RTÜK Başkanı Prof. Dr. Yerlikaya: Evlilik programlarını istemiyoruz

Son Kanun Hükmünde Kararname ile evlilik programlarının kaldırılması için de adım atıldı. RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya "Biz zaten bu programları istemiyoruz" dedi.

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Yerlikaya: Evlilik programlarını istemiyoruz

Evlilik programlarının KHK ile yayından kaldırılmasının yolunun açılması kafa karışıklığına neden oldu.

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanan KHK ile RTÜK kanununa “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dahil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez” maddesi eklendi.

Düzenlemeyle radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, “0800” gibi telefon hatlarıyla arkadaş bulma ile kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara yer verilmeyecek.

Hürriyet’ten Aysel Alp, RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya’yla görüştü. Yerlikaya, “Salı gününden itibaren evlilik programları televizyonda olacak mı olmayacak mı? KHK ile tümden yasaklandı mı yasaklanmadı mı” sorusuna şu sözlerle yanıt verdi:

“Hukuk müşavirliğine bir çalışma yaptırıyoruz. Yarın inceleme bittikten sonra kamuoyuna bir açıklama yapacağız. Biz zaten bu programları istemiyoruz, bunu daha önce de açıkça söyledik.”

Öte yandan 6112 sayılı RTÜK Kanununun 32’nci maddesine RTÜK’ün evlilik programlarına ceza verdiği “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlâka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” maddesi de kondu.

‘PROGRAMLARIN EN ÇOK KAZANANLARI HÜKÜMETE YAKIN OLANLAR’

RTÜK’ün CHP’li üyesi Süleyman Demirkan ise “Mevcut evlilik programları yarın yine yayına devam edebilir ama yaptırım gelecek. Oysa bugüne kadar gerçekten istenseydi bu programlar çoktan toplumu rahatsız etmeyen, makul ölçülerde yayıncılığa evrilebilirdi. Evrilmemesinin tek nedeni evlilik programlarında en fazla kazananlar hükümete en yakın olanlar, rant ve çıkar ortağı içinde olanlar” dedi.

Demirkan, ‘RTÜK’ün siyasi destek de alan güç ve rant lobilerinin etkisinde kalmamış olsaydı, çoktan amaca ulaşmış olunucağını’ vurgulayarak ‘bu programlardaki kadın istismarı’na dikkat çekti.

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2017, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER