Mardin, Şırnak ve Van'da ilk Newroz ateşi yakıldı

Mardin'in Midyat, Şırnak'ın Cizre ve Van’ın İpekyolu ilçelerinde Newroz ateşi yakıldı.

Mardin, Şırnak ve Van'da ilk Newroz ateşi yakıldı
Mardin'in Midyat, Şırnak'ın Cizre ve Van’ın İpekyolu ilçelerinde Newroz ateşi yakıldı.


VAN

Van'ın İpekyolu ilçesinde BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, BDP İpekyolu İlçe Başkanı Alattin Dağhan, BDP İpekyolu Belediye EşBaşkan adayları Aygül Bidav ve Veysel Keser'in yanı sıra binlerce kişinin katılımı ile ilk Newroz ateşi yakıldı.

Esenler Mahallesi BDP Seçim İrtibat Bürosu önünde bulunan boş arazide gerçekleştirilen Newroz etkinliğine binlere işi, yöresel kıyafetleri ile katıldı. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerinin taşındığı kutlama, saygı duruşu ile başladı.

Newroz kutlamasında sık sık "Biji Serok Apo", "Şehid namirin", "Biji berxwedana YPG é" sloganları atıldı. Coşkunun eksik olmadığı Newroz etkinliğine yurttaşlar halay ve zılgıtlarıyla eşlik etti. 

Newroz kutlamasında konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Kürt halkının bugün alanlarda temel olan özgürlük taleplerini haykırdığını dile getirerek, "İşte meydan, işte özgürlük sevdalısı Kürt halkı. 2014 yılında Van her yere zaferin ve özgürlüğün örnek olduğu bir yer olacak. Sizler bugün dosta da, düşmana da gösterdiniz ki, hiç kimse sizi özgürlüğünüzden alıkoyamayacak. Bu yıl ki Newroz ateşi Önder Apo'nun özgürlüğü ile gürleşecek. Bu ateş bizlere güzel günlerin, onurlu ve özgür günlerin habercisidir. Şimdiden başlayan zafer halayımızı 30 Mart'ta seçimlerde alacağımız rekor oylarla taçlandıracağız. Her bir belediye bize özgür bir yönetim demektir. Bizler bu seçimlerde özgürlüğümüzü tüm dünyaya göstereceğiz" dedi.

Ardından konuşan BDP İpekyolu Belediye Eşbaşkan Adayı Veysel Keser, yurttaşların Newroz'unu kutladı. Newroz'un özgür bir gelecek olduğunu ifade eden Keser," Newroz, demokratik özerk bir yaşamdır. Newroz yeni yaşamın adıdır. Newroz zulmün ve zalimin son bulduğu, bittiği gündür. Özgür bir kimlik, özgür bir dil, özgür bir kültür ve onurlu bir yaşamın adıdır. Newroz zalim Dehak'a karşı demirci Kawa'nın isyanıdır. Biz de bu seçimlerde tıpkı demirci Kawa gibi Kürt halkına zulmü ve baskıyı reva gören AKP'ye balyozu indireceğiz. İsyanımız ve umudumuz bizlere zaferi getirecektir. 30 Mart'ta Van'ın her tarafını özgürlük ateşi saracak" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Newroz ateşi Üçer, Bidav, Keser ve yurttaşlar tarafından yakıldı. Halk yakılan ateşin etrafında uzun süre halay çekti. Etkinlik, MKM müzik grubunun verdiği müzik dinletisinin ardından sona erdi. 

MİDYAT 

Mardin Midyat ilçesine bağlı Sitê (Çalpınar), Tinate köylerinde Newroz ateşi yakıldı. Köy meydanına PKK lideri Abdullah Öcalan resimleri ve yaşamını yitiren PKK ve PKK'lilerin fotoğraflarının yanı sıra BDP flamaları asıldı. Newroz kutlamasına BDP Midyat İlçe Örgütü ve yöneticileri yanı sıra Midyat belediyesi eş başkan adayları İlhan Bayar, Filiz Işık ve yüzlerce kişi katıldı. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşun ardından Newroz ateşi yakan yurttaşlar "Bijî Serok Apo", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları ve alkışlar eşliğinde halay çekti.

Yöresel elbiselerini giyen kadınlar Rubab eşliğinde çektikleri halayla Newroz'u coşkulu bir şekilde kutladı. Kutlamada kısa konuşan BDP Midyat Belediyesi Eşbaşkan adayı İlhan Bayar, "Newroz ateşini yakmamızı sağlayan değerlerimize borçluyuz" dedi. Newroz kutlandığı meydanda Öcalan özgürlüğü için imza kampanyasına halk büyük ilgi gösterdi. 

CİZRE 

Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı olan Cibrîyê Köyü'nde 2014 yılının ilk Newroz ateşi düzenlenen şölenle yakıldı. Öğleden sonra BDP Cizre İlçe Örgütü öncülüğünde düzenlenen şölen için BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, BDP Cizre İlçe Başkanı Ahmet Çeter, BDP Cizre Belediyesi Eşbaşkan adayları Leyla İmret ile Kadir Kunur'un da aralarında bulunduğu binlerce kişilik kitle konvoy eşliğinde Cibrîyê Köyü'ne gitti.

Köy girişinde köy sakinleri tarafından BDP heyetini bini aşkın kişi büyük bir coşku, alkış, zılgıt ve "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla karşıladı. Kitle daha sonra kitlesel bir şekilde yürüyüş halinde Newroz kutlamasının yapılacağı köy meydanına doğru yürüdü. Yürüyüş boyunca kitle sık sık "Bijî Serok Apo", "PKK halktır, halk burada", "Bijî berxwedana YPG'ê" sloganlarını atarken, köy sakinlerinin BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile BDP Cizre Belediyesi Eş Başkan adayları İmret ve Kunur'u büyük bir sevgiyle karşılaması ve yoğun bir ilgi göstermesi dikkat çekti. Köy meydanı da Öcalan'ın dev posteri ile büyük boy PKK bayrağıyla süsledikleri görüldü. 

Newroz alanında kitle önce barış ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Ardından da saatlerce binlerce kişi halay çekti. BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Kürt halkı için yeni bir sürecin başladığını bu süreçte Kürt halkının önderiyle, cezaevindeki tutsak siyasetçileriyle özgürlüğe ulaşacağını belirterek, "Kürt halkının direnişi sayesinde bütün bu hakları elde ettik. Bu direnişle mücadelemizi devam ettirirsek kısa bir sürede halkımız önderiyle birlikte özgürlüğe ulaşacaktır. Halkımızın Newroz ateşinin sıcaklığı bizi seçimlerde başarıya, seçimlerdeki başarımız da bizi özgürlüğe ulaştıracaktır" dedi. 

Sarıyıldız'ın ardından konuşma yapan BDP Cizre Belediye Eşbaşkan Adayı Leyla İmret de, Cinîbrê Köyü sakinleri başta olmak bütün Kürt halkının Newroz'unu kutlayarak, "Mart ayı Kürt halkı için mücadeleyi yükseltme ayıdır. Baharın başlangıcı Kürt halkı için özgürlük yürüyüşünün hızlandırılması demektir. Bizler bu ayda önce seçimlerde sistemi burada boşa çıkaracağız bu başarımızla da özgürlüğe doğru yürüyüşümüzü tüm hızıyla devam ettireceğiz" diye ifade etti.

BDP Cizre Belediyesi Eşbaşkan Adayı Kadir Kunur da Mart ayı ve Newroz'un Kürt halkı için büyük anlam ifade ettiğinin altını çizerek, "Newroz tarihte inkar ve asimilasyonlara karşı direnmek ve tarihine, kültürüne, gelenek ve göreneklerine sahip çıkmanın başlangıcı ve bu sahiplenme için mücadeleyi yükseltme anlamını ifade ediyor. Kürt Halk Önderi de bu ayda geçen yıl barış sürecini başlatmış ve bu şekilde bu ayın önemine bir kez daha göstermiştir" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Newroz ateşi büyük bir heyecanla yakılarak etrafında kitle uzun süre halaya durdu.  / anf

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2014, 18:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER