PKK'li Eryılmaz'ın cenazesi toprağa verildi

Bingöl'ün Kiğı ilçesinde kimsesizler mezarlığında kimliği tespit edilen PKK'lilerden Raif Eryılmaz'ın (Êgit) cenazesi, yüzlerce kişinin katılımıyla Diyarbakır'da toprağa verildi.

PKK'li Eryılmaz'ın cenazesi toprağa verildi

Bingöl'de 16 Nisan 1997 yılında Bilice Karakolu'na düzenlenen saldırıda çıkan çatışmada yaşamını yitiren PKK'li Raif Eryılmaz'ın (Êgit) cenazesi, Bingöl'ün Kiğı ilçesindeki kimsesizler mezarlığından alınarak Diyarbakır'a getirildi. Diyarbakır girişinde çok sayıda yurttaş tarafından alkış, sloganlar ve ağıtlar ile karşılanan Eryılmaz'ın naaşı, oluşturulan araç konvoyu eşliğinde Yeniköy Mezarlığı'na getirildi. Cenaze törenine aralarında geçtiğimiz günlerde Gezi eylemleri nedeni ile aldığı 98 yıl ceza nedeni ile PKK'ye katılan Ayşe Deniz Karacagil'in annesi Nuray Erçağan, Kayapınar Belediye Eş Başkanı Fatma Arşimet, BDP'li yöneticiler, MEYA-DER, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Yeniköy Camisi'nde dini vecibelerin yerine getirilmesi ardından PKK bayrağına sarılı tabut omuzlara alınarak defin edileceği Yeniköy Mezarlığı'na yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşle yola çıkarıldı. Cenaze törenine katılan kitle sık sık, "Bijî Serok Apo", "Ey şehîd xwîna te erde namîne" ve "Şehîd namirin" sloganları atıldı. Yürüyüşte, PKK, HPG bayrakları ile PKK Lideri Abdullah Öcalan ve Eryılmaz'ın posterlerinin taşındı. Cenaze yürüyüşün ardından toprağa verildi. Defin işlemleri sırasında Eryılmaz ailesi fertleri ağıt yakarken, Eryılmaz'ın naaşının üzerinden geçen 14 yıla rağmen hiçbir şekilde çürümemiş olması dikkat çekti. 

Eryılmaz'ın yaşamını yitirdiği bölgeden getirilen toprağı aile fertleri tarafından mezarına serpilmesi ise duygulu anlar yaşatırken, aile fertleri gözyaşlarına hakim olamadı. Yapılan defin işlemlerinin ardından demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından konuşan MEYA-DER Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Leyla Ayaz, Kürt halkının yürüttüğü özgürlük mücadelesinde verdiği bedeller sayesinde benliğini koruduğuna kaydetti. Yaşamını yitiren PKK'liler sayesinde Kürt halkının birçok kazanım elde ettiğini vurgulayan Ayaz, "Kürt halkının evlatlarının verdiği mücadelesini sürdüreceğiz. Şehit aileleri yalnız değildir. Hepimiz onların evlatlarıyız" dedi. 

BDP Diyarbakır İl Eş Başkan Yardımcısı Eşref Mamedoğlu ise, Eryılmaz gibi yüzlerce PKK'li cenazesinin hala kimsesizler mezarlığında ya da kayalıkların arasında bulunduğunu söyledi. Kürt halkının halk olmaktan gelen hakları için 40 yıldan bu yana sürdürülen mücadelenin hala sürdüğüne ve süreceğine işaret eden Mamedoğlu, gelişen sürecin ise hayatını bu uğurda verenlerin sayesinde olduğu vurgusunda bulundu. Mamedoğlu'nun konuşması sık sık kalkış yapan savaş uçakları nedeni ile kesilirken, Mamedoğlu sözlerini, "Demokratik özerkliği de, özgür Kürdistan'ı da kuracağız" şeklinde bitirdi. 

Yapılan konuşmaların ardından cenaze töreni son bulurken Eryılmaz'ın taziyesinin Cercibler Yasevi'nde verileceği ve 3 gün boyunca süreceği belirtildi. / anf

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2014, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER