Peri suyu'nda katliam var!

Dersim’de Peri Suyu üzerinde inşaatı tamamlanan Seyrantepe Barajı doğa felaketine neden oluyor. İnşaatı tamamlanan baraj kapağının kapatılmasıyla akarı kesilen nehirde çok sayıda su canlıları yok olmaya başladı

Peri suyu'nda katliam var!
Dersim’de Peri Suyu üzerinde inşaatı tamamlanan Seyrantepe Barajı doğa felaketine neden oluyor. İnşaatı tamamlanan baraj kapağının kapatılmasıyla akarı kesilen nehirde çok sayıda su canlıları yok olmaya başladı. Bir metreyi aşan balıklar, su birikintilerde oksijensiz kalarak telef oluyor.


Dersim’in Nazimiye İlçesi ile Bingöl sınırlarında bulunan Peri Suyu üzerinde kurulan Pembelik Barajından sonra ikinci baraj inşaat temeli atılan Seyrantepe Barajı da tamamlandı. 

Peri vadisinde yaşayan köylülerin verdiği bilgiye göre; “Barajın kapakları kapandığında, nehrin alt bölgesindeki suyun akarında bulunan başta balık olmak üzere, tüm canlı hayat yok oluyor. Çeşitli çukur alanlarda kalan balıklar, yırtıcı hayvanlar ve insanlar tarafından talan ediliyor. Ayrıca akmayan nehir debide virüsler çoğalırken. Su bırakıldığında, su ile beraber akan bakteriler, alt bölgede sudan yararlanan bitkiler ve hayvanlar, bu bakterilerden büyük zarar görüyor.

Peri Vadisi boyunca, karşılıklı bulunan köylerin geçişi tamamıyla engellenmiş durumda.  Suyun iki yakasında karşı karşıya duran iki köyde yaşayan yurttaşlar, birbirine gelip gitmeleri için, saatlerce yol yürümeleri gerektiğini belirtiyor. Bu köylerin baraj nedeniyle ilişkisi kesilirken,  Pembelik ve Seyrantepe arasında kalan, Golek köyü adeta vadide rehin hayatını sürdürüyor. Kendi olanaklarıyla yaptıkları derme çatma varangille (Kelek) yolculuk yapmak zorunda bırakılıyor. Birçok kez boğulma tehlikesi geçirildiğini söyleyen köylüler, hastaların ve yaşlıların doktora gitmeleri, büyük bir sıkıntıya neden olduğu belirtiliyor.

Mayıs ve Haziran ayında Seyrantepe göl havzasında, binlerce balık ölü olarak nehir sahiline vurdu. Balık ölümleri konusunda köylüler acilen araştırma yapılmasını istiyor. Genel kanı ise balıkların yetersiz su nedeniyle oksijensiz kalarak telef olduğu yönünde. 

Nazimiye köylülerin yıllarca barajlara karşı çadır eylemleri ile tepkilerini göstermelerine rağmen, baraj ihalesini alan LİMAK ve BİLGİN ortaklığı, Pembelik barajından sonra Seyrantepe Barajını inşa etti. Pembelik Barajı ve Seyrantepe Barajının yapımına karşı çıkan köylüler ve çevre gönüllüleri, sürekli jandarma ve yargının engellemeleri ile karşılaştı. Birçok köylü ve çevreci gözaltına alınırken, tutuklu ve tutuksuz çok sayıda kişi 10’larca yıl ile yargılanıyor. Son olarak baraj inşaatı tamamlanan Seyrantepe Baraj kapaklarının kapatılmasıyla suyun akarında bir metreyi aşan balıklar dahi öldü. Doğa katliamına dönüşen baraj projeleri ise devam ediyor. 

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2014, 11:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER