Mülteci kampları yerine ekolojik köyler!

İŞİD çetelerin saldırısı sonucu Şengal’den Batman’a gelen Êzidi Kürtlerin sayısı 4 bin’e çıktı.

Mülteci kampları yerine ekolojik köyler!
İŞİD çetelerin saldırısı sonucu Şengal’den Batman’a gelen Êzidi Kürtlerin sayısı 4 bin’e çıktı. Bugün de Roboski üzerinden gelen bin kişiyi ağırlayan Batman Belediyesi ve demokratik kitle örgütleri, Eko-Jin ve Buka Baranê adlı ekolojist guruplar, savaş mağdurları ile birlikte Ezidiler için ekolojik köyler inşa edecek.


İnsanlık düşmanı İŞİD çetelerin zulmünden Şengal’den kaçarak 30 gündür yürüyen Êzidi Kürtler, Kuzey ve Güney Kürdistan sınırı olan Roboski Köyünden Batman’a gelenlerin sayısı 4 bin’e çıktı. Halen 60 bin kişinin sınırı aşamadığı da belirtiliyor.

Batman Şengal’den gelen 4 bin Êzidi Kürdünü ağırlıyor. Batman belediyesi ve demokratik kitle örgütlerinin organizesi ile barınma ve günlük ihtiyaçları karşılanırken, Qorixê köyünde yüzlerce hektarlık arazi üzerinde kurulan çadırkent’ten sonra Êzidi Kürtlere ait olan Feqira Köyünde ekolojik köy inşa edilecek. Buka Baranê ve Eko-Jin Ekolojik guruplar tarafından ekolojik mimari yapı projesi Batman Belediyesine sunuldu.

HALK YOKSULLUĞA RAĞMEN YARDIMLAŞMA İÇERİSİNDE

Konu ile ilgili ANF’ye konuşan Batman Belediye Eş Başkanı Gülistan Akel, 20 gün içerisinde savaştan kaçan ve Batman’a yerleşen Êzidi Kürtlerinin sayısının 4 bin kişiyi aştığını belirtti. Halkın büyük desteğinin olduğuna da dikkat çeken Akel, “Yaklaşık 20 gündür Kürdistan’ın birçok kentin de olduğu gibi Batman’da da Şengal’den savaştan kaçarak gelen Êzidi kardeşlerimizle dayanışma içerisindeyiz. Emperyalizmin taşeronu olan insanlık düşmanı İŞİD’in katliamı söz konusudur. Batman’da 3 bin kişi kent merkezinde ve köylere yerleştirmiş bulunmaktayız. Dün geceden bu yana iki kafileden oluşan bin kişi daha savaş mağduru Êzidi kardeşimizi ağırladık. Tabi yerel yönetimlerin BDP, DBP, HDP ve STK’ların ortaklaşması uzun vadede gerçekleşmesi biraz zor görünüyor. Fakat bu zorluğa rağmen yüzde 80 işsizlik oranının olduğu Batman’da sosyo-ekonomik durumu ne olursa olsun büyük bir desteği ile karşı karşıyayız” dedi.

TÜRK DEVLETİ SAVAŞ MAĞDURLARI ARASINDA AYIRIMCILIK YAPIYOR

Türk devletinin, balkanlardan göç edenlere mülteci tanımı yaptığını, ancak Ortadoğu halklarını Kürtler şahsında mülteci görmediğine işaret eden Akel, “Biliyorsunuz Balkanlardan gelen, göç edenlere devlet mülteci statüsü var. Ama Ortadoğu’dan gelen göçlere o hakkı tanımıyor. Bunun da Kürtlere yönelik bir politika olduğunu düşünüyoruz. Sadece Roboski sınırında 60 bini aşkın Êzidi Kürlerin gelmeleri bekleniyor. Devlet yarım ağızla dahi bu göç kitlesine yönelik bir açıklaması söz konusu değildir ve hiçbir destek sunmamaktadır. Sadece bölgedeki belediyeler ve demokratik kitle örgütlerin organizyasonu söz konusu. Ancak HDP ve BDP milletvekillilerin mecliste bir takım girişimleri devam ediyor.”

ÊZİDİ KÜRTLER KENDİNİ BAKIMA MUHTAÇ GÖRMEYECEK

İŞİD çetelerinin saldırısı sonucu şehrini terk eden Êzidi Kürtlerin yaşadıkları travmayı atlatmaları için çaba içerisinde olduklarını söyleyen Akel, kurdukları çadır kentin de bir haftada faaliyete gireceğini dile getirdi. Akel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Katliamdan kaçarak gelen kadın ve çocuklar büyük travmadan geçmiş ve psikolojik destek görmeleri gerekmektedir. Bizde savaş mağdurlarının bu şoku üzerlerinden atabilmek için üretime katıp uzun vadede yaşama adaptasyon olmaları için çalışmalarımız söz konusudur. Bu insanlara sadece bakıma muhtaç olarak değerlendirmiyoruz. Yaşadıkları travmanın yanında yaşama tutunuş çabaları da var bunu da görüyoruz. Batman’da 2 bin kişilik kapasiteli çadır kent projemiz bir haftaya kadar faaliyete girecektir. Êzidi köyü olan Qorixê’de halk kendi arazisini vererek yüzlerce hektar alan üzerine kurulu olan çadır kentte insanlar kendilerini tatsak görmeyecek şekilde dizayn edilmiştir.”  

EKOLOJİK KÖYLER İNŞA EDİLECEK

Savaş mağduru olan Êzidi Kürtlerle dayanışma içerisinde olmak isteyen üretim ve Buka Baranê ile Eko-Jin adlı ekolojist guruplar tarafından proje hazırlayarak kendilerini sunulduğunu belirten Akel, Qorixê’de çadır kent projesinden sonra yine Êzidi köyü olan Feqira’da ekolojik köy projesini hayata geçireceklerini açıkladı. Akel, “Çeşitli donanımları olan ekipler tarafından belediyemize ekolojik kent projesi sunuldu. Eko-Jin ile Buka Baranê adlı ekolojist guruplarla birlikte Êzidi genç, kadın ve yetişkinlerle ortak bir şekilde ekolojik köy inşa etmeyi gerektirecek. Kendileri üretecek ve kendileri daimi bir yaşam oluşturacaklar. Kendi anavatanlarında bir yaşam inşa edecekler ve birlikte üreterek bir yaşamı yeniden dizayn edeceğiz. Bu ekolojik köy, bölge özgünlüğünü göz önünde bulundurarak ekonomik bir köy olacaktır. Masraflarda demokratik kitle örgütleri ile halk tarafından karşılanacak. Tabi ki nihai hedefimiz emperyalist güçler tarafından Kürdistan coğrafyasını insansızlaştırdığı yerlere yeniden göç ettikleri yerlere geri dönmeleri için çaba içerisinde olacağız. Şengal’dan gelen Êzidi Kürtlerin tekrar dönmeleri için YPG ve HPG büyük bir mücadele vermektedir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2014, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER