'PKK nereye giderse, biz de oraya gideriz'

Şengal dağlarında 7 aydır eşsiz bir direniş sergileyerek ayrılmayan binlerce Êzdi, gerillaların Şengal dağlarından gitmesinin kendilerinin yaşamını tehlikeye koyacağını belirterek PKK’liler nereye giderse biz de onlarla beraber gideriz diyor.

'PKK nereye giderse, biz de oraya gideriz'
Şengal dağlarında 7 aydır eşsiz bir direniş sergileyerek ayrılmayan binlerce Êzdi, gerillaların Şengal dağlarından gitmesinin kendilerinin yaşamını tehlikeye koyacağını belirterek PKK’liler nereye giderse biz de onlarla beraber gideriz diyor.


Güney Kürdistan yerel hükümeti ve basınının HPG gerillalarının Güney Kürdistan topraklarında DAİŞ çetelerine karşı yürütülen savaştaki rollerini inkar edilmesi tutumu PKK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan ve ardından KCK Eşbaşkanlığı tarafından eleştirilmiş ve bu tutumun değiştirilmesi gerektiği, değişmediği takdirde güçlerini savaş alanlarından geri çekeceklerini belirtmişlerdi. Bu açıklamanın ardından birçok çevreden Güney Kürdistan hükümeti ve basınının tutum ve yaklaşımlarını değiştirmesine yönelik açıklama yapılmıştı. 7 aydır Şengal dağlarında direnen Êzdiler gerillanın Güney Kürdistan’dan çekilmemesi yönünde görüşlerini ajansımızla paylaştı.

PKK’nin Şengal dağlarından çıkmasını istemeyen Gir İzêr köyünden olan Şekir Hisên Xidir “PKK’nin Şengal dağlarından gitmesi, Şengal dağlarında yaşayan binlerce Êzdi’nin sonu ve ölümü anlamına gelir” dedi.

Şekir Hisên Xidir PKK’liler Şengal dağlarından giderse ortada Êzdi ve Şengal diye bir şey kalmayacağını belirterek “Şengal düşmanların eline geçer” diye konuştu. Dört parça Kürdistan’daki faaliyet yürüten tüm siyasi güçlerin birleşmesini umut ettiklerini ifade eden Xidir şunları söyledi: “Düşmanlarımız birdir bundan dolayı tüm Kürtler birlik olup düşmana karşı savaşmalıdır. Kimse kendisini bir köşeye vermesin, parçalayıcı olmasın. Herkes birlik olmalı ve özü, sözü bir olsun. Güney Kürdistan hükümeti de burası işte sadece benimdir, kimse buraya gelmesin, dememeli.”

Şekir Hisên Xidir 73. Fermanın ilk günlerinden bugüne kadar Êzdiler için yorulan, emek veren, ter ve kan dökenlerin PKK’liler olduğunu belirterek ‘herkes PKK’nin kıymetini bilmeli’ dedi. Xidir sözlerini şöyle devam ettirdi; “Bizi kafirlerin, DAİŞ çetelerinin elinden onlar kurtardı, çocuklarımızı ve kadınları onlar kurtardı, dağlara geldiğimizden şimdiye kadar bize gıda, ekmek ve yemek verenler onlardır, buradan güvenli alanlara koridor açıp yüzbinlerce Êzdi, Şia, Türkmen ve Arap’ın yaşamını onlar kurtardı, bizim için bu topraklarda şehit verdiler. Biz Êzdîlerden köklü ve asil olanlar, vicdan ve hak sahibi olanlar, Xwedê’yi unutmayanlar, Xwedê’nin hakkını teslim edenler, bugün PKK’nin düşmanlığını yapamazlar. Biz Êzdiler ancak PKK’nin dostu oluruz. PKK’nin Şengal dağlarından gitmesi ancak bizim kanımızın dökülmesi ile olur. PKK buradan gitsin dedikleri zaman, PKK nereye giderse biz de PKK’lilerin peşinden onların yanına gideriz. PKK Şengal dağlarından giderse biz Êzdîler de Şengal dağlarında kalmayız. Biz PKK dışında kimseye güvenmiyoruz. Biz sadece Xwedê ve PKK’ye güveniyoruz. PKK’nin gerillası ve cemaati ile beraber burada kalmasını istiyoruz.”

Xelef İlyas Hesen de 73. Ferman döneminden bugüne kadar PKK dışında kimsenin kendilerine yardım etmediğini ve sahiplenmediğini belirterek “Onlar hem bize erzak getirdiler, yemek dağıttılar, bizi açlıktan kurtardılar hem de bizi korudular” diyerek PKK’lilerin Êzdîlerin için yaptığı fedakarlıklarları minnet ile andı.

Xelef İlyas Hesen PKK’li gerilların Êzdîler için kutsal Êzdixane topraklarında savaşıp şehadete ulaştığını belirterek “Biz onların bu dağlardan gitmesini istemiyoruz” dedi.

PKK’nin yüze yakın gerillasının bu dağlarda savaşarak yaşamını yitirdiğini belirten Hesen şunları belirtti: “PKK’nin yüze yakın kadrosu burada bu dağlarda bu topraklar için şehit düştü. Êzdîler bir katliamla yüz yüze kaldı biz onlar dışında kimseyi etrafımızda görmedik. Eğer PKK olmasaydı hiçbirimiz bu dağlarda kalamazdık ve DAİŞ bizi katletmeseydi de biz açlıktan ölürdük. Biz PKK ve KDP’nin bir ittifak yapmasından yanayız ve bundan memnun oluruz.”

Xanesor köyünden olan Xoxê Cindî de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikrini benimseyenlerin kendilerini koruduğunu vurgulayarak “Önder Apo’nun izinde yürüyenler burada bizi korudu ve açlıktan kurtardı. Bu dağ başında bizi korudular. Bizim halkımız için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Arkadaşların içimizden, Şengal dağlarından gitmesini istemiyoruz. Bu şekilde yaşamımız tehlikeye girer, yaşamımız kalmaz. Gerilla giderse dağlarda kimse yaşayamaz, zaten Güney Kürdistan’daki kamplara gidenler tuzaklar içindeler. Bu şekilde Êzdîler kalmaz. DAİŞ kaçırdıklarını kaçırdı, kaçanlar zaten gitti, bu şekilde biz de kalmayız. Bundan dolayı temennim gerillaların Şengal dağlarından gitmemesidir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2015, 09:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER