Pencewini: Bağdat'ın şartlarıyla Kürtler 50 yıl geriye gider

Deneyimli Kürt siyasetçi Mehmed Emin Pencewini, Musul saldırısının ardından IKYB'nin elinde bulunan toprakların yüzde 45'inin merkezi hükümetin eline geçtiğini söyledi. Pencewini, Bağdat'ın şartlarının yerine getirilmesi durumunda, Kürtlerin 50 yıl geriye gideceğini de savundu.

Pencewini: Bağdat'ın şartlarıyla Kürtler 50 yıl geriye gider
Bir süre önce yaşamını yitiren Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’ye yakın bir isim olarak bilinen Kürt siyasetçi Mehmed Emin Pencewini, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’yle (IKBY) merkezi Bağdat yönetimi arasında yaşanan çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.


‘PEŞMERGEYE DESTEK VEREN ÜLKELER TEPKİ GÖSTERMEDİ’

2010-2012 yılları arasındaki çözüm sürecinde devletle, PKK arasında temas kurulması için aracılık da yapan Pencewini, Amerika’nın Sesi’ne konuştu. Merkezi hükümetin 16 Ekim günü Kerkük’ü almasıyla sona eren saldırının Kürt bölgesindeki siyasete büyük etkisi olduğunu söyleyen Pencwini, şöyle dedi:
“DEAŞ ile savaşta Kürtler’e destek veren ülkeler, Amerika, Avrupa Birliği özellikle Fransa, İtalya, Almanya, İngiltere gibi peşmergeye gönüllü destek veren bu ülkelerin hiçbir tepkisi olmadı. Bu da halkın moralinin bozulmasına sebep oldu. Kürt sorunu, sona geldi; gibi algılandı. Irak hükümeti, zaferle çıkmış gibi gösterdi kendini. Irak, kendini başarılı gördü. Bunun için tesiri, bölge üzerinde çok oldu.”

‘DİĞER ÜLKELERDE DE KÜRTLERİN MORALİ BOZULDU’

Bağdat’ın şartlarının yerine getirilmesi durumunda, Kürtlerin 50 yıl geriye gideceğini düşündüğünü dile getiren Pencewini, şöyle dedi: “IKYB elinde bulunan toprakların yüzde 45’i, merkezi hükümetin eline geçti. Kürtler’in morali sadece burada değil; diğer ülkelerde de bozuldu. İlişki içinde olunan ülkelerde yeniden ilişki kurulmalı. Bu ülkelerle yeni bir siyasete başlanmalı. Bu yaşadıklarımız şunu gösteriyor. Bölgesel hükümet, Avrupa’da kuvvetli bir lobi yapması gerekiyor. Bölgeye gelip, Kürt halkıyla buluşan dünyanın büyük devletleri, Kürdistan bölgesine devlet gibi yaklaşan ülkelerin hepsinin kendi çıkarlarını gözettiği ortaya çıktı. Bu ülkelerle yeni bir siyaset başlatılmalı. Önemli ve siyasi kararların alındığı yeni bir harekat tarzına ihtiyaçları vardır.”

‘IKYB’DEN BAZI İSİMLER MERKEZİ HÜKÜMETLE İTTİFAK YAPTI’

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (IKYB) bazı isimlerin, Kerkük’ün, Halep ve Musul ve gibi viran olmaması için merkezi hükümetle ittifak yaptığını söyleyen Pencewini, şöyle devam etti: “Çünkü oraya gelen güçlerle peşmergelerin direnebileceğini sanmıyorum. Bizimkiler, iki parti arasındaki siyasi pazarlıkların kurbanı oldu. Bu iki güç, birbirini suçladı. Bu iki güç, birbirini töhmet altında bıraktı. Arada oluşan boşluğu merkezi hükümet, doldurdu.”

‘ABD’NİN HABERİ VE İTTİFAKI VARDI’

ABD’nin de yaşananlar nedeniyle büyük hata yaptığını savunan  Pencewini, şunları söyledi: “Amerika’nın hatası, Abadi hükümeti ile anlaşmaktı. Tek şart, Abadi’nin İran’ın kontrolünden çıkmasıydı; ama bana göre bu, bir hayaldir. İran’ın eskiden beri planı ‘Bağdat’ı nasıl alırız, Irak’a nasıl yerleşiriz’dir. İran İslam Cumhuriyeti, var oldukça Irak, Suriye ve Lübnan ekonomik, siyasi ve askeri olarak onların kontrolünde olacaktır. ABD’nin bu saldırıdan haberi ve ittifakı vardır. Buna göre, Amerika’nın bu siyaseti doğru değil ve başarılı olamayacaktır. Sünni ve Şii’ler birbirine asla güvenmez. Amerika, Kürtler nezdinde yeni bir sayfa açmak zorundadır. Sadece Irak’taki Kürtler için değil; diğer ülkelerdeki Kürtler için de yeni bir sayfa açmalı.” (DHA)

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2017, 15:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER