Roboskililere hakaret eden hakeme kitap okuma cezası

Roboski katliamının ikinci yıldönümünde “Uludere’deki katırlara üzülün bence” diye tweet atan futbol hakemi Ümit Çınarlı’ya kitap okuma cezası verdi.

Roboskililere hakaret eden hakeme kitap okuma cezası
Roboski katliamının ikinci yıldönümünde “Uludere’deki katırlara üzülün bence” diye tweet atan futbol hakemi Ümit Çınarlı’ya kitap okuma cezası verdi.

Roboski katliamının ikinci yıldönümünde “Uludere’deki katırlara üzülün bence” diye tweet atan hakem Ümit Çınarlı Uludere’de hayatını kaybeden 34 kişiye sosyal medya üzerinden hakaret ettiği gerekçesiyle ceza aldı.

Mahkeme, hakem Ümit Çınırlı’ya 7 bin 560 lira para cezası vererek, şartlı hükmün geri bırakılmasını uyguladı.

Şarta göre, 5 yıl süre ile denetim serbestlik uygulanacak olan hakem Çınarlı, 50 bin tirajlı ulusal bir gazeteye, “28 Aralık 2013 tarihinde Twitter’a yazdığım yazıdan dolayı başta mağdur aileler olmak üzere tüm Uludere halkından ve tüm Türkiye’den özür diliyorum. Ümit Çınarlı” ibaresi bulunacak olan bir özür ilanı verecek.

Çınarlı kendi Twitter hesabından aynı yazıyı bir kez yayımlayacak ve özrün yayımlandığı gazete kupürünü Denetimli Serbestlik Bürosu’na gönderecek.

Çınarlı ayrıca mahkeme kararı uyarınca bir yıl boyunca insan hakları, hümanizm, hoşgörü, Türkiye’nin doğusuna ilişkin etnik, politik ve sosyolojik kitapları okuyup, özetini çıkaracak.

Çınarlı beraat istedi

Çınarlı’nın mahkemeye gönderdiği ve beraatini istediği yazılı savunmada şu ifadeler yer aldı:

“Şayet mahkeme yetkisizlik kararı vermez ise, kimseye hakaret etme kastım yoktur. Orada ölen insanların da bizim insanımız olduğunu düşünüyor ve biliyorum.

“Yaptığım eleştiri kaçakçılık yapan bir gruba devletin hatalı bir müdahalesi sonucu insanların ölmesi üzerine, bu ölen insanlarımızın cenazelerinin bölücü örgütün propaganda malzemesi olması ve bunun da yıldönümü adı altında yine provakatör eylemlere malzeme yapılmasıdır. Yoksa ölen insanlarımıza hakaret etmem ve bir bölgenin insanını hakir görmem asla söz konusu değildir. Berat kararı verilmesini talep ediyorum.”

Kararı değerlendiren Şırnak Baro Başkanı Tahir Elçi, “Karara hükmün geri bırakılması uygulanmamalıydı. Çünkü söz konusu hakaret, sadece ölülerin anısına değil, milyonlarca Kürt’e yapılmış bir hakaretti. Şovenist içerikli bir hakaret vardı. Kanaatimize göre barış sürecini baltalamayı amaçlayan davranışlardan biriydi, hapis cezası verilmeliydi” dedi.

Ne olmuştu?

Ümit Çınarlı 27 Aralık 2013’te, “Hümanizm köpekliktir! Uludere’deki katırlara üzülün bence, Uludere olayının ikinci yıldönümü kutlu olsun! Ölen katırlar sizden daha değerliydi, yazık oldu” şeklinde tweet atmıştı.

Çınarlı ise gelen tepkiler üzerine yaptığı açıklamada ise “TSK’nın yaptığı eylemi savundum” demişti.

Ümit Çınarlı hakkında İstanbul Barosu avukatlarından Erdem Canan TCK md.216/2 maddesi uyarınca “Halkı alenen aşağılamaktan” suç duyurusunda bulunmuştu.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) da Çınarlı’ya altı ay hak mahrumiyeti cezası vermişti

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2014, 11:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER