'Montrö'nün uygulanmasına ve arabuluculuğa devam'

MGK, 23 Mart Çarşamba toplantısından sonra yayınladığı bildiride, süregiden çatışma karşısında "Montrö'nün uygulanması ve yanında arabuluculuk ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü temelinde çözüm çabalarının sürdürüleceği"ni açıkladı ve hükümeti övdü.

'Montrö'nün uygulanmasına ve arabuluculuğa devam'

Milli Güvenlik Kurulu toplantısından sonra yayınlanan ve ağırlık merkezini Karadeniz'in kuzeyinde süre giden Rusya-Ukrayna savaşının  oluşturduğu bildiride öne çıkan konular şunlar: 

■ Türkiye'nin Karadeniz'de barış ve istikrarın idamesi için Montrö'nün uygulanması yanında arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık çabalarını sürdürmesi. 

■ İki ülke sorunlarının Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü gözetilerek kalıcı şekilde çözülmesi çabalarının artırılması. 

■ Türkiye'nin, küresel ve bölgesel barışı sağlama gayretlerinin "ne derece isabetli olduğunun son gelişmelerle bir kez daha görüldüğünün teyidi". 

"Milli birlik ve berberliğe yönelik her şey

Anadolu Ajansının haberine göre, bildiride, ayrıca PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ başta olmak üzere, "milli birlik ve beraberlik ile bekaya yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında Kurula bilgi sunulduğu ve ilave tedbirlerin görüşüldüğü" belirtildi.

Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki son gelişmeler 

"Saldırıların bir an önce nihayete erdirilerek ateşkesin sağlanmasına ve iki ülke arasındaki sorunların Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü gözetilerek kalıcı bir şekilde çözülmesine yönelik çabaların artırılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedilmiştir.

Türkiye'nin Karadeniz'de barış ve istikrarın idamesi için Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin titizlikle uygulanması da dahil olmak üzere sorumluluklarının gereğini yerine getirmesinin yanında arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetlerini sürdüreceği" belirtildi.

Irak ve Libya'nın huzur ve güvenliği 

"Irak halkının güvenliğine ve huzuruna atfedilen önem vurgulanmış [...] Libya'da büyük fedakarlıklarla tesis edilen sükunetin, Libya halkının huzur ve refaha kavuşması için önemli bir kazanım ve fırsat olduğu değerlendirilmiş [...] kalıcı barış ve istikrarın tesisi için demokratik süreçlerin meşruiyet zemininde işletilmesi" çağrısında bulunuldu. 

"İsabetli gayretler"

Bildiri, MGK'nin hükümete yönelik övgüleriyle son buldu: Türkiye'nin, sınır güvenliğini ve Doğu Akdeniz'deki haklarını korumadaki kararlılığının, Karadeniz'in kuzeyinde yaşanan gelişmelerdeki dengeli duruşunun, Balkanlar ve Kafkasya'da istikrarı tesis ve sürdürme yönünde sergilediği ısrarın, küresel ve bölgesel barışı sağlama gayretlerinin ne derece isabetli olduğunun son gelişmelerle bir kez daha görüldüğü teyit edilmiştir."  / Bianet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER