğu ve YPG ye katılımının detaylarını ANHA ile paylaşan Morner, Türk devleti destekli DAIŞ saldırılarını ve bu saldırılar sonucu çok sayıda yurttaşın yurtlarını terk edip Türkiye’ye geçtiğini basından öğrendiğini ifade ederek, DAIŞ barbarlığının kendisi bu kararı almaya zorladığını söyledi.

Barbarlığa karşı savaşan Kürt halkına yardım etmek için Kobanê’de bulunduğunu dile getiren Morner, DAIŞ’ın bütün insanlık için bir tehdit oluşturduğunu sözlerine ekledi. 20 gün önce Türkiye üzerinden Kobanê’ye geçtiğini anlatan Morner, “Türk devleti kapıdan geçeme izin vermedi. Ancak çetelerin geçişine bir şey demiyorlar. Daha sonra mecburen sınırı kaçak yollardan geçmek zorunda kaldım” dedi.

Kobanê’ye ulaştıktan sonra YPG savaşçıları ile karşılaştığını kaydeden Morner, ilk başta savaşçıların dilini bilmediği için biraz zorluk yaşadığını ancak daha sonra işaretleşerek anlaşmaya başladığını söyledi. YPG savaşçıları ile beraber Köyleri Temizleme Hamlesine de katılan Morner, Kobanê merkezini temizleme savaşında Kaniya Kurda ve Miktela cephelerinde savaşmış. İki yıl Macaristan ordusunda askerlik yaptığını söyleyen Morner, YPG/YPJ güçlerinin çok örgütlü ve donanımlı olduklarını söyleyerek, Kürt güçlerinin DAIŞ çetelerini yenebilecek güçte olduklarını söyledi.

Morner, şu anda Kobanê doğu cephesinde YPG/YPJ savaşçıları ile beraber köyleri özgürleştirme hamlesi çerçevesin de bu bölgedeki cephede görev alıyor. / ANHA

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2015, 12:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER