Özerklik modelini uygulayacağız

Demokratik Özerklik modelini esas alan bir Belediyecilik anlayışı ile hareket edeceklerini ve yaşadıkları kenti kadınların hayatın her alanında temsil edildiği, kadın renginin belirgin olduğu bir kente dönüştüreceklerini belirten Qoser (Kızıltepe) Belediye Eşbaşkan adayları Leyla Salman ve İsmail Asi, “Belediye yönetimini toplumun tüm kesimleri ile paylaşacağız” dedi.

 Özerklik modelini uygulayacağız
Demokratik Özerklik modelini esas alan bir Belediyecilik anlayışı ile hareket edeceklerini ve yaşadıkları kenti kadınların hayatın her alanında temsil edildiği, kadın renginin belirgin olduğu bir kente dönüştüreceklerini belirten Qoser (Kızıltepe) Belediye Eşbaşkan adayları Leyla Salman ve İsmail Asi, “Belediye yönetimini toplumun tüm kesimleri ile paylaşacağız” dedi. 


Seçim sürecini Kürt halkının Demokratik Özerklik referandumu olarak değerlendirdiklerini hatırlatan Kızıltepe Eşbaşkan adayı İsmail Asi, Kürt halkının 2014 yerel seçimlerinde egemenlere “artık kendi kendimizi yönetmek istiyoruz” mesajı vereceğini ifade etti. 

Eşbaşkan adayı ve mevcut Belediye Başkan yardımcısı Leyla Salman ise “Eşbaşkanlık sembolik bir model değildir. Kadının hayatın her alanına eşit ve iradesi ile katılımını sağlayacak bir modeldir” dedi.

Yerel seçimler yaklaşırken Kızıltepe de yoğun bir seçim çalışmasına başlayan, halk, esnaf, sivil toplum kuruluşları, gençlik ve kadın temsilcileri ile buluşan BDP Kızıltepe Eşbaşkan adayları Leyla Salman ve İsmail Asi, önümüzdeki dönemde uygulanacak yerel yönetim modeli ve gerçekleştirecekleri projeleri ANF'ye anlattı. 

“DEVLET ÇALIŞMALARIMIZI ENGELLEMEK İÇİN KCK ADI ALTINDA OPERASYON YAPTI”

Kızıltepe'de 2009 yılında halkın büyük beklentileri ile göreve geldiklerini söyleyen Eşbaşkan adayı Leyla Salman, yönetime geldiklerinde katılımcı ve halkın beklentilerini yerine getirecek bir yönetim oluşturduklarını belirtti.

Salman devletin büyük bir oy oranı ile seçimleri kazanmasını hazmedemeyen devletin KCK adı altındaki siyasi soykırım operasyonlarını devreye soktuğunu ifade ederek BDP’nin belediyecilik anlayışının bu operasyonu boşa çıkardığını ifade etti. Salman “BDP Belediyeciliğinde kişilere bağlı bir Belediyecilik anlayışı olmadığı için, halkın katılımına ve iradesine dayandığı için zaman içerisinde yolumuza devam edebildik. Operasyonlardan sonra halkın yoğun desteği gelişti ve yeni gelen arkadaşlarımızın çalışmasını kolaylaştırdı” şeklinde konuştu. 

“KADIN DANIŞMA MERKEZLERİ ERKEK EGEMEN ALGIYI KIRMAYA BAŞLADI”

Geçmiş dönemde kadınlara yönelik yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi veren Eşbaşkan adayı Leyla Salman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadın danışma merkezleri oluşturduk. Bu merkezler aracılığıyla geniş bir kadın kitlesine ulaştık. Beklentiler sadece istihdam algısına dayanıyordu. Ancak biz kadınların erkek egemen zihniyetin baskısı altında yaşadığı psikolojik sorunlarla da ilgilendik. Şu an da oluşturduğumuz Nuda Kadın Merkezinde kadınlar açısından çeşitli alanlarda faaliyetler yürütülüyor. Daha geniş kadın kitlelerine ulaşmaya, eve hapsedilmiş kadınları kent yaşamına katmaya dönük çalışmalarımız oldu. Bölge Belediyeleri içerisinde ilk defa temizlik işlerinde çalışmak üzere kadın istihdamını biz gerçekleştirdik. Kadınların ekonomik özgürlüklerini sağlaması Kızıltepe de erkek egemen algıları kırmaya başladı diyebilirim.”

“EŞBAŞKANLIK SEMBOLİK BİR MODEL DEĞİLDİR”

Önümüzdeki dönemde kadınların Belediye çalışmaları ve kent yaşamına katılımları konusunda kadının renklerinin belirgin olduğu, kentin adeta bir kadın kentine büründüğü bir Belediyecilik anlayışını esas alacaklarını kaydeden Leyla Salman, eş başkanlık sisteminin bunların gerçekleştirilmesi konusunda ön açıcı olacağını vurgulayarak “Bu seçimlerde bildiğiniz gibi partimiz eş başkanlık modelini Belediyecilikte de uygulayacak. Eş başkanlık modeli bizim için şekilsel ve sadece sembolik bir mekanizma olmayacaktır. Kadınların gerçekten irade olduğu ve eşit koşullarda Belediye yönetimine katıldığı bir model olacaktır. Eş başkanlık modeli kadının katılımı ve temsiliyeti konusunda ciddi bir özgüven yaratacaktır. Biz eş başkanlık modelini giderek toplumun her alanında bir eşitlik kültürü ve ilişkisi yaratmanın ön adımı olarak görüyoruz ve bunu kesinlikle başarmak için ne gerekiyorsa yapacağız” diye kaydetti

“KIZILTEPE'YE KADININ ELİ DEĞECEK”

“Bundan sonra kadına dönük çalışmalarımızı bu ilçede yaşayan kadınlarla ortaklaşarak projelendireceğiz. Kadın eşbaşkan kenti kadınlarla beraber yönetecek” ifadelerini kullanan Leyla Salman, sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü kadın eş başkan Kızıltepe de ki kadınların temsiliyetidir. Kadın eş başkan Kızıltepe’de kadının yaşamın her alanında eşit temsilinden sorumlu olacak ve bu doğrultuda çalışacaktır. Kısacası bundan sonra Kızıltepe kadının elinin değdiği, kadın renginin belirgin olduğu bir kent olacaktır. Kızıltepe’de erkek egemen ihtiyaçlara göre düzenlenmiş yaşamı biz değiştireceğiz. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalar sadece kentin temel ihtiyaçlarını karşılamaya dönük bir anlayış üzerinden yürütüldü bazı konularda eksik kaldık. Ancak bundan sonra Belediyecilik anlayışımız kadın ve toplumun tüm kesimlerinin kendisini içerisinde bulacağı hem temsiliyette hem kent yaşamında kadının ve toplumsal çeşitliliğin ifade edildiği bir kent olacaktır.”

Leyla Salman, önümüzde ki dönemde Kızıltepe de sekiz dönümlük arazi üzerine kadınların yaşamın her alanına ilişkin faaliyetler gerçekleştirecekleri, tamamen kadını ifade eden, kadına ait olan bir yaşamın üretildiği, Paris'te katledilen üç kadın devrimcinin adlarını taşıyan bir kadın parkı projesini hayata geçireceklerini de sözlerine ekledi.

“DEMOKRATİK ÖZERKLİK MODELİ BİZİM İÇİN ESASTIR”

Yapılacak olan yerel seçimlerin Kürt halkının mücadelesi ve gelecekte Kürt toplumunda yaratacağı değişimler açısından çok önemli olduğunu hatırlatan Eşbaşkan adayı İsmail Asi de bu temelde şimdiden hazırlıklara başladıklarını söyledi.

Ortadoğu’da yaşanan büyük değişimlerin yapılacak olan yerel seçimleri Kürt halkı açısından daha da önemli hale getirdiğine dikkat çeken Asi “Bakıldığında halkları ve toplumu yok sayan egemen sistemin talan ve sömürü politikalarının, kapitalist modernite sisteminin ve mevcut statükoların artık aşıldığını görmek mümkün. Kürt halkı bu temelde bölgede ki statükocu güçler ve kapitalist modernite güçlerinin dışında üçüncü yolu ifade eden Demokratik Özerklik modelini yaratmıştır. Demokratik Özerklik; tüm kimlikleri, inançları, halkları kapsıyor ve temsiliyetlerini sağlıyor. Bizde önümüzde ki dönemde halkımızın karşısına demoktratik özerklik modeli ile çıkacağız. Demokratik özerk yönetimlerle özgür bir toplum yaratacağız. Seçime bu perspektif ile hazırlanıyoruz. “ şeklinde konuştu.

“ROJAVA TÜM KÜRDİSTAN İÇİN MODELDİR”

“Tabi ki 30 yıldır Kürdistan da sürdürülen yoğun bir mücadele gerçeği söz konusu mücadele sonucunda ağır bedeller ödendi, büyük tecrübeler de kazanıldı. Kürt halkı artık bu onurlu mücadelesinin kazanımlarını yaşamaya başladı” sözlerini sarf eden Asi, devamında şunları ifade etti: “Örneğin Rojava’da gerçekleştirilen devrim artık sağlam temeller üzerinde yükselerek sonuca doğru yol alıyor. Kürt halkı artık Rojava’da kendi sistemini inşaa etmeye başladı. Demokratik Özerklik modeli ile kendi kendisini yönetmeye başladı. Hiçbir gücün desteğine dayanmadın kendi özgücüyle ilerleyen Rojava Demokratik özerklik modeli Kürdistan ve tüm insanlık için gelecekte büyük bir alternatif olacaktır. Bizde seçim sürecinin sonunda Rojava Demokratik özerklik modeli temelinde çalışmalar yürüteceğiz.”

“SEÇİMLER KÜRT HALKININ İRADE BEYANI OLACAKTIR”

Seçime yaklaşımlarının bir kaç Belediye kazanmak olmadığına vurgu yapan İsmail Asi, seçimlerin Kürt halkının irade beyanı olacağını ve bu seçimlerde Kürt halkının egemenlere artık kendi kendilerini yönetmek istedikleri mesajı vereceklerini kaydederek “Biz de Belediyecilikte halkın bu mesajına uygun davranarak tüm çalışmalarımızı bu temelde yürüteceğiz. Bu seçimleri bu yüzden her dönemden daha çok önemsiyoruz. Demokratik özerk modelin inşa edilmesinde Belediyeler temel bir role sahip olacaktır. Belediyelerimiz de Demokratik özerklik modeline göre çalışarak bu rolünü yerine getirecektir” diye ifade etti.

“SİVİL TOPLUMLA KOORDİNE İÇİNDE OLACAĞIZ” 

Sivil toplum kuruluşları, toplumun değişik kesimleri, değişik inanç ve halkları yönetime katan ve onlarla koordineli bir çalışmayı yürüten bir Belediye yönetimi uygulayarak Demokratik özerklik modelini kendilerinden uygulamaya başlayacaklarını dile getiren Eşbaşkan adayı İsmail Asi devamında şunları ifade etti: “Halkın görüşleri, nasıl bir hizmeti kent için nasıl bir çalışma istedikleri konusunda halkı esas alacağız. Hak meclislerini doğrudan karar süreçlerine katacağız. Onların görüşleri olmaksızın hiç bir çalışma yapmayacağız.” 

“GENÇLİK KÜLTÜR MERKEZLERİ AÇACAĞIZ”

Gençliğin sistemin yozlaştırma politikalarına karşı örgütlenebileceği alanlar yaratacaklarına da değinen İsmail Asi, gençliğin toplumun temel dinamiği olduğunun altını çizdi. Asi, “Örgütlü gençlik toplumda ciddi ve büyük değişimler yaratabilir. Gençliğin örgütlü ve toplumun gelişimine öncülük etmesi gerekiyor. Bunun sağlanabilmesi için gelecekte gençliğimize kendilerini sosyal, kültürel, sportif, siyasal alanda geliştirebilecekleri gençlik kültür merkezleri açacağız. Gençliğin kendisini ifade edebileceği sorunlarına öz iradesi ile çözümler üretebileceği alanlar yaratacağız.” şeklinde konuştu.

KADIN ÖZGÜRLEŞMEDEN TOPLUM ÖZGÜRLEŞEMEZ”

Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın “kadın özgürleşmeden toplum özgürleşemez” tespitinin önümüzdeki dönemde kadınlara ilişkin çalışmalarında temel hareket noktaları olacağına vurgu yapan Asi, şöyle konuştu: “ Kadının kendi özgür rengi ile ortaya çıkamadığı, siyasal, ekonomik ve kültürel alanlarda kendisini ifade edemediği bir toplum için özgür bir toplum diyemeyiz. Kadın konusunda özgürlükçü bir paradigmayı esas alan ve eşit temsiliyet modeli uygulayan tek parti olarak kadınların toplum içerisinde yaşadığı erkek egemenliğinden kaynaklanan sıkıntılarını gidermek ve bu erkek egemen zihniyeti kırmak için önümüzdeki dönemde yoğun çaba içerisinde olacağız.”

Eşbaşkanlık sisteminin bu çalışmaların başarıya ulaşması açısından çok önemli bir ön açıcı etken olduğuna işaret eden İsmail Asi, Eşbaşkanlık modelinin sadece Belediye Eşbaşkanları ile sınırlı bir mekanizma olmadığını, yaşamın her alanında kadın ve erkeğin eşit ilişkisine dayanan bir toplumsal zihniyet yaratmanın modeli olduğunu kaydetti.

Kızıltepe halkına, demokratik şeffaf bir yönetim uygulaya mesajı veren İsmail Asi, 24 saat halkımızın hizmetinde olacağız. Kent hepimizin, Belediye hepimizin ve hep beraber yöneteceğiz. Halkımızın yaşanan savaşta yaşadığı travmaların giderilmesi içinde her türlü manevi çalışmalarımız olacaktır” diye ekledi. / anf

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2014, 17:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER