TIR'ı Arayan Jandarma Alay Komutanı Görevden Alındı

Adana’da savcılardan sonra Adana Jandarma Alay Komutanı ile biri yüzbaşı üç asker görevden alındı.

TIR'ı Arayan Jandarma Alay Komutanı Görevden Alındı
Adana'da otoyolda durdurulan ve Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait olduğu iddia edilen 3 TIR'ın arandığı olayla ilgili başlatılan idari soruşturmanın ardından Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay görevden alındı.


Adana-Ceyhan otoyolunda 19 Ocak'ta durdurulup 4 saat süreyle aranan üç TIR'ın MİT'e ait olduğu açıklanmış, savcılığın arama yapıp yapamayacağı tartışmalara neden olmuş, İçişleri Bakanlığı iki başmüfettiş, Jandarma Genel Komutanlığı da beş askeri müfettiş göndererek idari soruşturma başlatmıştı.

Bölgeye giden mülki ve askeri müfettişler soruşturmalarını tamamladı. CNNTürk’ün haberine göre, TIR'ların durdurulup aranması talimatı verdiği öne sürülen Adana İl Jandarma Komutanı Çokay görevden alınıp Jandarma Okul Komutanlığı'na gönderildi.

Çokay ile birlikte aramada görev yapan biri yüzbaşı üç askerin daha görev yerleri değiştirildi. Albay Çokay'ın yerine ise Uurfa İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Ünsal Bulut atandı.

Ne olmuştu?

Adana'da MİT'e ait olduğu iddia edilen TIR'ları arattığı ileri sürülen o gün nöbetçi olan Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10'uncu madde ile yetkili Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı ile birlikte aynı statüdeki Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca ve 10 Ocak'ta Adana'da içinde silah bulunduğu iddiasıyla iki otobüsü aratan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Sırlı'nın da özel yetkileri kaldırıldı.

Ahmet Karaca Başsavcı Vekili olarak görevine devem ederken, Takçı ile Sırlı Adana'da düz savcı olarak kaldı.

Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'nde 1 Ocak'ta ihbar üzerine durdurulan bir TIR'da arama yapmak isteyen TMK 10'uncu maddesiyle yetkili Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman'ın özel yetkileri kaldırılıp Mersin'e Cumhuriyet Savcısı olarak atandı, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık da Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atandı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca, 19 Ocak'ta Adana'da savcılık kararı ile aranan TIR'lar ile ilgili ihbarın yapılış şekli ve ihbar sonrası gelişmelerle ilgili 'karşı casusluk faaliyetinin yapıldığı' iddialarıyla ilgili soruşturma açtı.  / Bianet

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2014, 11:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER