Şemdinli'de çığ altında kalan 4 İranlıya ulaşılamadı!

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde çığ altında kalan 4 İranlıyı arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde çığ altında kalan 4 İranlıyı arama kurtarma çalışmaları sürüyor. 2 gündür başlatılan arama kurtarma çalışmalarına AFAD ekipleriyle birlikte köylüler de katılıyor. Yapılan çalışmalarda halen 4 İranlıya ulaşılamadı.

Şemdinli İlçesi Tekeli Köyü Tanyolu Mezrası'ndaki akrabalarını ziyaret için yasadışı yollardan Türkiye'ye geçen İranlı Faxır Ahmet, Xebat İsmail, Şakir Salih ve Adem Mustafa, 6 gün önce dönüş yolunda çığ altında kaldı. Kendilerinden haber alınamayan 4 İranlı için çığın düştüğü Tekeli Köyü Tanyolu Mezrası Çimen mevkisinde, bazı eşyalarını bulunması üzerine de arama kurtarma çalışmalarına başlandı.

Dün Hakkari AFAD ekipleri, Şemdinli Belediyesi Fen İşleri personeli, Şemdinli Belediyesi ve İl Özel İdaresi'ne ait iş makineleri ile köylüler arama kurtarma çalışmalarına başladı. Ancak olumsuz hava şartları nedeniyle aranan kişiler bulunmadan çalışmalara ara verildi. Çalışmalara bugün tekrar başlandı. AFAD ekipleri il birlikte yaklaşık 300 kişinin katıldığı aramalarda, bugün de her hangi bir ize arastlanmadı. Havanın kararması ile birlikte çalışmalara ara verilirken, yarın aramalara devam edileceği belirtildi. Çalışmalara katılan BDP Şemdinli Belediye Başkan Adayı Seferi Yılmaz da yetkililerin yapılan çalışmalar konusunda yetersiz olduğunu kaydederek duruma tepki gösterdi.

"Seferi Yılmaz: Şemdinli'deki yetkililer çığ altında kalan 4 Kürt için kılını bile kıpırdatmıyorlar"

Çığ altında kalan İran uyruklu 4 kişi için yapılan arama kurtarma çalışmalarına katılan Şemdinli Belediye Başkan Adayı Seferi Yılmaz, " bilindiği gibi bu 6 gündür burada yaşanan bir doğal affet var. Buradaki rakımın yüksek olması havaların soğuk olması nedeniyle dün buradaki çalışmaları olumsuz yönde etkiledi. Burada -5 ve -10'larda olan bir soğuk hava var. Buradaki halk kendi imkanlarıyla burada kayıp olan İran uyruklu 4 kişiyi arama çalışmalarını yapıyor. Fakat malesef buranın mülkü amiri olan kaymakam, İlçe Jandarma Komutanları ve hiçbir yetkili ne bir adım atmış, ne buradaki çalışmaları takip etmiş, nede herhangi bir katkıda bulunmuştur. Buradaki insanalrın kendi yaşamlarını idare etmek için sınırdan getirdikleri bir paket sigara yada bir paket çay için binlerce askeri sınıra döken bu askeri yetkililer bu mülkü amirler, ne yazık ki çığ altında kalan 4 Kürt için kılını bile kıpırdatmıyorlar. Yani buradaki halkın tepkilerini göstermesi, onların en doğal hakkıdır. En ufak bir talepte bulunulduğunda işte bunlar isyan ediyor çeşitli şeyler yapıyor. Yani buradaki insalar burada kendi demokratik haklarını bile kulanamaz hale geliyor. Buradaki halkı siz basın mensupları bir haftadan beri takip ediyorsunuz. İşte binlerce insan burada AFAD dışında, belediye personelleri dışında, halkın dışında tek bir yetkili bile yok. Hava koşulları iyi olmasına rağmen askeri yetkililer buraya binlerce askeri gönderebilir, arama kurtarma çalışması yapabilirler. Ama ne yazık ki bunlar Kürt oldukları için kimse kılını bile kıpırdıtmıyor. işte Kürdün kaderi budur. Kürt ölse umurlarında olmaz, çığ altında kalsa umurlarında olmaz, yakalansalar omurlarında olmaz. İşte belirttiğim gibi hergün sınırda köylüleri yakalayıp işkence ediyorlar, sınırı ihlal ettikleri için milyarlarca para cezasına çarptırıyorlar. Buradaki halk ve siz basın mensupları bunu en yakın bir şekilde görmelisiniz. Buradaki yetkilileri şiddetle kınıyoruz, tepkimizi burada da gösteriyoruz" dedi.

Şemdinli Tanyolu mezrasındaki akrabalarını ziyareti sonrası çığ altında kalan Şakir Salih'in dayısı, Muhacir Suphi ise, " 3 amcaoğlu ile bir yiğenim buradaki akrabaları ziyarete geldiler. 3 günden beri aralıksız çalışmalar sürüyor. Burada Şemdinli halkına teşekkür ediyorum" dedi.

Vatandaşlardan Nurettin Taşar ise, " Şemdinli merkezdeki ve köylerdeki halk ile İran'dan gelen çok sayıda vatandaş burada arama çalışmalarını sürdürüyor. Bu 6 gündür bu cenazeler bu çığın altındadırlar. Bu cenazelerin aileleri bu altı gündür yastadırlar. Bu büyük bir acıdır. Halk burada tüm imkanlarına rağmen arama çalışmalarını sürdürüyor. Ancak bu cenazeler bu şekilde bir çalışma ile bulunmaz. Vali, Kaymakam, güvenlik güçlerine böylesi bir günde ihtiyacımzı var. Yetkililer bugün buradaki cenazeler için, tüm iş makinelerini seferber etmelilerdi. Bu çığın altında kalanlar koyun, tavuk değiller, bunlar insandırlar. Bugün burada Vali, Kaymakam, askeri yetkililer burada olup halk ile çalışmalara katılmalıydılar. Burada sadece AFAD, belediye ve halkımız çalışmaktadır" dedi.

Kayıp 4 İranlı için arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2014, 01:42
YORUM EKLE
YORUMLAR
gerinok
gerinok - 10 yıl Önce

sınırdan bir paket sigara, çay ve bir bidon mazotu engellemek için oraya tabur asker göndereceksin ama orda sözkonusu insanlar ölünce kılınızı dahi kıpırdatmıyacaksınız işte budur sizin kardeşlik anlayışınız olmaz olsun böyle kardeşlik

SIRADAKİ HABER