PYD Heyeti AKPM'de temaslarda bulunacak

AKPM bu haftaki oturumunda IŞİD’in Kobani kantonuna yönelik saldırıları ele alınacak. PYD Eş Başkanı Salih Müslim’in de aralarında olduğu PYD heyeti AKPM’de hafta boyunca temaslarda bulunacak.

PYD Heyeti AKPM'de temaslarda bulunacak

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) bu haftaki oturumunda Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Rojava’nın Kobani Kantonuna yönelik saldırılarını ele alacak. IŞİD’in Irak ve Rojava’ya saldırılarını da gündeme alan AKPM, gündem başlığını “İnsanlığa karşı saldırı: IŞİD’in Suriye ve Irak’taki saldırıları” biçiminde değiştirdi.

Demokratik Birlik Partisi-Partiya Yekîtiya Demokrat (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim’in de aralarında olduğu PYD heyeti ise hafta boyunca bir dizi temasta bulunacak. AKPM IŞİD’in Irak ve Rojava’ya yönelik saldırılarını Perşembe günü sabah düzenleyeceği bir oturumla tartışacak.

PYD heyeti karar tasarısına yönelik temaslarda bulunuyor

PYD heyeti ve Kürt kurum temsilcilerinin de  karar tasarısına yönelik çalışma yürütüyor. Kobani’de yaşanan durumun tekrar etmemesi ve katliamla yüz yüze kalmamak için neler yapılması gerektiği konusunda görüşmelerde bulunuyor. Ayrıca bu konuya ilişkin tedbirlerin alınması için karar tasarısına maddelerin konulması üzerine çalışan heyet, siyasi grup, komisyon başkanları, farklı ülkelerin delegasyonları, Ortadoğu ile ilgilenen parlamenterlerle birebir görüşmeler yapıyor.

Müslim: Uluslararası kurumlar harekete geçmeli

Heyetin çalışmalarına ilişkin ANF’ye konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslim, görüşmelerinin hafta boyunca devam edeceğini söyledi. Kobani’nin sesini yansıtmak istediklerini belirten Müslim, “AK’nin sadece IŞİD’in saldırıların mahkum etmesi değil, aynı zamanda bu saldırıların nasıl durdurulabileceği konusunda harekete geçmesi gerekiyor. Ayrıca diğer uluslararası kurumları da harekete geçmesi için çağrıda bulunması önemli” dedi.

Müslim ayrıca Rojava üzerinde uygulanan ambargonun kalkması, Rojava’nın kimliğinin tanınması için de AK’nin şimdiye kadar devam eden çekinceli duruşunun ötesine geçip, var olan gerçekliğin kabul edilmesi için öncülük yapması gerektiğini ilettiklerini söyledi. Bölgede olup bitenin ara sıra değil, düzenli bir şekilde takip edilmesinin de önemine dikkat çektiklerini vurgulayan Müslim, “Kürtler bir kimlik, bir aidiyet olarak alınacak kararlarda, politik adımlarda göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ediyoruz” dedi.

PYD Heyetin görüşeceği isimler arasında AKPM Başkanı Anne Brasseur de bulunuyor. / İMC

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2014, 11:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER