'O kayalıklardan atılanları da atanları da unutmadık'

Dersim Soykırımı’nın 77. Yıldönümünde, yüzlerce kişinin atılarak katledildiği “38 Kayalıkları’nda anma düzenlendi.

'O kayalıklardan atılanları da atanları da unutmadık'
Dersim Soykırımı’nın 77. Yıldönümünde, yüzlerce kişinin atılarak katledildiği “38 Kayalıkları’nda anma düzenlendi. “Dersim soykırımı Dersimliler için görülmemiş bir hesaptır” diyen BDP İl Başkanı Doğru, Seyit Rıza başta olmak üzere katledilenlerin mezar yerlerinin tespit edilmesini istedi.


4 Mayıs 1937’de Bakanlar Kurulu kararıyla başlayan Dersim soykırımının 77. Yıldönümü nedeniyle Dersim’de, yüzlerce kişinin uçurumdan atılarak katledildiği “38 Kayalıkları’nda anma düzenlendi.

Dersim Belediyesi ve Devrimci Güç Birliği bileşenlerinin düzenlediği anmaya, Dersim Belediye Eş Başkanları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun, Dersim eski belediyesi başkanı Edibe Şahin, Erzincan Dersimliler Kültür Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. EMEP Dersim İl Başkanı Mustafa Taşkale, “Bizler 1938'de katledilenlerin ardılları olarak katliamı asla unutmadık ve sorumlularını asla affetmeyeceğiz" dedi.

BDP İl Başkanı Ergin Doğru ise, aradan geçen 77 yıla rağmen katliamın sonuçlarının ortadan kalkmadığını belirterek “Dersim Soykırımı Dersimliler için görülmemiş bir hesaptır. Öyle bir vahşetti ki, Munzur kan akıyordu. Böyle bir vahşetin unutulması insanın kendine ihanetidir. Bundan kaynaklı bizler bu vahşeti unutmadık unutmayacağız” ifadesini kullandı.

Dersim'de yapımı devam eden kalekol ve barajları "ikinci 38" olarak nitelendiren Doğru, toplumsal barışın sağlanmasının tek yolunun geçmişle yüzleşmek oluğunun altını çizerek, "Bu zihniyet değişmedikçe, inkar politikaları devam ettikçe bu coğrafyaya barış nasıl gelecek?" diye sordu. 

Katliamda yaşamını yitirenlere ait toplu mezarların açılması için yapılan başvuruların "zamanaşımı" gerekçesiyle reddedilmesini "garabet" olarak değerlendiren Doğru şöyle devam etti: "Hangi hukuk insanın vicdanın üstündedir? Bir soykırım için zamanaşımı gerekçe göstermek garabettir. Bunu hukuk adına yapmak daha büyük bir garabettir. Bu kararı verenler bilmelidir ki bu katliam Dersimlilerin vicdanında asla zamanaşımına uğramamıştır. Buradan bir kez daha çağrı yapıyoruz; bu ayıptan kurtulun. Başta pirimiz Seyit Rıza ve arkadaşları olmak üzere soykırımda katledilenlerin mezar yerlerinin tespit ederek yakınlarına teslim edin." 

Avukat Barış Yıldırım da, toplu mezarların açılmasıyla ilgili verilen "zamanaşımı" kararlarını eleştirerek, " Devlet Dersim 38 soykırımında insanlık vicdanında mahkum olmuştur ve Dersim coğrafyasından silinmiştir" dedi. 

Konuşmaların ardından kayalıklardan atılarak katledilenler için Munzur'a kırmızı karanfiller bırakıldı. Anma katliamda yaşamını yitirenler için yakılan Zazaca ağıtlarla son buldu. / anf

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2014, 13:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER