Sarıyıldız: DAİŞ içinde MİT elamanları var mı?

HDP Milletvekili Sarıyıldız, Kobanê ve Irak'ta 12 MİT elemanı ve özel hareket görevlisinin DAİŞ'li sanılarak öldürüldüğü yönündeki iddiayı Meclis gündemine taşıdı.

Sarıyıldız: DAİŞ içinde MİT elamanları var mı?
HDP Milletvekili Sarıyıldız, Kobanê ve Irak'ta 12 MİT elemanı ve özel hareket görevlisinin DAİŞ'li sanılarak öldürüldüğü yönündeki iddiayı Meclis gündemine taşıdı. DAİŞ'in Türkiye'yi hem istihbarat ve geçiş üssü olarak hem de insan kaynağı olarak kullandığına işaret eden Sarıyıldız, Başbakan Davutoğlu'na, "DAİŞ içerisinde MİT elemanı ve özel harekat timleri bulunmakta mıdır? İsimleri açıklanan, öldürülen MİT ve özel hareket görevlileri bilginiz dahilinde mi Irak ve Kobanê'de bulunmaktaydı" sorularını yöneltti.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, DAİŞ çetelerinin arasında MİT üyelerinin bulunduğuna dair iddialar hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.


'DAİŞ GEÇİŞ ÜSSÜ VE İNSAN KAYNAĞI OLARAK TÜRKİYE'Yİ KULLANIYOR'


Sarıyıldız, İran'da yayın yapan Ehlibeyt Haber Ajansı (ABNA) tarafından yayımlanan, Kobanê ve Irak'ta 12 MİT elemanının ve özel hareket görevlisinin DAİŞ'li sanılarak öldürüldüğünü yönündeki habere dikkat çekti. Ortadoğu'da başta Kürtler olmak üzere bütün etnik grup, inanç ve kültürlere karşı sistematik olarak soykırım politikası geliştiren DAİŞ ile Türkiye arasındaki ilişkinin dünya siyasi arenasında ve uluslararası medya kuruluşlarında sıklıkla vurgulandığını hatırlatan Sarıyıldız, "Türk askerlerinin DAİŞ çeteleri ile olan samimi görüntülerinin basına yansıması, 29 Kasım 2014 tarihinde Türkiye tarafından geçen bomba yüklü bir aracın Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobanê'ye geçerken infilak etmesi, Türkiye'deki TMO silolarından Kobanê'ye yapılan saldırı Türkiye ve dünya kamuoyunda ciddi tartışmaların ve tepkilerin yaşanmasına neden oldu" diye ekledi.

DAİŞ ile beraber savaşırken öldürülen MİT ve özel harekat elamanlarının kimlik bilgilerinin de ABNA tarafından verildiğini ifade eden Sarıyıldız, bölgesel ve küresel bazı güçlerin Ortadoğu'da yeni dengelerin oluşmasını kolaylaştırmak için destek verdiği DAİŞ'in, Türkiye'yi sadece bir istihbarat ve geçiş üssü olarak değil; aynı zamanda ciddi oranda insan kaynağı olarak da kullandığına işaret etti. 
'İDDİA DOĞRU İSE, GEREKÇENİZ NEDİR?'
Sarıyıldız, Başbakanlığa bağlı bir kurum olarak çalışan MİT'in bazı elemanlarının DAİŞ içerisinde yer aldığı iddialarının bir an evvel açıklığa kavuşturulması gerektiğinin altını çizerek, Başbakan Davutoğlu'ndan şu sorularına yanıt istedi:
"DAİŞ içerisinde MİT elemanı ve özel harekat timleri bulunmakta mıdır? Kobanê ve Irak'ta DAİŞ çete mensubu sanılarak öldürülen MİT elemanı var mıdır? Söz konusu iddia doğru ise MİT elemanları hangi gerekçe ile DAİŞ çetelerinin saflarında savaşmaktadır?
İsimleri açıklanan, öldürülen MİT ve özel hareket görevlileri bilginiz dahilinde mi Irak ve Kobanê'de bulunmaktaydı? Bilginiz dışında ise MİT'e ilişkin herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır?
DAİŞ ile beraber savaşırken öldürüldüğü ileri sürülen MİT ve özel harekat elemanlarının cenazeleri nerede defnedildi? Öldürülen MİT ve özel harekat elamanları devletin resmi kayıtlarına nasıl geçti?
29 Kasım 2014 tarihinde Türkiye tarafından geçen bomba yüklü bir aracın Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobanê'ye geçerken infilak etmesi ve Türkiye'deki TMO silolarından Kobanê'ye yapılan saldırı MİT'in bilgisi dahilinde mi yapıldı?
Türkiye ile Suriye ve Rojava Kantonları arasında bulunan ve özellikle sınır hattına yakın olan TMO silolarının MİT'in karargahı olduğu yönündeki iddia doğru mudur?
Türkiye'yi bir geçiş ve istihbarat üssü ile insan kaynağı olarak kaynağı olarak kullanan DAİŞ'in engellenmesine dönük bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
Hükümetiniz MİT aracılığıyla, başta DAİŞ olmak üzere diğer kökten dinci örgütlere veya Özgür Suriye Ordusu'nun farklı kollarına herhangi bir silah yardımında bulundu mu?"
Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2014, 23:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER