Rojbin Kadın Meclisi dernekleşiyor

Hamburg'ta faaliyet yürüten ve 6. Kongresini gerçekleştiren Rojbin Kadın Meclisi dernekleşerek çalışmalarını yürütme kararı aldı.

Rojbin Kadın Meclisi dernekleşiyor

Almanya’nın Hamburg kentinde faaliyet yürüten Rojbin Kadın Meclisi yaklaşık 50 kadının katılımıyla 6. kongresini gerçekleştirdi. ‘Özgür Kadınla Demokratik Ulusa’ şiariyla düzenlenen kongre özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitiren kadınların anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Açılış konuşmasını yapan kadın meclisi sözcülerinden Hediye Sivas, altıncı yılına giren meclisin kadın emeğini görünür kılarak kadınların öz iradesi ortaya çıkarttığını belirtti.

Ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlük mücadelesine ilişkin değerlendirmesi okunarak, basın yayın komisyonu tarafından hazırlanan ve kadın meclisinin son bir yılda düzenlediği etkinliklerini özetleyen sinevizyon gösterildi. Bir yıllık çalışma raporu okunduktan sonra yürütülen tartışmalarda, kadın meclisinin istikrarlı bir şekilde çalışmalarını yürütmesine rağmen Hamburg bölgesindeki Kürt kadın kitlesine ulaşma ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda ciddi yetersizliklerin olduğu eleştirisi yapıldı. Demokratik ulus inşasında tüm kadınların aktif yer alması gerektiği kaydedilen konuşmalarda, yeni dönemde meclis bünyesinde Rojavalı kadınların özgün örgütlenmeleri amacıyla ‘Rojava komisyonu’nun oluşturulması önemli bir adım olarak değerlendirildi. Dış İlişkiler boyutunda olumlu olarak değerlendirilen bir gelişme ise, bölgede bulunan diğer devrimci kadın örgütleriyle zaman zaman ortak yürütülen çalışmaları süreklileştirilerek, ‘Hamburg Kadın Ağı’ altında bir kurumlaşmaya gidilmesi oldu. Kadınların örgütlendikçe irade ve söz sahibi oldukları ve yıllardır yürütülen çalışmalar sonucunda Rojbin Kadın Meclisinin artık Hamburg’da özgürlük yolunda ilerlemek isteyen kadınları temsil eden bir güç olarak tanındığı da vurgulandı.

Konferans, kadın meclisinin tüzüğünün delegelerin onayına sunulması ve komisyonların belirlenmesiyle devam etti. Toplam 46 kadından oluşan Örgütleme, Barış Anneleri, Basın Yayın, Eğitim-Kültür, Dış İlişkiler, Genç Kadınlar ve Rojava komisyonlarının üyelerini belirledikten sonra, bulunulan ülkenin yasalarına göre resmiyet kazanması amacıyla Rojbin Kadın Meclisi isimli bir derneğin kurulması kararlaştırıldı. Kadın meclisinin dönem sözcüleri ise tüzüğüne göre komisyon sözcülerinden oluşan koordinasyon tarafından yapılacak olan ilk toplantıda belirlenecek. 

Konferansın planlama bölümünde ise, Avrupa’nın birçok bölgesinde olduğu gibi her Çarşamba günü Kürt kadın öncüleri Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez cinayetlerinin aydınlatılması talebiyle gerçekleştirilen mitinge ve Hamburg Kadın Ağı tarafından 3 Mayıs tarihinde insan hakları savuncusu Eren Keskin ile LGBTT aktivisti Kıvılcım Arat’ın katılımıyla düzenlenen panele katılım çağrısı yapıldı. Bunun yanı sıra “Abdullah Öcalan’a ve tüm siyasi tutsaklara özgürlük” kampanyası çerçevede kadın meclisi olarak bir kez daha seferberlik olunacağı kararlaştırıldı.

Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2014, 19:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER