Obama son konuşmasında toplumsal kutuplaşmaya dikkat çekti

ABD Başkanı Barack Obama, başkan olarak son konuşmasını Chicago'da yaptı.

Obama son konuşmasında toplumsal kutuplaşmaya dikkat çekti
ABD Başkanı Barack Obama, başkan olarak son konuşmasını uzun yıllarını geçirdiği Chicago'da gerçekleştirdi.

Obama, konuşmasına "Merhaba Chicago. Evde olmak güzel" sözleriyle başladı. Son birkaç haftada, veda turu boyunca gelen mesajlar sebebiyle çok duygulandığını söyleyen Obama, "Bu gece teşekkür etme sırası bende" dedi. Obama, "Amerikan halkının kendisini daha iyi bir başkan, daha iyi bir adam yaptığını" ifade etti.

"Selma'dan Stonewall'a" diyerek Yurttaş Hakları Hareketi ve ABD'deki diğer toplumsal mücadelelere selam gönderen Obama, "Amerika'nın istisnai olduğunu söylerken bunu kast ediyoruz. Kusursuz değiliz ama değişebilme kapasitesini gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

Obama sadece belli bir kesimi değil herkesi kucaklamanın önemli olduğunu söyledi. Toplumda farklı kesimler arasındaki bölünmeye dikkat çeken Obama, Harper Lee’nin ‘Bülbülü öldürmek’ romanının başkahramanı Atticus Finch’ten alıntı yaparak “Bir insanı, meseleleri onun gözünden görmeden asla anlayamazsınız” dedi.

'IRK AYRIMCILIĞI HALEN ÇOK GÜÇLÜ'

ABD tarihinin ilk siyah başkanı, ırk ayrımcılığının halen çok güçlü olduğunu ifade etti. İklim değişikliği sorununa değinen Obama, bu konuyu görmezden gelmenin herkese ihanet olduğunu belirtti.

"Amerika göreve geldiğimiz günkünden daha iyi ve güçlü bir yer" iddiasında bulunan Obama, icraatları arasında Obamacare(daha çok ABD'liye sağlık sigortası sağlanması), eşcinsel evliliğe izin verilmesi, İran'la ilişkilerin düzelmesi ve Usame bin Ladin'in öldürülmesini saydı.

Obama, konuşmasının sonunda 2008'deki seçim sloganı olan "Yapabiliriz"i hatırlattı ve "Yaptık" dedi.

Obama, 2 dönem süren başkanlığının ardından yasa gereği aday olamamıştı. Seçimleri Demokratların adayı Hillary Clinton'u geride bırakan Donald Trump kazanmıştı. Trump, başkanlık koltuğunu 20 Ocak'ta devralacak. 

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2017, 08:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER