ÖGİ: Tutuklu gazeteciler derhal serbest bırakılmalı

Özgür Gazeteciler İnsiyatifi, Ekim ayı raporunu açıkladı: Tutuklu gazeteciler serbest bırakılmalı.

ÖGİ: Tutuklu gazeteciler derhal serbest bırakılmalı
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) gazetecilere yönelik hak ihlallerini konu alan Ekim ayı raporunu açıkladı.  Raporda, 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu içinde Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini kınandı ve suçluların ve suç ortaklarının yargı önüne çıkarılması talep edildi.

Raporda, ayrıca gazete dağıtımcısı Kadri Bağdu cinayeti de hatırlatıldı ve şöyle denildi: “Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Şakirpaşa semti Ova Mahallesi’nde 14 Ekim 2014’te bisikletle gazete dağıtımı yaptığı sırada silahlı saldırıya uğrayan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Kadri Bağdu cinayetinde arpa boyu yol alınmamış olmasını bir kez daha kınıyoruz. DAİŞ’li Servet Koç’un itiraflarına rağmen Bağdu cinayetinin aydınlatılmamış olmasını siyasal perspektifin bir engeli olarak görüyoruz.”

“Gazetecilere ve basın kuruluşlarına yönelik keyfi tutumlar, kesilen idari ve hukuki cezalar kangrene dönüştü” denilen raporda şu ifadelere yer verildi: “Muhalif medya uydu üzerinden yayın yapmak için frekans alamıyor ve yayın yapamıyor. Kâğıda gelen fahiş zamlardan kaynaklı yazılı basında her geçen gün bir yenisi kapanıyor. Gazeteciler üzerinde cezai işlemler pervasızca uygulanıyor. Kimi gazeteciye “adli kontrol şartı” konularak yazmasını engellenirken, kimisi de para cezaları ile yıldırılmaya çalışılıyor. Birçok gazeteci mahkeme kapılarında süründürülmeye devam ediliyor. Tutuklanan meslektaşlarımız dışarıda çalışanlar üzerinde bir tehdit olarak gösteriliyor. Her türlü zorluğa rağmen çalışmalarını sürdüren gazeteciler ise, her an evinin ve çalıştığı işyerinin basılması tehdidi altındadır.”

172 GAZETECİ TUTUKLU

ÖGİ’nin Ekim ayı raporunda hak ihlalleri ile ilgili şu bilgiler yer aldı:

* 172 gazeteci tutuklu
* 15 gazeteci gözaltına alındı
* 1 gazeteci tutuklandı
* 1 gazeteci hakkında dava açıldı
* 42 gazeteci yargılandı
* 5 gazeteci 12 yıl 6 ay 27 gün hapis cezasına çarptırıldı
* 1 gazeteci öldürüldü
* 1 gazeteci sürgün edildi
* 2 gazeteci tahliye oldu
* 6 gazetecinin işine son verildi

Raporun sonunda gazetecilere yönelik baskı ve ihlallerin son bulunması, açılmış ve açılacak olan davaların düşürülmesi ve tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılması talep edildi. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2018, 11:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER