BDP'den 28 Nisan için kanun teklifi!

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, 28 Nisan'ın "İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü" ilan edilmesi için Meclis'e kanun teklifi sundu.

BDP'den 28 Nisan için kanun teklifi!

Ata, kanun teklifinin gerekçesinde, 28 Nisan'ın 1914 yılında Kanada'da iş cinayetlerinde patron sorumluluğu olduğuna vurgu yapan bir hukuki kararın verilmiş olması nedeniyle iş güvenliği açısından önem teşkil ettiğini belirtti.

Ata, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nun da 2001 yılında 28 Nisan'ı "Dünya Çalışma ve Güvenliği ve Sağlığı Günü" ilan ettiğini, 30'dan fazla ülkedeyse 28 Nisan'ın "İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü" olarak kabul edildiğini hatırlattı.

ILO'nun verilerine göre dünyada her yıl 2 milyon 300 bin, her 15 saniyede bir 1 işçinin iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdiğini kaydeden Ata, Türkiye'de ise günde ortalama 3 ile 8 arasında iş cinayeti yaşandığına dikkat çekti.

Türkiye'nin iş cinayetlerinde Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sırada yer aldığını anımsatan Ata, "İşyerlerinde güvencesizliğin bir boyutu sosyal güvence olarak ortaya çıkarken, diğer boyutuysa çalışma alanında yeterli güvenlik ve sağlık önlemlerinin alınmasına dayanır. Çalışma hayatında güvencesizliğin ve kuralsızlığın artması ise iş sağlığı kavramını ortadan kaldırmakta ve işçilerin yaşamı gözden çıkarılır hale gelmektedir. Devletin işyerlerini denetlemek ve işverenler aracılığıyla iş güvenliğinin sağlandığını kontrol etmek gibi bir yükümlülüğü olduğu halde, her gün en az 3 işçinin hayatın kaybediyor oluşu, gerekli önlemlerin alınmadığına işaret etmektedir. İşçi ölümlerinin 'kader' olmadığı, hükümet işçi güvenliğini sağlamak için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdiği takdirde iş cinayetlerine son vermenin mümkün olduğu pek çok meslek odası ve konuyla ilgili bilimsel çalışma yapan kurumlar tarafından defalarca ifade edilmektedir" dedi.

İş cinayetlerinin önemli bir boyutunun esnek çalışma koşulları olduğuna dikkat çeken Ata, "Adalet Arayan İşçi Aileleri"nin mücadelesini anımsattı. Ata, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin esas alındığı bir çalışma ortamının sağlanması, iş cinayetlerinin son bulması ve bugüne kadar iş cinayetlerinde yaşamını yitirenleri anmanın bu konudaki duyarlılığın artması amacıyla bu kanun teklifinin hazırlandığını bildirdi.

Ata'nın TBMM Başkanlığı'na sunduğu 28 Nisan Günü'nün İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü İlan Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi'nin birinci maddesi şöyle:

"Her yılın 28 Nisan günü "İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü"dür. 28 Nisan gününü içine alan hafta boyunca ilgili bakanlıklar, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve iş cinayetlerinde ölenlerin aileleriyle işbirliğiyle içinde anmalar ve iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda duyarlılığı artırmaya dönük etkinlikler düzenlenir." / anf

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2014, 15:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER