Meclis komisyonu çocuklara işkenceyi akladı

Ankara Çocuk ve Gençlik Cezaevi'nde çocuklara yapılan işkencenin açığa çıkmasının ardından cezaevine giden Meclis İnsan Hakları Komisyonu Alt Komisyonu, raporunu tamamladı.

Meclis komisyonu çocuklara işkenceyi akladı
Ankara Çocuk ve Gençlik Cezaevi'nde çocuklara yapılan işkencenin açığa çıkmasının ardından cezaevine giden Meclis İnsan Hakları Komisyonu Alt Komisyonu, raporunu tamamladı.


Cezaevi idaresi ve işkence sonrasında sürgün edilmeyen 3 çocukla görüşen komisyon, olay gününe ait olan görüntüleri de izlediğini belirtti.

1 Ocak'ta başlayan ve birkaç gün süren olaylara dair görüntülerin sadece 1 Ocak günü 16.00-17.00 saatleri arasındaki bölümünü izleyen komisyon, çocukların anlatımlarının gerçek dışı olduğu 'kanaati'ne vardı.

CEZAEVİNİ ÇOK BEĞENDİLER

Raporun sonuç bölümünde, söz konusu "cezaevinde sunulan fiziki şartlar ve psiko-sosyal servis hizmetlerinin faaliyetleri oldukça üstün standartlarda" olduğu değerlendirmesi yer aldı.

Çocukların ifadelerinde tutarsızlıklar olduğunu öne süren komisyon, çocukların işkence gördüğü gerçeğini reddetti. 

Gardiyanların çocuklara saldırdığı gerçeğini de kabul etmeyen komisyon raporunda şöyle denildi: "Çocuklara biber gazı sıkıldığı, işkence amaçlı ıslatıldıkları iddialarının gerçeği yansıtmadığı değerlendirilmektedir. Zira kurumun çocukları barındırması nedeniyle kurumda biber gazı bulunmamaktadır."

YANGINI ÖNLEMEK İÇİN SU SIKMIŞLAR!

Milletvekillerinin iddiasına göre, kameralara da yansıyan gardiyanların çocuklara su sıkmasının nedeni de, olası bir yangını önlemek.

DIŞ MİHRAK ARAYIŞI

Çocukların cezaevinde tüm olanları önceden tasarladığı yönünde kanaat oluştuğunu kaydeden Meclis İnsan Hakları Komisyonu Alt Komisyonu, "Çocukların bu kararı kendi başlarına mı aldıkları, yoksa dışarıdan bir yönlendirmenin mi bulunduğu tespit edilememiştir" diyerek,  olayda dış mihrak aradı.

GARDİYANLAR 'MAĞDUR' OLMUŞ

Komisyon, doktor raporlarında yer alan çocukların bedenlerindeki işkence izleri için ise, "Çocukların doktor raporlarında gözlenen ödem, ekimoz ve lezyon türü sorunlar, ceza infaz kurumu görevlileri ile çocuklar arasında cereyan eden arbede esnasında oluşması mümkün boyutlardadır" dedi.

Raporda çocukların yaşadığı mağduriyet değil, gardiyanların 'mağduriyeti' yer aldı. 

"Çocukların saldırısına maruz kalan ve barikat kuran çocuklara müdahalede eden infaz koruma memurlarından zarar gören 12’sinin 1 ila 7 gün arasında değişen istirahat raporu almak zorunda kaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca bir infaz koruma memuruna 'parmak diğer kırığı' tanısının konulduğu görülmektedir" denildi.

BASIN SUÇLANDI

Raporun son bölümünde, "Kamuoyunu yanıltmak ve çocuklara ilişkin kamuoyundaki hassasiyeti suiistimal etmek amaçlı haberlerin yayılması en çok çocukları hak kaybına uğratacak bir husustur. Bu konuda bazı sivil toplum kuruluşlarının duyarlı olması gerektiği değerlendirilmektedir" denilerek basın ve insan hakları örgütleri suçlandı. 

KOMİSYONDA KİMLER VAR?

Ayşe Türkmenoğlu'nun başkanlığını yaptığı komisyon, Mehmet Kerim Yıldız, Abdurrahim Akdağ, Mehmet Metiner, Veli Ağbaba, Reşat Doğru ve Murat Bozlak'tan oluştu.

Ağbaba muhalefet şerhi koyarken, Bozlak'ın raporu inceledikten sonra değerlendirmede bulunacağı öğrenildi. Metiner ve Doğru incelemeye katılmadı.

ÇOCUKLAR SÜNGERLİ ODAYA KONULDU

Heyet, cezaevinde 1 Ocak'ta hasta olduğu için sayımda ayağa kalkamayan bir çocuğa gardiyanların saldırısıyla başlayan olayların ardından cezaevine gitmişti.

Heyette yer alan BDP Milletvekili Murat Bozlak, çocukların süngerli odaya konulduklarını, küfür, hakaret ve şiddete maruz kaldıklarını anlatmıştı.

İHD ve ÇHD'li avukatlar da çocuklarla yaptıkları görüşmenin ardından çocukların gardiyanların saldırısına maruz kaldığına, işkence gördüğüne dikkat çekmişti. 

Saldırıya uğrayan çocuklar arasında Pozantı Cezaevi'nde tecavüze uğrayan çocuklar da bulunuyordu. / anf

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2014, 20:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER