Mistura: Pazar günü 'muhalif'lerle görüşmeye başlıyabiliriz

BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura, pazar günü Suudi Arabistan destekli ‘muhalif’ grupların oluşturduğu Yüksek Müzakere Komisyonu ile görüşebileceklerini söyledi. Mistura, Kürtlerin görüşmelere davet edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soruya da, “Şimdilik gönderilen davet mektupları bu kadar.Atladığım birisi yok” cevabını verdi.

Mistura: Pazar günü 'muhalif'lerle görüşmeye başlıyabiliriz

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, pazar günü Suudi Arabistan destekli ‘muhalif’ grupların oluşturduğu Yüksek Müzakere Komisyonu ile görüşmelere başlayabileceklerini söyledi.

Cenevre’deki Suriye görüşmeleri kapsamında bir araya gelen Şam heyeti ve De Mistura’nın görüşmesi yaklaşık 2,5 saat sürdü.

Toplantı sonrasında konuşan De Mistura, Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar Caferi başkanlığındaki Şam heyetinin ‘terörizm’ konusunda soru işaretleri olduğunu ancak bunların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde tartışılması gerektiğini’ söyledi.

Suriye muhalefetiyle pazar günü bir araya gelmeyi ‘umduğunu’ söyleyen De Mistura, “Muhaliflerin görüşmelere katılmayı ciddi olarak düşündüklerine inanmak için geçerli sebeplerim var. Bu nedenle de ilerleme sağlayabilmek için onlarla pazar günü görüşmelere başlayabileceğimize inanıyorum” dedi.

De Mistura, Suriye Yüksek Müzakere Komitesi’nin görüşmelere katılma kararı aldığına dair haberlerle ilgili kendisine resmi bir bilgilendirme yapılmadığını ifade etti.

Reuters haber ajansı ise Yüksek Müzakere Komitesi’nden bir delegasyonun De Mistura’yla görüşmek için Cenevre’ye gideceğini ancak ‘siyasi çözüm’ sürecinde yer almayacaklarını aktardı.

Suudi Arabistan destekli Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (HCN), BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a bir mektup yazarak, Suriye ordusunun sivilleri hedef alan operasyonlar düzenlediğini öne sürmüş ve bu operasyonlar durdurulmadan görüşmelere katılmayacaklarını belirtmişti.

Görüşmelere kimlerin davet edilmesine ilişkin ise de Mistura, “Rejimi davet ettik ve geldiler, Yüksek Müzakere Komitesini davet ettik ve katılıp katılmamak onlara bağlı. Görüşmelere katılmalarını dört gözle bekliyoruz. Görüşmelerin daha iyi yürütülebilmesi için seslerinin duyulması gereken kişilere de bireysel davet mektupları gönderdim” dedi.

De Mistura, “Şiddetin, bombardımanın azaltılması, kuşatmaların kaldırılması, ateşkes sağlanması ve tüm bu konuların uygulamaya geçirilmesi için bu görüşmeleri yapmamız gerekiyor. Görüşmelere bir şans verilmeli”diye ekledi.

Kürtlerin görüşmelere davet edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soruya da, “Şimdilik gönderilen davet mektupları bu kadar. Atladığım birisi yok” cevabını verdi.

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2016, 16:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER