Hakkari'de sabıka kaydı olanlar çoban da olamayacak!

Hakkari'de bulunan mera ve yaylalarda çalışacak çobanlara güvenlik soruşturması şartı getirildi.

Hakkari'de sabıka kaydı olanlar çoban da olamayacak!

Hakkari'de bulunan 117 mera ve yayla bu yıl da “Geçici askeri veya geçici özel güvenlik bölgesi” ilan edildi. Ven ve Hakkari Valilikleri tarafından yayımlanan “Yayla ve mera kullanım genelgesi”ne göre, bu iki ile gidecek olan sürü sahipleri ve göçerlerin çobanlarına “Sabıka kaydı” zorunluluğu getirildi.

'Herhangi bir sabıka kaydı olan veya işlem yapılan kişiler çoban olarak tutulmayacak'

Hakkari Valiliği, kent sınırları içerisinde bulunan 274 yaylanın 117’si “Askeri Geçici Güvenlik Bölgesi” ve “Geçici Özel Güvenlik bölgesi” kapsamına alındı. Valilik web sitesinde yayınlanan "Valilik Emri"nde mera ve yaylaya çıkacak olan vatandaşlara İl Mera Komisyonu tarafından 'Yaylacı Tanıtım Kartı' düzenleneceği belirtildi. Söz konusu tanıtım kartları için sabıka kaydı, kimlik ve bir adet fotoğraf gibi belgeler de isteniyor. Valilik, hakkında herhangi bir sabıka kaydı olan veya işlem yapılan kişilerin çoban olarak tutulamayacağı kararı aldı.

'Örgüt üyelerine yardım edenlerin mera ve yaylalardan yararlanma hakları feshedilir'

“Örgüt üyelerini” gören ya da yardım eden kişilerin ne yapmaları gerektiğinin anlatıldığı genelgede, şu ifadeler yer aldı: “Mera, yayla ve kışlaklarda bulunan hayvan sahipleri ile çobanları veya yanlarında bulunan kişilerin herhangi bir şekilde örgüt üyelerine ve suç işleyenlere yardım ettikleri, böyle şahısları gördükleri halde bildirmediklerinin veya hakkında kuvvetli şüphe bulunan şahısların güvenlik güçlerince tespit edilmesi halinde mera, yayla, otlak, çayır ve kışlaklardan yararlanma hakları tek taraflı feshedilir. Ayrıca kiralama yapmış şahısların ödedikleri kira bedelleri irat olarak kaydedilir ve bulundukları yerden tahliye edilirler.”

Kararın tam metni için tıklayınız

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER