Oy verme işlemi sona erdi

Milletvekili genel seçiminde oy verme işlemi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, Türkiye'de saat 08.00'de başladı, saat 17.00'de ise tamamlandı.

Oy verme işlemi sona erdi
Türkiye ve Kürdistan'da saat 17.00 itibariyle oy verme işlemleri tamamlandı. Sandıkların kapanmasıyla birlikte oy sayımları başladı.

Türkiye genelinde 08.00'da başlayan oy verme işlemleri 17.00 itibariyle sona erdi ve oy sayım işlemleri başladı. Gizli oy açık sayım ilkesi ile yapılan seçimlerde sandıklar tek tek açılacak sonuçlar tutanak altına alınacak ve daha sonra sandık sonuçları il seçim kurullarında birleştirilecek ve oradan YSK'ye aktarılacak. Böylece seçime katılım oranı ve siyasi partilerin aldıkları oy oranları da beli olacak. Ancak sandıklar açılmaya başlandıktan sonra sonuçları kamuoyu ile paylaşılmayacak. YSK'nin 21.00'e kadar seçim yasağı bulunuyor ancak, YSK önceki seçimlerde genelde 21'den önce yasağı kaldırdı ve sonuçlar yansımaya başladı.

Bu arada önceki seçimlerin aksine bu seçimlerde siyasi partilerde seçim takip sistemi kurdu. Başta CHP ve HDP olmak üzere siyasi partiler sandık başlarında ve okullarda bulunan görevlileri marifetiyle YSK'den önce sonuçları görmeye başlayacak. 

Türkiye tarihinin en önemli seçimi sayılan yarış özellikle HDP'ye yönelik saldırıların gölgesinde kaldı. Kan bulaşan seçimlerde şimdiye kadar HDP'ye yönelik şimdiye kadar yapılan 200'e yakın saldırıda özellikle 3 kritik saldırı gerçekleştirildi. HDP Genel Merkezi'ne yönelik silahlı saldırı, Adana ve Mersin'de yapılan bombalı saldırı ve HDP'nin Amed mitingine yapılan bombalı saldırı en önemli saldırılar arasında yer aldı. Yapılan saldırılarda şu ana kadar Bingöl Karlıova'da 1 toplam 5 HDP üyesi katledildi. 

Seçim sonuçlarında HDP'nin barajı aşıp aşmayacağı ve AKP'nin alacağı oy oranı en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.
Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2015, 23:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER