Nusaybin, Hatay, Adana ve İzmir’de 8 Mart etkinliği

Nusaybin, Hatay, Adana ve İzmir’de 8 Mart etkinlikleri düzenlendi. Nusaybin'de "Özgür kadınla demokratik ulusa" şiarı ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği kapsamında Rojava sınırına yürümek isteyen kadınlar, polis tarafından engellenmek istendi.

Nusaybin, Hatay, Adana ve İzmir’de 8 Mart etkinliği
Nusaybin, Hatay, Adana ve İzmir’de 8 Mart etkinlikleri düzenlendi.  Nusaybin'de "Özgür kadınla demokratik ulusa" şiarı ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği kapsamında Rojava sınırına yürümek isteyen kadınlar, polis tarafından engellenmek istendi. Tüm engellemelere rağmen kadınların direnişi sonucunda tel örgülere asmak istedikleri pankartı astı.


Mardin'in Nusaybin ilçesinde öğleden sonra Mitanni Kültür Merkezi'nde bir araya gelen kadınlar, "Özgür kadınla demokratik ulusa" şiarı ile Rojava sınırına yürümek istedi. "Jin, jiyan, azadî" dövizleri ile "Emê dîwar û sînoran hilweşînin", "Sînor penaberiyê çêdike", "Sînor şerme, rûreşiye", "Sînor milyonan difroşe" pankartlarıyla yürüyüşe geçen kadınlar, polis tarafından mayınlı alan olduğu gerekçesiyle engellendi. Aralarında Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökhan, Belediye Eşbaşkan Adayı Sara Kaya ve BDP İlçe Eşbaşkanı Ziynet Ağlat'ın da bulunduğu çok sayıda kadın, Mitanni Parkı çıkışında polislerce durduruldu. Kadınlar, polis engelini protesto etmek amacıyla oturma eylemi başlattı. Çağçağ caddesini oturma eylemi yaparak trafiğe kapatmaları üzerine kadınların sınıra yakın bir noktaya kadar geçişlerine izin verilmek zorunda kalındı.

Ancak sınıra ulaşmasına izin verilmemesi üzerine kadınlar, alanda yeniden oturma eylemini başladı. Aradan geçen 4 saatten sonra polislerce izin verilmesi üzerine, BDP Nusaybin İlçe Eş Başkanı Zinnet Alğat, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ve Nusaybin BDP Belediye Eş Başkan Adayı Sara Kaya, üzerindede "Emê dîwar û sînoran hilweşînin, Sînor penaberiyê çêdike, Sînor şerme, rûreşiye, sînor milyonan difroşe" yazılı bir pankartı zılgıt ve alkışlar arasında sınırdaki tellere astı. 
Sınıra asılan pankarttan sonra açıklama yapan BDP Nusaybin İlçe Eş Başkanı Zinnet Alğat, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak, "Kürt özgürlük mücadelesi Beritan, Zilan, Viyan ve Sara gibi asil ve kahraman kadınlar yaratmıştır. Kürt kadın mücadelesi tüm toplumlara etkide bulunarak çok büyük değişimler yaratıyor. Bugünden sonra da Kürt kadını kendi ve toplumun özgürlüğü için tüm baskıcı güçlere, duvarlara ve cezaevlerine karşı mücadele edecek ve özgür yaşamı yaratacaktır" dedi. 

Daha sonra kısa bir konuşma yapan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ise dünyada yüz karasının en büyüğü olarak sınırları gösterdi. Gökkan, "Sınırlar mülteciliği çağırıyor. Bugün Nusaybin'de mülteci varsa sizin utanç duvarınız ve sınırlarınız sayesindedir. Dünya egemenlerin malıymış gibi parsellere bölünüp başbakandan başbakana devredilemez. Biz kadınlar 21. yüzyılda bunu kabul etmiyoruz. Kadınların uluslara pazarlık olmasına ve kara para olarak bunlara dönmesine izin vermeyeceğiz. Şu anda mülteci kamplarında intihar eden kadınların da sorumluları devlet yetkilileridir. Biz dünya, Kürt ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi olarak sınırları sizleri rezil ede ede kaldıracağız. Hepinizde bu sınırların utancını alnınızda kara leke olarak kalacak" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kadınlar "Jin jiyan azadî" sloganı ve alkışlar eşliğinde eylemlerine son verdi.

HATAY 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde KESK Şube üyesi kadınlar, 8 Mar Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla siyasi kadın tutsaklara kart gönderdi. İskenderun Postanesi önünde bir araya gelen kadınlar adına SES Şube Temsilcisi Hülya Cengiz tarafından yapılan açıklamanın ardından kadın tutsaklara kart attı. 

ADANA 

Adana'da Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) aktivistleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle HDP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel'in de katılımıyla Atatürk Parkı'nda yapılacak olan mitinge katılım çağrısında bulunmak amacıyla BDP Seyhan ilçe binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan BDP Kadın Meclisi üyesi Suzan Kılıç, 8 Mart günü Mimar Sinan Açıkhava Tiyatro Salonu'ndan Atatürk Parkı'na kadar yürüyüp, kadın mitingi düzenleyeceklerini belirtti. Kılıç, "8 Mart, bütün Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyoruz. Tüm halkımızı bu güzel anlamlı güne davet ediyoruz. O gün bütün kadınlar alanlarda olmalıdır "dedi

İZMİR 


İzmir'de HDP Menemen İlçe Örgütü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Asarlık Çarşamba Pazarı'nda etkinlik düzenledi. Etkinliğe çok sayıda kişinin yanı sıra HDP Menemen Belediye eş başkan adayları Mustafa Aydın ve Ümit Fatma Fırat, BDP Menemen İlçe Başkanı Nülüfer Gündüz, HDP bileşenleri katıldı. "Bizim için gençlik, ölümünde, dirilişinde dolayısıyla, kurtuluşunda teminatıdır" yazılı PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterini açıldığı etkinlikte "Bijî Serok Apo", "Şehît namirin", "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı. 

Devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan BDP İlçe Başkanı Nülüfer Gündüz, sistemin kendilerine reva gördüğü hiçbir yaklaşımı kabul etmeyeceklerini, milyonlarca kadın ile haykıracakların ifade ederek, "Ne devletin ne de iktidarın bedenimize, yaşama anlayışımıza karışma hakları yoktur. Zilan'lardan, Sema'lardan, Rosa'lardan aldığımız bayrağı, yarınlara taşımak boynumuzun borcudur" dedi. 

Sakine Cansız, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan'ı anarak başladığı konuşmasında HDP Menemen Belediye Eşbaşkan Adayı Ümit Fatma Fırat ise kadınlar gününün yüzyıllarca süren kadın mücadelesi sonucu kazanıldığını ve mücadelenin halen devam ettiğini ifade etti. Fırat, "Birbirimizin elinden tutalım, kadın arkadaşlarımızın, yoldaşlarımızın elini bırakmayalım. İnsanlığın ilerlemesi kadınların hayatlarında yapacakları devrim mümkün olacaktır. Bunu başaracağız" dedi. Yapılan konuşma ve açıklamalardan sonra MKM sanatçısı Erhan Herdem'in seslendirdiği şarkılar eşliğinde etkinlik sona erdi. / anf

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2014, 11:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER