Kazım Koyuncu’nun ölümünün üzerinden 9 yıl geçti

Kendini “Müzisyen, sonra Karadenizli ama hepsinin ötesinde bir devrimci” olarak tanımlayan Kazım Koyuncu’nun ölümünün üzerinden 9 yıl geçti.

“Ben bir müzisyenim, ondan sonra biraz Karadenizliyim ama hepsinin ötesinde ben bir devrimciyim.”

Kendini “Müzisyen, sonra Karadenizli ama hepsinin ötesinde bir devrimci” olarak tanımlayan Kazım Koyuncu’nun ölümünün üzerinden 9 yıl geçti.

25 Haziran 2005′de, 33 yaşında yaşamını yitiren Koyuncu, ölümünün 9. yılında doğum yeri olan Artvin, Hopa’da anılacak.

Kazım Koyuncu kimdir?

Artvin-Hopa’ya bağlı Yeşilköy (Lazca: Pançol) Köyü’nde, 7 Kasım 1971 tarihinde doğan Koyuncu’nun nufüsa geç kaydettirildiğinden resmi doğum tarihi 10 Mayıs 1972′dir.

Müziğe ortaokul birinci sınıfta mandolin çalarak başlamış, çocukluğu, “üstadım” dediği, “Kemençeci Yaşar” lakabı ile tanınan Yaşar Turna’nın yanında türkü dinleyerek geçer.

Profesyonel müzik yaşamına 20 yaşındayken Ali Elver ile “Dinmeyen” adlı özgün müzik grubuyla başlar, bir süre sonra Lazca müzik yapmak için bu gruptan ayrılır.

1993’te Mehmedali Barış Beşli ile birlikte Zuğaşi Berepe (Denizin Çocukları) adlı rock müzik grubunu kurar.

Lazca rock yapmak için yola çıkan ve 1995′te Va Mişkunan (Bilmiyoruz), 1998′de de İgzas (Gidiyor) adlı albümleri ile yoluna devam eden grup, sınırlı sayıda (yalnızca 130 adet) basılmış bir konser albümü (Bruxel Live)çıkardıktan sonra 1999 yılında dağılır.

Karadeniz müziğinin güçlü temsilcilerinden Fuat Saka, Volkan Konak ve Bayar Şahin ile birlikte düzenledikleri, büyük ilgi gören “Hey Gidi Karadeniz” konserler dizisinin de öncülüğünü yapmış, Nisan 2004′te çıkardığı ikinci solo albümü ‘Hayde’ ile geniş kitlelerce tanınır.

2004′ün sonlarında sanatçıya akciğer kanseri teşhisi konulur ve kanser tedavisi görmeye başlar.

Kazım Koyuncu 25 Haziran 2005′de, 33 yaşında, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirir.

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2014, 15:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER